КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
Справа: № 22-а-7301/09 
Головуючий у 1-й інстанції: Іващук О.І.
Суддя-доповідач: Мельничук В.П.
У Х В А Л А
Іменем України
"08" червня 2010 р. м. Київ
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs12410402) )
Колегія суддів Київського апеляційного адміністративного суду у складі:
Головуючого-судді: Мельничука В.П.
суддів: Шведа Е.Ю., Попович О.В.,
при секретарі: Плаксі В.І.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду апеляційні скарги Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку та представника Компанії "Фоїл Сервісез Лімітед" – Чугаєнко Оксани Миколаївни на постанову Вінницького окружного адміністративного суду від 12 січня 2009 року у справі за адміністративним позовом Відкритого акціонерного товариства "Вінницький олійножировий комбінат" до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, третя особа: Компанія "Фоїл Сервісез Лімітед" про скасування постанови про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів, -
В С Т А Н О В И Л А:
У листопаді 2008 року Відкрите акціонерне товариство "Вінницький олійножировий комбінат" звернулося до Вінницького окружного адміністративного суду з позовом до Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, третя особа: Компанія "Фоїл Сервісез Лімітед" про скасування постанови про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів. Свої вимоги обґрунтовує тим, що на його думку, в його діях відсутній склад порушення ч. 1 ст. 41 Закону України "Про господарські товариства", оскільки збори акціонерів було розпочато в день і час, зазначений в повідомленні про скликання зборів. Не може бути підставою для накладення стягнення оголошення перерви у зборах акціонерів з причини неврегулювання такої процедури чинним законодавством, оскільки законодавство не містить заборон щодо вказаної процедури та обмеження тривалості такої перерви.
Постановою Вінницького окружного адміністративного суду від 12 січня 2009 року позов задоволено. Скасовано постанову Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17.09.2008 року № 747-КП про накладення на ВАТ "Вінницький олійножировий комбінат" санкції за порушення на ринку цінних паперів.
Не погоджуючись з зазначеним судовим рішенням, Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку подала апеляційну скаргу, в якій просить скасувати постанову суду першої інстанції, як таку, що постановлена з неповним з’ясуванням судом обставин, що мають значення для справи, та через невідповідність висновків суду обставинам справи, та просить прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволенні позовних вимог.
Не погоджуючись з зазначеним судовим рішенням, представник Компанії "Фоїл Сервісез Лімітед" – Чугаєнко Оксана Миколаївна подала апеляційну скаргу, в якій просить скасувати постанову суду першої інстанції, як таку, що постановлена з порушенням норм матеріального права та у зв’язку з недоведенністю обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції вважає встановленими, та через невідповідність висновків суду обставинам справи, та просить прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволенні позовних вимог.
Розглянувши доводи апеляційних скарг, перевіривши матеріали справи, проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судом першої інстанції норм законодавства, колегія суддів вважає, що апеляційні скарги підлягають залишенню без задоволення, а постанова суду – без змін.
Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 198, ст. 200 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову суду – без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.
Задовольняючи позов суд першої інстанції виходив з того, що вказані в оскаржуваній постанові відповідача про накладення стягнення порушення в частині незаконного оголошення перерви не знайшли свого підтвердження в судовому засіданні.
З таким висновком суду колегія суддів погоджується з огляду на наступне.
Судом першої інстанції встановлено, що за наслідками опрацювання документів уповноваженою особою Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку 29.08.2008 року винесено постанову про порушення справи про правопорушення на ринку цінних паперів відносно ВАТ "Вінницький олійножировий комбінат", у якій зафіксовані порушення, допущені ВАТ "Вінницький олійножировий комбінат" під час скликання та проведення загальних зборів акціонерів 25.04.2008 року (30.05.2008 року), серед яких: порушення ч. 1 ст. 41 Закону України "Про господарські товариства" та п.3.11 Положення про проведення контролю за реєстрацією акціонерів для участі у загальних зборах акціонерів (z0149-99) , затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, в частині проведення реєстрації акціонерів для участі в загальних зборах, що скликалися на 25.04.2008 року, а саме: 30.05.2008 року, за реєстром власників іменних цінних паперів, складеного станом на 25.04.2008 року.
