Чи можна приватизувати кімнату в гуртожитку?


Мені було надано кімнату в гуртожитку, що належав підприємству, де я працювала. Згодом будівлю передали у комунальну власність, проте у приватизації цієї кімнати мені відмовляють. Чи правомірною є така відмова?

Як передбачено у ч. 1 ст. 2 Закону "Про приватизацію державного житлового фонду" від 19.06.1992 року № 2482-ХІІ, до об'єктів приватизації належать квартири багатоквартирних будинків, одноквартирні будинки, кімнати у квартирах та одноквартирних будинках, де мешкають два і більше наймачів, які використовуються громадянами на умовах найму.

При цьому не підлягають приватизації, зокрема: кімнати в гуртожитках; квартири (будинки), які перебувають в аварійному стані (в яких неможливо забезпечити безпечне проживання людей); квартири (кімнати, будинки), віднесені у встановленому порядку до числа службових, а також квартири (будинки), розташовані в зоні безумовного (обов'язкового) відселення, забрудненій внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Отже, якщо при передачі гуртожитку підприємства у комунальну власність відповідних міських, селищних, сільських рад народних депутатів не було змінено призначення цієї будівлі (тобто вона так і залишилися гуртожитком), то вищезгадана кімната в гуртожитку не може бути приватизована.

Сторінку підготували Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України №35 ( 2 - 8 вересня 2006 року)