Чи має право сільська рада вимагати від фізичної особи сплати податку за землю, отриману в спадщину?

Згідно з Законом України «Про плату за землю» від 03.07.1992 р. № 2535 (далі — Закон) використання землі в Україні є платним і плата за землю справляється у вигляді земельного податку або орендної плати.

Власники землі сплачують земельний податок від дня виникнення права власності на земельну ділянку (ст. 15 Закону). У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою податок, а також орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році.

Як передбачено у ч. 1 ст. 125 Земельного кодексу України (далі — ЗКУ), право власності на земельну ділянку виникає після одержання її власником документа, що посвідчує право власності на земельну ділянку, та його державної реєстрації. Право власності на земельну ділянку посвідчується Державним актом на право власності на земельну ділянку, форма якого затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 02.04.2002 р. № 449. Тому якщо автор листа відповідно до норм ЗКУ отримав державний акт на право приватної власності на землю (тобто є власником конкретної земельної ділянки), то він повинен сплачувати земельний податок від дня виникнення права власності на земельну ділянку.

У ч. 3 ст. 14 Закону, зокрема, передбачено, що нарахування громадянам сум земельного податку проводиться органами державної податкової служби, які видають платникові до 15 липня поточного року платіжне повідомлення про внесення платежу.

Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру (ст. 13 Закону). А як передбачає п. 2 Положення про порядок ведення державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.01.1993 р. № 15, державний земельний кадастр включає, зокрема, дані реєстрації права власності.

Згідно з ч. 3 ст. 17 Закону земельний податок, а також орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності громадянами сплачуються рівними частками до 15 Серпня і 15 листопада.

. Якщо автора листа не було своєчасно залучено до сплати земельного податку, то він повинен буде його сплатити від дня виникнення права власності на земельну ділянку.

Потрібно також зазначити, що облік платників та нарахування земельного податку громадянам, а також контроль за правильністю обчислення і справляння земельного податку Законом покладено на органи державної податкової служби. А тому сільська рада не вправі вимагати від особи сплати земельного податку, оскільки це компетенція органів державної податкової служби.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 45/2006