У мене виникла потреба перенести газову трубу на зовнішню стінку будинку. Куди необхідно звернутися для одержання дозволу?

Усі роботи, що стосуються змін у внутрішньобудинковій системі газопостачання, мають проводитися відповідно до проекту, розробленого з дотриманням вимог чинних будівельних норм і правил (СНиП 2.08.01-89 «Жилые здания», ДБН В.2.5-20-2001 «Газопостачання», ДБН А 22-3-97 «Склад, порядок, розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва»).

Відповідно до п. 19 Правил користування приміщеннями житлових будинків і прибудинковими територіями, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.1992 р. № 572, переобладнання і перепланування житлових і підсобних приміщень, балконів і лоджій власниками квартир, наймачами і орендарями може провадитися лише з метою поліпшення благоустрою квартири за відповідними проектами без обмеження інтересів інших громадян, які живуть у цьому будинку.

Отже, у зверненні (відповідно до Положення про порядок надання дозволу на виконання будівельних робіт, затвердженого наказом Держбуду України від 05.12.2000 р. № 273) для одержання дозволу на виконання будівельних робіт з нового будівництва, розширення, реконструкції, технічного переоснащення, реставрації та капітального ремонту об'єкта (у наведеному випадку — зміни в системі газопостачання) потрібно подати до інспекції держархбудконтролю такі документи:

Виконувати названі роботи без дозволу забороняється.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 28/2006