Мій сусід хоче зрізати дерево, яке росте на межі наших ділянок. Чи має він на це право?

Відповідно до ст.109 Земельного кодексу України дерева, які стоять на межі суміжних земельних ділянок, а також плоди цих дерев належать власникам цих ділянок у рівних частинах. Кожен із сусідів має право вимагати ліквідувати дерева, які стоять на спільній межі. Витрати на ліквідацію цих дерев покладаються на сусідів у рівних частинах. Сусід, який вимагає ліквідації дерев, що стоять на спільній межі, повинен сам нести відповідні витрати і набуває повного права власності на дерева, якщо інший сусід відмовляється від своїх прав на них.

Законодавство України обмежує право одного із сусідів вимагати зрізання (викорчовування) дерев, якщо ці дерева слугують межовими знаками. У такому випадку дерева можуть бути зрізаними тільки після їх заміни на інші межові знаки.

Згідно зі ст. 158 зазначеного кодексу, органи місцевого самоврядування (зокрема, сільська рада (виконком) вирішують земельні спори в межах населених пунктів щодо меж земельних ділянок, що перебувають у власності і користуванні громадян, та дотримання громадянами правил добро-сусідства, а також спори щодо розмежування меж районів у містах.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист
Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 12 /2007