Власником підприємства у 2006 році прийняте рішення про ліквідацію підприємства та призначено ліквідаційну комісію. На сьогодні працівникам підприємства, звільненим у зв'язку з його ліквідацією, не виплачено заробітну плату. Хто та коли повинен нам її виплатити?

Відповідно до ст. 60 Господарського кодексу України претензії кредиторів до підприємства, що ліквідується за рішенням власника, у тому числі й з виплати заробітної плати, задовольняються ліквідаційною комісією за рахунок коштів, які надійшли від реалізації майна цього підприємства.

Якщо вартості майна недостатньо для задоволення вимог усіх кредиторів, у тому числі й працівників підприємства, відповідно до п. 1 ст. 51 Закону України № 2343 від 14.05.1992 р. «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» ліквідаційна комісія зобов'язана звернутись до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство.

У разі невиконання вимоги цієї законодавчої норми, відповідно до п. 6 ст. 51 зазначеного Закону власник майна, керівник та голова ліквідаційної комісії підприємства, що ліквідується, несуть солідарну відповідальність щодо незадоволених вимог за грошовими зобов'язаннями, включаючи й виплату заробітної плати та інших належних працівникам від підприємства коштів.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 47/2006