Я навчаюсь у іншому місті і відсутня за основним місцем проживання більше 9 місяців. Чи маю я право звільнитись від плати за комунальні послуги за основним місцем проживання?

Пп.6 п.1 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» № 1875 від 24.06.2004 р. передбачено, що споживач має право на несплату вартості житлово-комунальних послуг за період тимчасової відсутності споживача або членів його сім'ї при відповідному документальному оформленні.

Згідно з п.32 «Правил надання населенню послуг з водо-та теплопостачання», затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 1497 від 30. 12.1997 p., споживач має право на несплату вартості ненаданих послуг з холодного і гарячого водопостачання та водовідведення за період тимчасової відсутності споживача та членів його сім'ї (за умов відключення виконавцем холодної та гарячої води і опломбування запірних вентилів на вводі у квартиру та зняття пломб і відновлення надання послуг виконавцем згідно з письмовою заявою споживача та за рахунок споживача).

Порядок перерахунку розміру плати за послуги з газопостачання у випадку тимчасової відсутності за основним місцем проживання споживача або членів його сім'ї здійснюється за таким самим принципом та регулюється Правилами надання населенню послуг з газопостачання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 2246 від 09.12.1999 р.

Доказами відсутності споживача або членів його сім'ї можуть слугувати будь-які довідки з іншого місця перебування (роботи, лікування, навчання, довготривалого відрядження тощо), видані установами і організаціями та завірені в установленому порядку печаткою.

Отже, особа у випадку тимчасової відсутності за основним місцем проживання, може звільнитись від плати за комунальні послуги шляхом подання письмової заяви з відповідними підтвердними документами до організації, яка надає послуги. До моменту подання заяви, перерахунок за фактично надані послуги (навіть у разі її відсутності) не проводиться.

Вам необхідно взяти довідку з місця навчання та проживання за місцем навчання і подати письмову заяву з відповідними документами до організації, яка надає житлово-комунальні послуги.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 28/2007