На вказану постанову ВАТ "Вінницький олійножировий комбінат" надав письмові пояснення вих. №32/670 від 04.09.2008 року, якою спростовуються зазначені у ній порушення.
Проте, 05.09.2008 року уповноваженою особою Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку було складено акт №22-КП про правопорушення на ринку цінних паперів із визначенням порушень, зазначених у постанові Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 29.08.2008 року.
17.09.2008 року уповноваженою особою Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку було винесено постанову №747-КП, якою за порушення ч. 1 ст. 41 Закону України "Про господарські товариства" та п.3.11 Положення про проведення контролю за реєстрацією (z0149-99)
акціонерів для участі у загальних зборах акціонерів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, в частині проведення реєстрації акціонерів для участі в загальних зборах, що скликалися на 25.04.2008 року (проведення реєстрації 30.05.2008 року), за реєстром власників іменних цінних паперів, складеного станом на 25.04.2008 року, та ч. 1 ст. 43 Закону України "Про господарські товариства" в частині неповідомлення держателів іменних акцій Товариства про місце та час проведення загальних зборів товариства, що скликалися на 25.04.2008 року (30.05.2008 року), до ВАТ "Вінницький олійножировий комбінат" застосовано санкцію у вигляді попередження.
Порядок скликання та проведення загальних зборів акціонерів регламентовано Законом України "Про господарські товариства" (1576-12) (далі - Закон).
Так, відповідно до ст. 43 Закону акціонерне товариство про проведення загальних зборів акціонерів держателі іменних акцій повідомляються персонально передбаченим статутом способом. Крім того, загальне повідомлення друкується в місцевій пресі за місцезнаходженням акціонерного товариства і в одному із офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України чи Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку із зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 45 днів до скликання загальних зборів. У разі необхідності може бути зроблено повторне повідомлення в зазначених засобах масової інформації.
Згідно з Розділом 8 Статуту ВАТ "Вінницький олійножировий комбінат" (далі - Статут), затвердженого рішенням загальних зборів (протокол №5 від 27.12.2001 року), про проведення загальних зборів акціонерів не менш як за 45 днів до скликання повинно бути зроблено загальне повідомлення із зазначенням часу, місця проведення та порядку денного зборів. Персональні повідомлення акціонерам розсилаються поштою не менш як за 45 днів до початку зборів.
Крім того, загальними зборами акціонерів ВАТ "Вінницький олійножировий комбінат" було розроблено та прийнято окремий документ щодо врегулювання порядку підготовки, скликання та проведення загальних зборів акціонерів Товариства - Положення про загальні збори акціонерів Відкритого акціонерного товариства "Вінницький олійножировий комбінат" (далі - Положення), затвердженого загальними зборами акціонерів ВАТ "Вінницький олійножировий комбінат" 14.04.2007 року (Протоколом №11), п.4 якого передбачено, що не пізніше як за 45 днів до дати проведення загальних зборів правління публікує повідомлення про проведення загальних зборів в офіційному виданні Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку та в місцевій пресі за місцезнаходженням Товариства. Окрім того, власникам іменних акцій в той же строк зазначене повідомлення надсилається. Повідомлення вважається таким, що зроблене вчасно, якщо воно надане безпосередньо акціонеру або передане для відправлення поштовій організації не пізніше як за 45 днів до проведення загальних зборів. Датою надання повідомлення вважається дата, зазначена на відбитку календарного штемпеля поштової організації, що прийняла повідомлення відправника.
Виходячи з системного аналізу норм чинного законодавства України, колегія суддів приходить до висновку про те, що законодавчого акту, котрий регулював би умови та порядок оголошення перерви у роботі загальних зборів акціонерів, не існує. Відсутня і пряма вказівка (заборона) оголошувати перерву у загальних зборах акціонерів, проте дане питання регламентовано Роз'ясненням щодо перерви у роботі загальних зборів акціонерів, затвердженим, рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 30.05.2006 року №366 (vr366312-06) , а також Положенням про загальні збори акціонерів ВАТ "Вінницький олійножировий комбінат", затвердженим загальними зборами акціонерів ВАТ "Вінницький олійножировий комбінат".
