Суддя-доповідач -Лях О.П.
Головуючий суддя
 1 інстанції - Андрюшина Л.А.
Україна
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
У Х В А Л А
Іменем України
19 травня 2009 року Справа № 2-а-104/09/0552
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs12017625) )
Колегія суддів Донецького апеляційного адміністративного суду у складі:
головуючого судді: Лях О.П.
суддів: Горбенко К.П., Юрченко В.П.
при секретареві: Шептульовій С.Ю.
за участю:
позивача: не з'явився
представника відповідача: не з'явився
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Центрально-Міського районного суду м. Макіївки Донецької області від 18 лютого 2009 року у справі №2-а-104/09/0552 за позовом ОСОБА_1 до Управління праці та соціального захисту населення Центрально-Міської районної адміністрації Макіївської міської ради, про визнання неправомірними дій, стягнення заборгованості по невиплаченій в повному обсязі у 2008 році допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, нарахування суми допомоги у розмірі прожиткового мінімуму та відшкодування моральної шкоди,-
В С Т А Н О В И Л А :
У січні 2009 року ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Управління праці та соціального захисту населення Центрально-Міської районної адміністрації Макіївської міської ради (далі УПСЗН) про визнання дій щодо невиплати щомісячної допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з 01.01.2008 року по 30.11.2008 року неправомірними, стягнення заборгованості по невиплаченій в повному обсязі у 2008 році допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, нарахування суми допомоги у розмірі прожиткового мінімуму та відшкодування моральної шкоди.
В обґрунтування своїх вимог позивач зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року вона народила дитину -ОСОБА_2. Відповідно до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" (2811-12) знаходиться на обліку відповідача та згідно зі ст. 15 зазначеного Закону має право на отримання допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, у розмірі прожиткового мінімуму встановленого законом для дітей віком до шести років. Однак, відповідачем їй виплачується допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку в розмірі, що дорівнює різниці між 50 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб та середньомісячним сукупним доходом сім"ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 90 гривень для незастрахованих осіб та не менше 23 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. Просила визнати дії відповідача щодо сплати допомоги по догляду за дитиною у розмірі, меншому за встановлений законодавством розмір прожиткового мінімуму для дитини віком до 6-ти років неправомірними, стягнути з відповідача допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, в розмірі не меншому прожиткового мінімуму, встановленого для дитини віком до 6-ти років за період з 01.01.2008 року по 30.11.2008 року у загальній сумі 4340,90 грн.
Постановою Центрально-Міського районного суду м. Макіївки Донецької області від 18 лютого 2009 років задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до УПСЗН було відмовлено.
Позивач, вважаючи, що це судове рішення ухвалено з порушенням норм матеріального права, звернувся до суду з апеляційною скаргою, в якій просить рішення суду першої інстанції скасувати і прийняти нову постанову, якою задовольнити позовні вимоги у повному обсязі. Зазначає, що всупереч вимогам п.3 ст. 8, ст. 22 Конституції України, ст. 15 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" розмір державної допомоги на дитину до досягнення нею трирічного віку відповідачем неправомірно виплачувався не в повному обсязі. Відповідно до частини 3 ст. 22 ст. 64 Конституції України право соціальний захист, інші соціально-економічні права можуть бути обмежені, утому числі зупиненням дії законів (їх окремих положень), лише в умовах воєнного надзвичайного стану на певний строк.
Сторони у судове засідання не з'явилися. Про дату, час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином.
Заслухавши суддю - доповідача, дослідивши матеріали справи та обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга позивача не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Як встановлено судом першої інстанції позивач є матір'ю ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1року народження, що підтверджується копією свідоцтва про народження (а.с. 7).
Позивач перебуває на обліку в Управлінні праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Центрально-міської районної адміністрації Макіївської міської ради та відповідно до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" (2811-12) та з грудня 2007 року їй була призначена допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку ( а .с. 9).
Статтею 19 Конституції України встановлено, що правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Гарантований державою рівень матеріальної підтримки сімей з дітьми шляхом надання державної грошової допомоги з урахуванням складу сім'ї, її доходів та віку дітей і спрямований на забезпечення пріоритету державної допомоги сім'ям з дітьми у загальній системі соціального захисту населення встановлений Законом України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" (2811-12) (закон № 2811).
Частиною 1 статті 1 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" передбачено, що громадяни України, в сім'ях яких виховуються та проживають неповнолітні діти, мають право на державну допомогу у випадках та на умовах, передбачених цим Законом та іншими законами України.
Статтею 5 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" визначено, що всі види державної допомоги сім'ям з дітьми, крім допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами жінкам, зазначеним у частині другій статті 4 цього Закону, призначають і виплачують органи соціального захисту населення за місцем проживання батьків (усиновителів, опікуна, піклувальника), а відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 16 січня 2007р. № 32 "Питання виплати застрахованим особам допомоги при народженні дитини та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку" (32-2007-п) УПСЗН з 2 кварталу 2007р. зобов"язані виплачувати спірну допомогу застрахованим особам за рахунок коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату допомоги сім"ям з дітьми, малозабезпеченим сім"ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та тимчасової державної допомоги дітям.
