Які судові інстанції України повинні пройти позивачі, щоб мати право звернутись за захистом до Європейського суду?

Європейський суд згідно з положеннями Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ухваленої в Римі 04.11.1950 p., може приймати заяви від будь-якої особи, що вважає себе потерпілою від порушення однією з держав — членів ради Європи прав, викладених у Конвенції або протоколах до неї. Україна підписала Конвенцію і зобов'язалася не перешкоджати ефективному здійсненню цього права.

При поданні заяви до Європейського суду мають бути дотримані такі правила. По-перше, стороною у справі обов'язково повинна бути держава, що порушила свої зобов'язання перед фізичними особами. По-друге, мають бути використані всі національні засоби захисту, треба попередньо звернутися до національних судів трьох рівнів — першої інстанції, апеляційного і Верховного Суду України — і отримати відмову в задоволенні своїх вимог від касаційної інстанції. І по-третє, до Європейського суду можна звернутися протягом шести місяців з моменту винесення остаточного рішення касаційної інстанції — Верховного Суду України.

Заява подається письмово, за підписом особи, яка вважає себе потерпілою, або за підписом її представника.

У заяві мають міститися такі відомості: прізвище та ім'я заявника, день народження, стать, рід занять, адреса місця проживання, держава — учасниця Конвенції, щодо якої подана заява; має бути викладено факти, на яких ґрунтується заява; коротко — зазначення передбачуваного порушення Конвенції та відповідні докази; копії будь-яких документів (судових рішень, документів правоохоронних органів), що стосуються справи. Невиконання зазначених вимог може призвести до відмови в реєстрації скарги і розгляді її Європейським судом. Такої заяви достатньо, щоб зупинити перебіг шестимісячного терміну. Далі заява буде зареєстрована секретаріатом суду, який надішле офіційний формуляр заяви, що необхідно уважно заповнити згідно з вказаними у бланку реквізитами.

Адреса Європейського суду з прав людини: European Court of Human Rights Council of Europe 67075 Strasbourg — Cedex France.

Європейський суд розгляне справу і з'ясує, чи справді відбулося втручання у ваші права з боку державних органів, чи порушені права, і прийме відповідне рішення.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 12 /2007