Так, рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 30.05.2006 року №366 (vr366312-06) затверджено роз'яснення щодо перерви у роботі загальних зборів акціонерів, яким визначено, що у роботі загальних зборів акціонерів може бути оголошена перерва, яка може бути пов'язана із процедурою проведення загальних зборів (обідня перерва, перерва до наступного дня для продовження обговорення питань порядку денного), або із подіями, що унеможливлюють подальшу роботу загальних зборів.
Процедура оголошення перерви у загальних зборах до іншого дня, ніж зазначений в повідомленні, чинним законодавством не передбачається.
Разом з цим, відповідно до ст. 159 Цивільного кодексу України статут акціонерного товариства може містити норми, що регулюють скликання і проведення загальних зборів акціонерів, які в свою чергу можуть передбачати процедуру оголошення перерви у загальних зборах.
Рішення про оголошення перерви у роботі загальних зборів приймається відповідно до Статуту акціонерного товариства. Якщо такі норми у статуті товариства відсутні, рішення про оголошення перерви у роботі загальних зборів приймається більшістю не менш як у 3/4 голосів акціонерів, які беруть участь у зборах.
Судом першої інстанції було встановлено, що відповідно до протоколу №1 загальних зборів акціонерів ВАТ "Вінницький олійножировий комбінат" (25.04.2008 року-30.05.2008 року), при ознайомленні з бізнес-планом Товариства виявлено, що розмір залучення коштів від емісії акцій не відповідав кошторису, а тому основним акціонером, що володіє 71,63% акцій в статутному капіталі Товариства, була подана заява про оголошення перерви у загальних зборах акціонерів до30.05.2008 року, за яку проголосувало 99,9944% голосів від присутніх на зборах. У відповідності до чинного законодавства України, Статуту, рекомендацій Принципів корпоративного управління України, а також згідно із вимогами Роз'яснення, загальними зборами акціонерів ВАТ "Вінницький олійножировий комбінат" 24.04.2007 року (Протокол №11) було затверджено Положення про загальні збори акціонерів ВАТ "Вінницький олійножировий комбінат", п.8 якого передбачено, що перерва у загальних зборах акціонерів може бути об'явлена на інший день, на вимогу акціонерів, які володіють більш як 10 % акцій у статутному капіталі товариства, на підставі заяви з обов’язковим зазначенням дати продовження зборів та причин, що унеможливлюють подальше проведення загальних зборів акціонерів. Рішення про об’явлену перерву на інший день, приймається більшістю, але не менш як ѕ голосів акціонерів, які беруть участь у загальних зборах. Повідомлення акціонерам про об’явлену перерву у зборах, які значаться у реєстрі власників простих іменних акцій товариства на момент скликання загальних зборів акціонерів додатково не надсилається і в пресі не друкується.
Таким чином 30. 05.2008 року відбулися не нові збори акціонерів, а продовження зборів, призначених на 25.04.2008 року, в яких було оголошено перерву за результатами голосування присутніх на зборах акціонерів, у зв’язку з чим нові повідомлення не надсилалися, 30.05.208 року реєструвалися лише ті акціонери, які були присутні на зборах 25.04.2008 року.
У зв’язку з викладеним колегія суддів вважає, що в діях ВАТ "Вінницький олійножировий комбінат" відсутній склад порушення положень законодавства про цінні папери, а тому суд першої інстанції прийшов до правильного висновку про скасування спірної постанови відповідача.
Доводи апеляційних скарг спростовуються вищевикладеним, а тому вони задоволенню не підлягають.
Зі змісту ст. 159 КАС України, судове рішення повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права, обґрунтованим – ухвалене судом на підставі повного та всебічного з’ясування обставин в адміністративній справі, підтверджених доказами, дослідженими в судовому засіданні.
З урахуванням вищевикладеного, колегія суддів дійшла висновку, що судом першої інстанції правильно встановлено обставини справи, судове рішення ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права і підстав для його скасування не вбачається.
Керуючись ст. ст. 2, 159, 160, 167, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 211, 212, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів –
У Х В А Л И Л А :
Апеляційні скарги Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку та представника Компанії "Фоїл Сервісез Лімітед" – Чугаєнко Оксани Миколаївни – залишити без задоволення, а постанову Вінницького окружного адміністративного суду від 12 січня 2009 року – без змін.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена протягом одного місяця з дня складання в повному обсязі шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.
Головуючий-суддя:
Судді:
В.П. Мельничук
Е.Ю. Швед
О.В. Попович