КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
Справа: № 7/454 
Головуючий у 1-й інстанції: Арсірій Р.О.
Суддя-доповідач: Бєлова Л.В.
У Х В А Л А
Іменем України
"24" червня 2010 р. м. Київ
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs31810374) ) ( Додатково див. постанову Окружного адміністративного суду міста Києва (rs3137791) )
Київський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:
головуючого: Бєлової Л.В.
суддів: Данилової М.В.
Бистрик Г.М.
при секретарі: Комісаренко В.Д.
розглянувши у відкритому судовому засіданні у м.Києві апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Букмекерська контора "Марафон" на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 26 лютого 2009 року у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Букмекерська контора "Марафон" до Державної податкової інспекції у Шевченківському районі м.Києва про визнання нечинним рішення,
ВСТАНОВИВ:
ТОВ "Букмекерська контора "Марафон" звернулось до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовною заявою про визнання нечинним рішення про застосування штрафних (фінансових) санкцій ДПІ у Шевченківському районі м. Києва № 0008382305 від 12.08.2008 р.
Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 26 лютого 2009 року в задоволенні позову відмовлено.
Не погоджуючись із зазначеною постановою, ТОВ "Букмекерська контора "Марафон" подано апеляційну скаргу, в якій просять скасувати постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 26 лютого 2009 року та прийняти нову постанову, якою позов задовольнити, мотивуючи свої вимоги тим, що судом неповно з’ясовано обставини, що мають значення для справи, порушено норми матеріального та процесуального права.
Заслухавши в судовому засіданні суддю-доповідача, пояснення з’явившихся учасників процесу, перевіривши матеріали справи, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 198, ст. 200 КАС України, суд апеляційної інстанції залишає скаргу без задоволення, а постанову суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.
Судом першої інстанції встановлено, що Глухівською міжрайонною державною податковою інспекцією Сумської області було проведено перевірку господарської одиниці позивача, розташованої за адресою: м. Глухів, вул. Вознесенська, 44 щодо контролю за здійсненням розрахункових операцій у сфері готівкового та безготівкового обігу суб’єктами підприємницької діяльності, за результатами якої було складено акт перевірки № 265908802305 від 20.07.2008р.
На підставі зазначеного акту перевірки Державною податковою інспекцією у Шевченківському районі м. Києва прийнято рішення про застосування штрафних (фінансових) санкцій від 12.08.2008р. № 0008382305, згідно якого встановлено порушення ТОВ "Букмекерська контора "Марафон"п.13 ст. 3 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" та відповідно до ст. 22 наведеного Закону до товариства застосовано суму штрафних (фінансових) санкцій у розмірі 15000,00 грн.
Як вбачається з акту перевірки, ТОВ "Букмекерська контора "Марафон"не забезпечено відповідність суми готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, яка зазначена в денному звіті реєстратора розрахункових операцій в сумі (4728,11грн.-1728,11грн.)=3000,00грн.
На момент проведення перевірки позивача сума готівки, яка знаходилась на місці проведення розрахунків становить 4278,11 грн., сума вказана у денному звіті становить 1728,11 грн. Виявлене порушення підтверджується наявними у матеріалах справи денним звітом (Х-звітом) за 20.07.2008р.; описом від 20.07.2008р. наявної, на момент проведення перевірки, готівки на місці проведення розрахунків позивача, який підписаний букмекером-касиром ОСОБА_3; письмовими поясненнями букмекера-касира ОСОБА_3 від 20.07.2008р., згідно яких невідповідність готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, яка зазначена у денному звіті реєстратора, становить 3000,00 грн.
Колегія суддів не приймає доводи апеляційної скарги про неправомірність застосування штрафних (фінансових) санкцій за порушення п.13 ст. 3 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг", з таких підстав.
Суд першої інстанції, відмовляючи у задоволенні позову виходив з того, що Пунктом 13 статті 3 наведеного Закону закріплено наступне. Суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов’язані забезпечувати відповідність сум готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, яка зазначена в денному звіті реєстратора розрахункових операцій, а у випадку використання розрахункової книжки - загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня.
Відповідно до ст. 2 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг", місце проведення розрахунків - місце, де здійснюються розрахунки із покупцем за продані товари (надані послуги) та зберігаються отримані за реалізовані товари (надані послуги) готівкові кошти, а також місце отримання покупцем попередньо оплачених товарів (послуг) із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо.
Статтею 22 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг"встановлено, що у разі невідповідності суми готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, яка зазначена в денному звіті, а у випадку використання розрахункової книжки - загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня, до суб’єктів підприємницької діяльності застосовується фінансова санкція у п’ятикратному розмірі суми, на яку виявлено невідповідність.
Відповідно до п.2.6 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004р. № 637 (z0040-05) уся готівка, що надходить до кас має своєчасно (у день одержання готівкових коштів) та в повній сумі оприбутковуватися. Оприбуткуванням готівки в касах підприємств, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги відповідно до вимог глави 4 цього Положення, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів. У разі проведення готівкових розрахунків із застосуванням РРО або використанням РК оприбуткуванням готівки є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у книзі обліку розрахункових операцій на підставі фіскальних звітних чеків РРО (даних РК). Суми готівки, що оприбутковуються, мають відповідати сумам, визначеним у відповідних касових (розрахункових) документах.
Згідно п.4.5 Порядку реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом ДПА України від 01.12.2000р. № 614 (z0105-01) унесення чи видача готівки з місця проведення розрахунків повинні реєструватись через РРО з використанням операцій "службове внесення"та "службова видача", якщо таке внесення чи видача не пов’язані з проведенням розрахункових операцій. Крім того, операція "службове внесення"використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту. Не проводиться через РРО видача готівки, не пов’язана з проведенням розрахунків, якщо така видача здійснюється після виконання Z-звіту до реєстрації першої розрахункової операції та (або) до виконання операції "службове внесення".
Позивачем не було проведено операцію "службове внесення" грошових коштів у розмірі 3000,00 грн., що підтверджується наявними у матеріалах справи письмовими поясненнями букмекера-касира ОСОБА_3, таким чином, невідповідність готівкових коштів на місці проведення розрахунків складає 3000,00 грн.
За вказаних обставин суд першої інстанцій дійшов обґрунтованого висновку, що рішення ДПІ у Шевченківському районі м. Києва районі № 0008382305 від 12.08.2008р. про застосування штрафних (фінансових) санкцій в розмірі 15000,00 грн. було прийняте у відповідності ст. 22 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг", є правомірним.
Враховуючи викладене, колегія суддів приходить до висновку, що постанова Окружного адміністративного суду міста Києва від 26 лютого 2009 року ґрунтується на всебічному, повному та об’єктивному розгляді всіх обставин справи, які мають значення для вирішення спору, відповідає нормам матеріального та процесуального права, доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду першої інстанції, викладених у зазначеній постанові, у зв’язку з чим підстав для її скасування не вбачається.
Керуючись ст. ст. 160, 198, 200, 205, 206 КАС України, суд
УХВАЛИВ:
Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Букмекерська контора "Марафон"на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 26 лютого 2009 року - залишити без задоволення.
Постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 26 лютого 2009 року - залишити без змін.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення.
Ухвалу може бути оскаржено в касаційному поряд ку безпосередньо до Вищого адміністративного суду України шляхом подання касаційної скарги протягом одного місяця піс ля набрання ухвалою законної сили.
Ухвалу складено в повному обсязі –25.05.2010 р.
Головуючий суддя
Судді: