КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
Справа № 22-а-6228/09 
Головуючий у 1 інстанції Степаненка В.В.
Суддя-доповідач Літвіна Н.М.
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
09 лютого 2010 року м. Київ
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs24372629) )
Київський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів :
Головуючого судді Літвіної Н.М.
суддів: Хрімлі О.Г.
Ситникова О.Ф.
при секретарі: Овчіннікові А.А.
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу ОСОБА_3 на постанову Васильківського міськрайонного суду Київської області від 24 грудня 2008 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_3 до Управління пенсійного фонду України у Васильківському районі Київської області, Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області про призначення пенсії,-
В С Т А Н О В И В :
В липні 2008 року позивач звернувся до суду з адміністративним позовом до Управління пенсійного фонду України у Васильківському районі Київської області, Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області про призначення пенсії.
24 грудня 2008 року постановою Васильківського міськрайонного суду Київської області у задоволенні адміністративного позову ОСОБА_3 до Управління пенсійного фонду України у Васильківському районі Київської області, Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області про призначення пенсії – було відмовлено.
Не погоджуючись з прийнятим рішенням, позивач – ОСОБА_3 звернувся з апеляційною скаргою та просив суд скасувати постанову Васильківського міськрайонного суду Київської області від 24 грудня 2008 року, а позовну заяву задовольнити в повному обсязі.
Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Як вбачається з матеріалів справи та вірно встановлено судом першої інстанції, позивач звернувся до Управління пенсійного фонду України у Васильківському районі Київської області, Головного управління Пенсійного фонду України у Київській області з заявою про призначення йому пенсії як науковому працівнику.
Згідно до ч. 2 ст. 45 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 9 липня 2003 року N 1058-IV - пенсія призначається довічно або на період, протягом якого пенсіонер має право на виплату пенсії відповідно до цього Закону.
Відповідно до ст. 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" від 13 грудня 1991 року N 1977-XII - пенсія науковим (науково-педагогічним) працівникам відповідно до цього Закону (1977-12) призначається з дня звернення за призначенням пенсії та за умов звільнення з посади наукового (науково-педагогічного) працівника, за винятком осіб, які працюють за строковим трудовим договором (контрактом), що укладений після досягнення пенсійного віку.
Як вірно встановлено судом першої інстанції та з чим погоджується колегія суддів, пенсія позивачу, як науковому працівнику, була призначена 29 травня 2000 року згідно його заяви про призначення пенсії на підставі ЗУ "Про наукову та науково - технічну діяльність" (1977-12) (далі - Закон) від 23 травня 2000 року, що підтверджується матеріалами пенсійної справи, виходячи з середньої заробітної плати в галузях економіки України за 1999 рік, а з 2004 року перерахована згідно рішення Васильківського міськрайонного суду від 17 грудня 2004 року.
Крім того, факт призначення пенсії позивачу, як науковому працівнику, встановлений і рішенням Васильківського міськрайонного суду від 17 грудня 2004 року.
Виходячи з вищенаведеного, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про те, що підстави для призначення позивачу пенсії, як науковому працівнику, відсутні. Позивач має право лише на здійснення йому перерахунку пенсії з підстав визначених законом.
Відповідно до ст. 24 Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність" від 13 грудня 1991 року N 1977-XII - пенсіонерам, які після призначення пенсії відповідно до цього Закону (1977-12) працювали за строковим трудовим договором (контрактом) на посадах наукових (науково-педагогічних) працівників не менш як два роки, проводиться перерахунок пенсії з урахуванням стажу наукової роботи після призначення пенсії. Перерахунок пенсії здійснюється із заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника, з якої була обчислена пенсія, або із заробітної плати, визначеної у порядку, передбаченому частинами третьою - сьомою цієї статті.
Як вбачається з матеріалів справи позивач після призначення йому пенсії, як науковому працівнику, не працював, а тому підстави застосовувати середню заробітну плату, яка склалася в галузях економіки за 2007 рік при перерахунку пенсії відсутні.
Відповідно до ст. 200 КАС України - суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.
Керуючись ст. ст. 160, 199, 200, 205, 206 КАС України суд,
У Х В А Л И В :
Апеляційну скаргу ОСОБА_3 – залишити без задоволення .
Постанову Васильківського міськрайонного суду Київської області 24 грудня 2008 року – залишити без змін .
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена протягом одного місяця з дня складання в повному обсязі, тобто з 16 лютого 2010 року, шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.
Головуючий суддя
Судді:
Повний текст ухвали виготовлений 15 лютого 2010 року