Реєстрація договору оренди землі


Які органи проводять Державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки та які документи необхідні для її здійснення?


Згідно зі ст. 13 Закону "Про оренду землі" (далі — Закон) договором оренди землі є договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства. Такий договір, як зазначено у ст. 18 Закону, набуває чинності лише після його держреєстрації, яка згідно з Порядком державної реєстрації договорів оренди землі, затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 25.12.1998 р. № 2073, є офіційним визнанням і підтвердженням державою факту виникнення або припинення права оренди земельних ділянок і проводиться виконавчим комітетом сільської, селищної та міської ради, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями за місцем розташування земельної ділянки.

Для здійснення державної реєстрації договору оренди землі необхідно подати особисто або надіслати поштою до відповідного державного органу земельних ресурсів заяву про державну реєстрацію договору, сам договір оренди та план (схему) земельної ділянки, яка надається в оренду (обидва — у трьох примірниках), рішення органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування про надання в оренду земельної ділянки (якщо вона перебуває у державній чи комунальній власності), результати конкурсу чи аукціону (у разі набуття права на оренду земельної ділянки на конкурентних засадах), копію державного акта на право власності на землю, що перебуває у власності фізичних або юридичних осіб. Крім зазначених документів до заяви про державну реєстрацію договору оренди землі також мають бути додані акт перенесення меж земельної ділянки, яка надається в оренду, на місцевість (у разі не-визначення їх у натурі) та проект відведення земельної ділянки (у випадку надання її в оренду зі зміною цільового призначення). ч Слід звернути увагу на переліки істотних умов договору оренди; землі, що міститься у ст. 15 Закону, — адже відсутність хоча б однієї з них є підставою для відмови в державній реєстрації договору оренди, а також для визнання договору недійсним відповідно до законодавства. Нагадаємо, що істотними умовами договору оренди землі є: об'єкт оренди (тобто місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору; орендна плата (із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за несплату); умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду; умови збереження стану об'єкта оренди; умови та строки передачі земельної ділянки орендарю; умови повернення земельної ділянки орендодавцеві; існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки; визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини; відповідальність сторін. Зрозуміло, що цей перелік відомостей та умов є обов'язковим для зазначення у договорі про оренду землі, але не вичерпним — за згодою сторін у договорі можуть зазначатися й інші умови (наприклад, щодо якісного стану земельних угідь, порядку виконання зобов'язань сторін, страхування об'єкта оренди, відшкодування витрат на здійснення заходів щодо його охорони тощо).

Сторінку підготувала Анжеліка ДОМБРУГОВА

Юридичний вісник України №11 ( 17 - 23 березня 2007 року)