СЕВАСТОПОЛЬСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
Постанова
Іменем України
16.02.2009
Справа № 22-а-1626/08
Попередній № справи 2-а-192/08
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs17312088) )
Севастопольський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:
головуючого судді Горошко Н.П.,
суддів Дадінської Т.В.,
Іщенко Г.М.
секретар судового засідання Хіштілова М.М.
за участю:
представника позивачаОСОБА_1- Соколової Людмили Миколаївни (довіреність № 6076 від 10.11.2008)
представника відповідача Державного реєстратора Джанкойської районної державної адміністрації Автономної Республіки Крим - Купріянова Ігоря Анатолійовича (посвідчення №000168 від 29.06.2004)
розглянувши апеляційну скаргу ОСОБА_1на постанову Джанкойського міськрайонного суду Автономної Республіки Крим (суддя Д'яченко В.І.) від 23.09.08 у справі № 2-а-192/08
за позовом ОСОБА_1 (АДРЕСА_1)
доДержавного реєстратора Джанкойської районної державної адміністрації Автономної Республіки Крим (вул. Леніна, 6, м.Джанкой, Автономна Республіка Крим, 96100)
про визнання протиправними дій та скасування внесених змін
ВСТАНОВИВ:
Постановою Джанкойського міськрайонного суду Автономної Республіки Крим від 23.09.2008 у справі № 2-а-192/08 відмовлено у задоволенні позову ОСОБА_1до Державного реєстратора Джанкойської районної державної адміністрації Автономної Республіки Крим визнання протиправними дій та скасування внесених змін.
Скасовано заборону Джанкойській районній державній адміністрації Автономної Республіки Крим на виконання будь-яких дій стосовно відправлення реєстраційних документів Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Росія" з Джанкойської районної державної адміністрації Автономної Республіки Крим.
Не погодившись з рішенням суду, ОСОБА_1 звернулася з апеляційною скаргою (заява про апеляційне оскарження подана 26.09.2008), в якій просить оскаржувану постанову скасувати, прийняти нове рішення, яким позовні вимоги задовольнити.
Ухвалою Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 27.10.2008 року за апеляційною скаргою відкрито апеляційне провадження.
Ухвалою Севастопольського апеляційного адміністративного суду від 28.10.2008 закінчено підготовку та призначено справу до апеляційного розгляду на 26.01.2009.
Розгляд справи відкладався в порядку, передбаченому ст. 150 Кодексу адміністративного судочинства України.
Заслухавши суддю-доповідача, пояснення представників сторін, дослідивши матеріали справи в межах апеляційної скарги, судова колегія вважає, що постанова суду першої інстанції підлягає скасуванню.
Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_1 звернулася до суду з адміністративним позовом до державного реєстратора Джанкойської районної державної адміністрації Автономної Республіки Крим про визнання протиправними дій державного реєстратора по внесенню змін до статуту сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Росія" та про скасування внесених державним реєстратором змін до статуту сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Росія".
Важає, що оскільки вона є засновником сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Росія" і має частку, яка складає 0,055% статутного капіталу цього товариства, то державний реєстратор Джанкойської районної державної адміністрації Автономної Республіки Крим незаконно виключив її зі складу застовників сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Росія" і позбавив її частки у статутному капіталі товариства, зареєструвавши статут товариства в новій редакції й змінивши склад засновників.
Матеріали справи свідчать про те, що 21 квітня 2000 року установчими зборами учасників та їх представників було створене сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Росія". Учасниками товариства затверджений статут товариства і підписаний Установчий договір.
Як внесок у статутний фонд товариства кожний учасник передав майновий пай, що належить йому у колективному господарстві "Росія".
Позивачем - ОСОБА_1 до статутного фонду товариства був переданий майновий пай вартістю 1500,00грн.
Вподальшому до статутного фонду товариства ОСОБА_1 був внесений майновий пай вартістю 5937,00грн.
Загальна вартість її внеску до статутного фонду товариства склала 7437,00грн.
03.06.2008 на її запит Джанкойська районна державна адміністрація Автономної Республіки Крим повідомила, що відповідно до нової редакції статуту сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Росія" засновником товариства з обмеженою відповідальністю "Росія" є товариство з обмеженою відповідальністю Агрофірма "Червонозаводське бурякогосподарство", а позивач не належить до учасників (засновників) сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Росія".
Статтею 50 Закону України "Про господарські товариства" встановлено, що товариством з обмеженою відповідальністю визнається товариство, що має статутний (складений) капітал, розділений на частки, розмір яких визначається установчими документами.
Відповідно до ст. 12 зазаначеного Закону товариство є власником майна, переданого йому учасниками у власність як внесок до статутного (складеного) капіталу, продукції, виробленої товариством в результаті господарської діяльності, одержаних доходів, іншого майна, набутого на підставах, не заборонених законом.
