Орендна плата


Між датою укладення договору оренди земельної ділянки та датою його державної реєстрації минуло шість місяців. З якого часу орендар повинен сплачувати орендну плату?


Відповідно до ч. 1 ст. 93 Земельного кодексу України (далі — ЗК) право оренди земельної ділянки — це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, яка необхідна орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Порядок надання земельних ділянок в оренду та набуття права на використання визначено у ЗК та Законі "Про оренду землі" від 06.10.1998 p. № 161-XIV (далі — Закон). Так, відповідно до ч. 2 ст. 124 ЗК передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за договором оренди між власником земельної ділянки і орендарем. Передача об'єкта оренди орендарю здійснюється орендодавцем у строки та на умовах, що визначені у договорі оренди землі, за актом приймання-передачі. Але за вимогою ст. 18 Закону цей договір набирає чинності після його державної реєстрації.

Зокрема, державна реєстрація договорів оренди згідно з Порядком державної реєстрації договорів оренди землі, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.1998 р. № 2073, є офіційним визнанням і підтвердженням державою факту виникнення або припинення права оренди земельних ділянок і проводиться виконавчим комітетом сільської, селищної та міської ради, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями за місцем розташування земельної ділянки.

Тому право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації. А відповідно до ч. 3 ст. 125 ЗК приступати до використання земельної ділянки до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та державної реєстрації забороняється. Документом, що посвідчує право на земельну ділянку, у даному випадку є договір оренди землі, який реєструється у встановленому порядку.

Отже, орендар не мав права користуватися земельною ділянкою до державної реєстрації договору оренди землі, оскільки підстав для такого використання і, відповідно, сплати орендної плати протягом шести місяців не було.

Юридичний вісник України №50 ( 16 – 22 грудня 2006 року)