Статтею 15 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" встановлено, що допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається у розмірі встановленого законом прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років.
Статтею 95 Конституції України визначено, що виключно законом про Державний бюджет України визначаються будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби, розмір і цільове спрямування цих видатків.
Відповідно до статті 56 Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік" від 19 грудня 2006 року № 489-У допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку відповідно до Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" (2811-12) та Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" (2240-14) здійснюється за рахунок коштів відповідної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам - у розмірі, що дорівнює різниці між 50 відсотками прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 90 гривень для незастрахованих осіб та не менше 23 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, для застрахованих осіб, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
Статтею 71 Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік" від 19.12.2006, № 489-У зупинена на 2007 рік дія статті 43 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням", статті 15 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми". Рішенням Конституційного Суду України N 6-рп/2007 від 9 липня 2007 року (v0a6p710-07) у справі N 1-29/2007 про соціальні гарантії громадян були визнані такими, що не відповідають Конституції України (254к/96-ВР) (є неконституційними) статті 56, 71 Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік" від 19 грудня 2006 року N 489-У.
Рішення Конституційного Суду України є обов'язковими до виконання на території України, остаточними, не можуть бути оскаржені та мають преюдиціальне значення для судів загальної юрисдикції при розгляді ними позовів у зв'язку з правовідносинами, які виникли внаслідок дії положень статей зазначених законів, що визнані неконституційними.
Відповідно до статті 15 Закону України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми" в редакції Закону України "Про Державний бюджет України на 2008 рік" (107-17) від 28 грудня 2007 року, допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається у розмірі, що дорівнює різниці між прожитковим мінімумом, встановленим для працездатних осіб, та середньомісячним сукупним доходом сім"ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 130 грн. і ця норма Закону (2811-12) не визнана неконституційною.
Таким чином, допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за 2008 рік виплачена відповідачем відповідно до діючого законодавства.
Виходячи з вищевикладеного, колегія суддів вважає правильним висновок суду першої інстанції, щодо відмови позивачу в стягненні з УПСЗН на користь позивача допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку за 2008 рік.
За таких обставин рішення суду першої інстанції відповідає нормам матеріального та процесуального права, підстав для скасування чи зміни немає.
Керуючись статтями 160, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 212 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -
УХВАЛИЛА:
Апеляційну скаргу ОСОБА_1 - залишити без задоволення.
Постанову Центрально-міського районного суду м. Макіївки Донецької області від 18 лютого 2009 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Управління праці та соціального захисту населення Центрально-Міської районної адміністрації Макіївської міської ради про визнання неправомірними дій, стягнення заборгованості по невиплаченій в повному обсязі у 2008 році допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, нарахування суми допомоги у розмірі прожиткового мінімуму та відшкодування моральної шкоди - залишити без змін.
Ухвала в повному обсязі виготовлена 22 травня 2009 року.
Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту її проголошення і може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом місяця.
Колегія суддів
Суддя-доповідач
-Лях О.П.
Головуючий суддя 1 інстанції - Андрюшина Л.А.
Україна
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
У Х В А Л А
Іменем України
(вступна та резолютивна частини)
19 травня 2009 року Справа № 2-а-104/09/0552
Колегія суддів Донецького апеляційного адміністративного суду у складі:
головуючого судді: Лях О.П.
суддів: Горбенко К.П., Юрченко В.П.
при секретареві: Шептульовій С.Ю.
за участю:
позивача: не з'явився
представника відповідача: не з'явився
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Центрально-Міського районного суду м. Макіївки Донецької області від 18 лютого 2009 року у справі №2-а-104/09/0552 за позовом ОСОБА_1 до Управління праці та соціального захисту населення Центрально-Міської районної адміністрації Макіївської міської ради, про визнання неправомірними дій, стягнення заборгованості по невиплаченій в повному обсязі у 2008 році допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, нарахування суми допомоги у розмірі прожиткового мінімуму та відшкодування моральної шкоди,-
Керуючись ч. 4 ст. 167, ч. 4 ст. 205 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -
УХВАЛИЛА:
Апеляційну скаргу ОСОБА_1 - залишити без задоволення.
Постанову Центрально-міського районного суду м. Макіївки Донецької області від 18 лютого 2009 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Управління праці та соціального захисту населення Центрально-Міської районної адміністрації Макіївської міської ради про визнання неправомірними дій, стягнення заборгованості по невиплаченій в повному обсязі у 2008 році допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, нарахування суми допомоги у розмірі прожиткового мінімуму та відшкодування моральної шкоди - залишити без змін.
Ухвала в повному обсязі буде виготовлена протягом п'яти днів з дня закінчення розгляду справи.
Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту її проголошення і може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом місяця.
Колегія суддів