Згідно ст. 13 Закону України "Про господарські товариства" внеском до статутного (складеного) капіталу господарського товариства можуть бути гроші, цінні папери, інші речі або майнові чи інші відчужувані права, що мають грошову оцінку, якщо інше не встановлено законом.
Суд першої інстанції правомірно дійшов висновку, що оскільки позивач є зазновником сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Росія" і має певну частку у статутному капіталі товариства, то вона є і носієм корпоративних прав.
Відповідно до 167 Господарського кодексу України (436-15) корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному фонді (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.
Статтею 147 Цивілького кодексу України предбачено, що Учасник товариства з обмеженою відповідальністю має право продати чи іншим чином відступити свою частку (її частину) у статутному капіталі одному або кільком учасникам цього товариства. Відчуження учасником товариства з обмеженою відповідальністю своєї частки (її частини) третім особам допускається, якщо інше не встановлено статутом товариства, при цьому учасники товариства користуються переважним правом купівлі частки (її частини) учасника пропорційно до розмірів своїх часток.
Суду не надано доказів, що позивач, як засновник товариства з обмеженою відповідальністю "Росія", зверталася з заявою про вихід зі складу учасників товариства, або вчиняла дії пов'язані з переходом, передачею, продажем, даруванням або іншим відчуженням своєї частки в статутному капіталі іншій особі, або була примусово виключена зі складу засновників товариства в порядку, передбаченому законом або статутними документами товариства.
Згідно зі ст. 6 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" державний реєстратор на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці проводить державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців; проводить державну реєстрацію змін до установчих документів юридичних осіб та державну реєстрацію зміни імені або місця проживання фізичних осіб - підприємців.
Державний реєстратор Джанкойської районної державної адміністрації Автономної Республіки Крим виступає суб'єктом владних повноважень, оскільки здійснював управлінські функції на підставі законодавства.
Відповідно до ч. 3 ст. 29 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" у разі внесення змін до установчих документів, які пов'язані із зміною складу засновників (учасників) юридичної особи, крім документів, які передбачені частиною першою цієї статті, додатково подається або копія рішення про вихід юридичної особи із складу засновників (учасників), завірена в установленому порядку, або нотаріально посвідчена копія заяви фізичної особи про вихід зі складу засновників (учасників), або нотаріально посвідчена копія документа про перехід частки учасника у статутному капіталі товариства, або нотаріально посвідчений документ про передання права засновника (учасника) іншій особі, або рішення уповноваженого органу юридичної особи про примусове виключення засновника (учасника) зі складу засновників (учасників) юридичної особи, якщо це передбачено законом або установчими документами юридичної особи.
Таким чином, при здійсненні реєстрації змін до установчих документів, які пов'язані із зміною складу засновників товариства з обмеженою відповідальністю, внаслідок яких відбувається перехід частки прав учасника від одного учасника до іншого (у повному обсязі або частково), є необхідним дотриманням вимог ч. 3 ст. 29 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" щодо надання державному реєстратору передбачених зазначеною нормою закону документів, які засвідчують перехід частки або прав учасника.
Для проведення реєстрації внесення змін до установчих документів буди надані документи: реєстраційна картка № 3 від 22.05.2008; оригінал протоколу № 1 загальних зборів сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Росія"; статут; статут в новій редакції (2примірника); копія квітанції про сплату; ухвала Господарського суду Автономної Республіки Крим від 23.04.2008 у справі № 2-4/10158-2006.
Протокол рішення загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю "Росія" та документи, що підтверджували б передачу права засновника - ОСОБА_1до іншої особи - товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма "Червонозаводське бурякогосподарство" для проведення реєстрації внесення змін до установчих документів не надавався. Відповідачем був наданий протокол № 1 від 15.05.2008 загальних зборів товариства з обмеженою відповідальністю "Червонозаводське бурякогосподарство".
Згідно наданого протоколу загальні збори проводилися товариством з обмеженою відповідальністю "Червонозаводське бурякогосподарство", хоча це товариство не є засновником (учасником) сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Росія", та цими зборами прийнято рішення про прийняття товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірма "Червонозаводське бурякогосподарство" до складу товариства з обмеженою відповідальністю "Росія" як нового учасника та затверджеий статут у новій редакції.
Згідно рішення Господарського суду Полтавської області від 09.12.2008 у справі № 13/339 за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2 до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Росія" визнано недійсним рішення загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю "Росія", що проведене 15 травня 2008 року та викладене у протоколі № 1, в частині: вступу до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Росія" нового учасника - товариства з обмеженою відповідальністю Агрофірми "Червонозаводське бурякогосподарство" згідно ухвали суду Автономної Республіки Крим від 23.04.2008 по справі № 2-4/10158-2006; - затвердження статуту у новій редакції; призначення нового директора Товариства.
