Куди необхідно звернутись для оформлення нового сертифіката цінних паперів замість утраченого?

Ст. 5 Закону України «Про національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні» від 10.12.1997 р. № 710/97 визначено, що підтвердженням права власності на цінні папери є сертифікат, а в разі знерухомлення цінних паперів чи їх емісії в бездокументарній формі — виписка з рахунку в цінних паперах, яку зберігач зобов'язаний надавати власнику цінних паперів.

Відповідно до п.7.1 Положення про порядок ведення реєстрів, власників іменних цінних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26.05.1998 р. № 60 (далі — Положення), всі зміни до системи реєстру або надання інформації про її стан реєстроутримувач здійснює на підставі письмових розпоряджень або запитів від імені осіб, які мають на це право, а саме: емітента, зареєстрованих осіб, органів державної та судової влади в межах їх компетенції.

Крім письмового розпорядження (запиту) реєстроутримувачу повинні бути надані інші документи, визначені Положенням, необхідні для здійснення окремих операцій у системі реєстру.

Щоб внести зміни до системи реєстру відповідно до Положення, необхідно подати сертифікат цінних паперів. Таким чином, його відсутність є підставою для відмови щодо внесення зазначених змін.

Відповідно до п. 32 Інструкції про порядок видачі, обліку, зберігання та знищення бланків сертифікатів іменних цінних паперів, затвердженої рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 30.07.1999 р. № 156, у разі втрати сертифіката іменних цінних паперів їх власник повинен надати реєстроутримувачу письмову заяву про втрату сертифіката іменних цінних паперів.

На підставі заяви про втрату сертифіката реєстроутримувач повинен:

а) перевірити, чи сертифікат, зазначений у заяві, має статус виданого з відповідною позначкою в журналі обліку виданих, погашених та втрачених сертифікатів іменних цінних паперів;

б)  надати сертифікату статус втраченого у журналі обліку виданих, погашених та втрачених сертифікатів іменних цінних паперів;

в)  оформити новий сертифікат на ім'я власника відповідно до заяви про втрату сертифіката та видати його власнику;

г)  здійснити у журналі обліку виданих, погашених та втрачених сертифікатів запис про видачу нового сертифіката та надати йому статус «видано».