СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
УХВАЛА
Іменем України
Справа № 2-а-2744/08/10/0170
25.05.10
м. Севастополь
( Додатково див. постанову Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим (rs6849363) ) ( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs22161944) )
Севастопольський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:
головуючого судді Дадінської Т.В.,
суддів Дугаренко О.В.,
Омельченка В. А.
секретар судового засідання Сивакова І.Л.
за участю сторін:
представник позивача, Закритого акціонерного товариства "Східно-Кримська енергетична компанія" - Вільгард Вячеслав Михайлович, дов. 28.01.09р. №01-03/196.
представник відповідача, Міністерства палива та енергетики України м.Київ - не з’явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином та своєчасно, про причину неявки суд не повідомив,
розглянувши апеляційну скаргу Міністерства палива та енергетики України м.Київ на постанову Окружного адміністративного суду Автономної Республіки Крим (колегії суддів Кудряшова А.М., Циганова Г.Ю., Кушнова А.О. ) від 06.03.09 по справі № 2-а-2744/08/10/0170
за позовом Закритого акціонерного товариства "Східно-Кримська енергетична компанія" (вул. Київська, 74/6,м.Сімферополь,Автономна Республіка Крим,95000)
до Міністерства палива та енергетики України м.Київ (вул. Хрещатик 30,м. Київ 1,01001)
про визнання не чинним і скасування наказу та зобов'язання вчинення відповідних дій,
ВСТАНОВИВ:
Постановою Окружного адміністративного суду АР Крим (колегії суддів Кудряшова А.М., Циганова Г.Ю., Кушнова А.О.) від 06 березня 2009 року у справі № 2-а-2744/08/10 позов Закритого акціонерного товариства "Східно-Кримська енергетична компанія"до Міністерства палива та енергетики України про визнання нечинним і скасування наказу та зобов’язання вчинити відповідні дії було задоволено частково. Визнано протиправним та скасовано наказ Міністерства палива та енергетики України від 22 липня 2008 року № 389 "Про виключення з переліку підприємств паливно-енергетичного комплексу які прийняли рішення про участь у процедурі погашення заборгованості"в частині виключення ЗАТ "Східно-Кримська енергетична компанія"з переліку підприємств паливно-енергетичного комплексу які прийняли рішення про участь у процедурі погашення заборгованості згідно Закону України від 23 червня 2005 року № 2711 (2711-15) "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу". Міністерство палива та енергетики України зобов’язано відновити ЗАТ "Східно-Кримська енергетична компанія"в переліку підприємств паливно-енергетичного комплексу, які прийняли рішення про участь у процедурі погашення заборгованості згідно Закону України від 23 червня 2005 року № 2711 (2711-15) "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу".
Не погодившись з постановою суду першої інстанції, Міністерство палива та енергетики України звернулось з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати постанову Окружного адміністративного суду АР Крим від 06 березня 2009 року, прийняти нове рішення, яким відмовити у задоволенні позовних вимог.
Апеляційна скарга мотивована невідповідністю судового рішення суду першої інстанції нормам матеріального та процесуального права та його прийняттям на підставі недоведених та нез’ясованих обставин справи. Заявник апеляційної скарги посилається на те, що підприємства паливно-енергетичного комплексу, які не надали звітність за результатами проведених розрахунків із застосуванням механізмів, визначених Законом, згідно з додатком мають бути виключені з переліку підприємств паливно-енергетичного комплексу, які прийняли рішення про участь у процедурі погашення заборгованості. Законом України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" (2711-15) та Порядку надання звітності підприємствами, внесеними до реєстру підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості не передбачено можливість неподання звітів за звітний період у разі нездійснення операцій погашення заборгованості.
У судове засідання представник заявника апеляційної скарги не з’явився. Про дату, час і місце апеляційного розгляду справи відповідач сповіщений належним чином.
У судовому засіданні представник позивача проти апеляційної скарги заперечував, вважав, що судове рішення суду першої інстанції відповідає вимогам закону та ухвалено на підставі з’ясування усіх обставин справи, що мають значення для справи. Представник позивача просив відмовити у задоволенні апеляційної скарги. Від позивача надійшли письмові заперечення на апеляційну скаргу, у яких позивач зазначив, що відповідач не спростував висновки суду першої інстанції про те, що ЗАТ "Східно-Кримська енергетична компанія"надсилала до розрахункового центру звітність з січня по червень 2008 року.
Відповідно до частини 4 статті 196 Кодексу адміністративного судочинства України неприбуття у судове засідання сторін або інших осіб, які беруть участь у справі, належним чином повідомлених про дату, час і місце апеляційного розгляду, не перешкоджає судовому розгляду справи.
Колегія суддів, заслухавши у відкритому судовому засіданні пояснення представника позивача, обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування Окружним адміністративним судом АР Крим норм матеріального та процесуального права, вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
З матеріалів справи вбачається, що спірні правовідносини у справі виникли у зв’язку з виключенням відповідачем ЗАТ "Східно-Кримської енергетичної компанії"з переліку підприємств паливно-енергетичного комплексу які прийняли рішення про участь у процедурі погашення заборгованості згідно Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" (2711-15) на підставі наказу від 22 липня 2008 року № 389.