Державному реєстратору крім документів, передбачених ч. 1 ст. 29 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" було надано мирову угоду, яка була укладена між божником сільськогосподарським товариством з обмеженою відповідальністю "Росія" та кредиторами. 23.04.2008 ця мирова угода затверджена господарським судом Автономної Республіки Крим.
Мирова угода, як додаток містить два договори та угоду, а саме: договір переведення боргу від 28.03.2008, договір купівлі-продажу корпоративних прав, інвестиційну угоду.
Частиною 1 статті 35 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" визначено, що під мировою угодою у справі про банкрутство розуміється домовленість між боржником і кредиторами стосовно відстрочки та (або) розстрочки, а також прощення (списання) кредиторами боргів боржника, яка оформляється угодою сторін.
По суті мирова угода фіксує волевиявлення сторін, що спрямоване на припинення провадження у справі про банкрутство та вирішення спірних правовідносин між сторонами.
Треті особи (інвестор, поручитель тощо), які беруть на себе частину зобов'язань боржника чи забезпечують виконання цих зобов'язань, можуть бути учасниками мирової.
Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" мирова угода укладається у письмовій формі та підлягає затвердженню господарським судом, про що зазначається в ухвалі господарського суду про припинення провадження у справі про банкрутство. Мирова угода набирає чинності з дня її затвердження господарським судом і є обов'язковою для боржника (банкрута), кредиторів, вимоги яких забезпечені заставою, кредиторів другої та наступних черг.
Державний реєстратор не є учасником мирової угоди і зобов'язання, які взяли на себе боржник та інвестор, його не зачіпають. Державний реєстор зобов'язаний при виконанні своїх функцій дотримуватися вимог законодавства, а не виконувати умови мирової угоди.
Таким чином, судова колегія не погоджується з висновком суду першої інстанції про те, що надана державному реєстратору затверджена судом мирова угода з додатками, і є тим самим документом в розумінні ч. 3 ст. 29 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", який підтверджує передачу права засновника товариства ОСОБА_1іншій особі, тобто товариству з обмеженою відповідальністю "Червонозаводське бурякогосподарство".
Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 147 Цивільного кодексу України учасник товариства з обмеженою відповідальністю має право продати чи іншим чином відступити свою частку (її частину) у статутному капіталі одному або кільком учасникам цього товариства. Відчуження учасником товариства з обмеженою відповідальністю своєї частки (її частини) третім особам допускається, якщо інше не встановлено статутом товариства.
Як встановлено цією нормою, тільки учасник (засновник) товариства має право розпоряджатися своєю часткою в статутному капіталі. Товариство не може мати в самому собі корпоративні права, якими воно могло би володіти та розпоряджатися.
Тому ч. 3 ст. 29 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" і вимагає надання документу, який би підтверджував передання права іншій, особою, яка ці права має, тобто засновником (учасником) товариства.
Ця норма Закону (755-15) забезпечує зберігання законних прав їх володарів і не дає можливості противоправно без відома та дозволу володарів цих прав їх позбавитися.
Судова колегія не погоджується з висновками суду першої інстанції про те, що ухвала Господарського суду Автономної республіки Крим у справі № 2-4/10158 від 23.04.2008 про затвердження мирової угоди дає підстави для позбавлення корпоративних прав ОСОБА_1 та внесення змін до статуту сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Росія", які пов'язані зі зміною складу засновників товариства.
Зважаючи на викладене, судова колегія вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, а постанова суду першої інстанції скасуванню. Керуючись статтями 195, 196, п. 1 ч. 3 ст. 198, п. 4 ч. 1 ст. 202, п. 3 ч. 1 ст. 205, 207, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -
ПОСТАНОВИВ:
Апеляційну скаргу ОСОБА_1задовольнити.
Постанову Джанкойського міськрайонного суду Автономної Республіки Крим від 23.09.08 у справі № 2-а-192/08 скасувати.
Прийняти нову постанову.
Позов ОСОБА_1задовольнити.
Визнати противоправними дії Державного реєстратора Джанкойської районної державної адміністрації Автономної республіки Крим по внесенню змін до статуту сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Росія" та скасувати внесені 22.05.2008 Державним реєстратором Джанкойської районної державної адміністрації Автономної Республіки Крим зміни до статуту сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Росія" .
Стягнути з Державного бюджету України на користь ОСОБА_1судовий збір у сумі 3грн.40коп.
Постанова може бути оскаржена згідно ст. 212 Кодексу адміністративного судочинства України протягом одного місяця після набрання законної сили судовим рішенням апеляційної інстанції, крім випадків, передбачених цим Кодексом (2747-15) , а в разі складення постанови в повному обсязі відповідно до ст. 160 цього Кодексу - з дня складення постанови в повному обсязі.
Головуючий суддя підпис
Судді підпис
підпис
Н.П.Горошко
Т.В. Дадінська
Г.М. Іщенко
З оригіналом згідно
Головуючий суддя Н.П.Горошко