Згідно вказаного наказу та матеріалів справи слідує, що підставою для виключення ЗАТ "Східно-Кримська енергетична компанія"з переліку підприємств паливно-енергетичного комплексу які прийняли рішення про участь у процедурі погашення заборгованості сталося ненадання позивачем щомісячної звітності у відповідний строк, а саме –у строк, визначений пунктом 2 Порядку надання звітності підприємствами, внесеними до Реєстру підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості, затвердженого наказом Міністерства палива та енергетики України від 22 грудня 2005 року № 612 (v0612558-05) , яким передбачено обов’язок вказаних підприємств щодо подання звітності до розрахункового центру до 20-го числа місяця, наступного за звітним періодом. Згідно інформації, що надана Розрахунковим центром ДП "Енергоринок", ЗАИ "Східно-Кримська енергетична компанія"не надавала звітність за проведені взаєморозрахунки за період січень –травень 2008 року, а останні звіти позивачем було надано за червень, липень, серпень 2008 року за результатами проведеного взаєморозрахунку.
Факт включення позивача до переліку підприємств ПЕК під номером 0366 не спростовується.
Відповідно до пункту 3.3 статті 4 Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу"підприємства, що внесені до реєстру зобов’язані надавати звітність Міністерству палива та енергетики України, а відповідно до пункту 3.5 статті 3 Закону виключення з реєстру підприємств ПЕК здійснюється у випадках та в порядку, встановленому цим Законом.
Відповідно до підпункту 3.5.1 пункту 3.5 статті 3 Закону у разі, якщо протягом трьох місяців з дня видання Міністерством палива та енергетики відповідного наказу підприємство ПЕК не надає звітність за результатами проведених розрахунків із застосуванням механізмів, визначених цим Законом, Міністерство палива та енергетики України приймає рішення про виключення підприємства з переліку підприємств ПЕК, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості.
Згідно до підпункту 3.5.4 пункту 3.5 статті 3 Закону підприємство вважається виключеним з переліку підприємств ПЕК, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості з дня видання відповідного наказу Міністерством палива та енергетики України, про що робиться відповідний запис у Реєстрі.
Позивача було внесено до переліку підприємств ПЕК, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості під номером 0366 на підставі наказу Міністерства палива та енергетики України № 568 від 10 жовтня 2005 року. Порядок надання звітності підприємствами, внесеними до реєстру підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості був затверджений наказом Міністерства палива та енергетики № 612 від 22 грудня 2005 року (v0612558-05) , тому суд першої інстанції правильно дійшов до висновку про те, що надання та складання звітності підприємствами ПЕК фактично та юридично стало можливим після прийняття відповідачем вказаного наказу, у зв’язку з чим судом правильно визначено, що тримісячний строк для позивача розраховувався з 22 грудня 2005 року по 22 березня 2006 року.
Однак, матеріалами справи повністю знайшло своє підтвердження надання позивачем звітів про обсяги та структуру заборгованості та звітів про стан погашення заборгованості за січень –червень 2008 року, про що свідчать відповідні супровідні листи. Вказані звіти наданні позивачем у строки та порядку, визначені пунктами 2.1, 2.2, 2.3 Порядку надання звітності підприємствами, внесеними до реєстру підприємств паливно-енергетичного комплексу (v0612558-05) . Відповідачем не надано доказів, які б спростовували вказані обставини.
Судова колегія погоджується з висновками суду першої інстанції про те, що наказ Міністерства палива та енергетики № 612 від 22 грудня 2005 року (v0612558-05) "Про затвердження Порядку надання звітності підприємствами, внесеними до Реєстру підприємств паливно-енергетичного комплексу, які беруть участь у процедурі погашення заборгованості згідно Закону України від 23 червня 2005 року № 2711 (2711-15) "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу"є актом, оскільки вказаний наказ встановлює норми права, має не персоніфікований характер і розрахований на неодноразове застосування.
Таким чином, судом першої інстанції повно з’ясовані обставини справи, що мають значення для справи, висновки суду, викладені в судовому рішенні, відповідають обставинам справи, судове рішення ухвалено з дотриманням норм матеріального та процесуального права, тому підстави для його скасування відсутні.
Керуючись статтями 195, 198, 205, 206, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -
УХВАЛИВ:
Апеляційну скаргу Міністерства палива та енергетики залишити без задоволення.
Постанову Окружного адміністративного суду АР Крим від 06 березня 2009 року у справі № 2-а-2744/08/10 залишити без змін.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення згідно з частиною п’ятою статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України.
Ухвалу може бути оскаржено в порядку статті 212 Кодексу адміністративного судочинства України, згідно з якою касаційна скарга на судові рішення подається безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом одного місяця після набрання законної сили судовим рішенням суду апеляційної інстанції, крім випадків, передбачених цим Кодексом, а в разі складення ухвали в повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу - з дня складення ухвали в повному обсязі.
Повний текст судового рішення виготовлений 21 травня 2010 р.
Головуючий суддя
Судді
' підпис ' Т.В. Дадінська
' підпис ' О.В.Дугаренко
' підпис ' В.А.Омельченко
' З оригіналом згідно '
' Підпис ' ' Довідник працівників '