Суддя першої інстанції - Могильницький М.С.
Суддя-доповідач - Гаврищук Т.Г.
Україна
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
УХВАЛА
Іменем України
10 грудня 2008 року справа № 22-а-10191/08
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs22161715) )
зал судового засідання у приміщенні суду за адресою: м. Донецьк, бульвар Шевченка, 26
Колегія суддів Донецького апеляційного адміністративного суду у складі:
головуючого судді: Гаврищук Т.Г.
суддів: Білак С.В.
Сухарька М.Г.
при секретарі судового засідання
Безруковій В.М.
за участю представників:
прокурор:
Ноздрьов С.В. – посвідчення № 2915
від позивача:
не з’явився
від відповідача:
Єфрємова А.А. – довіреність від 27.10.08р.
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу
Міністерства охорони навколишнього природного середовища України м. Київ
на постанову Донецького окружного адміністративного суду
від по адміністративній справі
17 липня 2008 року № 2-а-10917/08 (суддя Могильницький М.С.)
за позовом
Товариства з обмеженою відповідальністю "Славкерам" м. Донецьк
до
Міністерства охорони навколишнього природного середовища України м. Київ
про
скасування наказу № 253 від 22.05.2006 року
ВСТАНОВИЛА:
Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 17 липня 2008 року по справі № 2-а-10917/08 задоволено частково позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Славкерам" м. Донецьк до Міністерства охорони навколишнього природного середовища України м. Київ, внаслідок чого скасований наказ Міністерства охорони навколишнього природного середовища України м. Київ № 253 від 22.05.06р. в частині анулювання спеціального дозволу на користування надрами з метою видобування корисних копалин № 2740 від 15.07.02р., виданого ТОВ "Славкерам" для видобування тугоплавких глин Никифорівського родовища. В решті позовних вимог відмовлено.
В апеляційній скарзі та під час апеляційного розгляду справи Міністерство охорони навколишнього природного середовища України просить скасувати постанову суду першої інстанції та ухвалити нове рішення, яким відмовити позивачу у задоволенні позову.
Представник позивача у судове засідання не з’явився, про дату, час і місце апеляційного розгляду був повідомлений належним чином.
Колегія суддів, заслухавши доповідь судді-доповідача, перевіривши матеріали справи і обговоривши доводи апеляційної скарги, встановила наступне.
Позивачем було отримано ліцензію (спеціальний дозвіл) на користування надрами за реєстраційним номером 2740 від 15 липня 2002року, відповідно до якого позивачу було надано дозвіл на видобування тугоплавких глин на Никифорівському родовищі, що знаходиться в Артемівському районі Донецької області з прив'язкою по місцевості до північно-східної околиці с. Никифорівка.
Донецькою територіальною інспекцією державного геологічного контролю за веденням робіт по геологічному вивченню та використанню надр було проведено перевірку виконання ліцензійних умов на розробку ділянки надр, визначеною ліцензією № 2740 від 15 липня 2002р., за результатами якої складений акт від 27.03.2006р., яким встановлено, що після отримання позивачем спеціального дозволу протягом більш ніж 3,5 роки він не почав експлуатацію родовища. Оформлення правоустановчих документів на землю по різним причинам було затягнуто на кілька років.
Наведеним актом також було встановлено, що за результатами акту попередньої
перевірки від 19.01.2006 року визначено факт непроведення експлуатації родовища, у зв'язку з відсутністю правоустановчих документів на землю та приписано в двомісячний термін закінчити оформлення договору оренди земельної ділянки, узгодити програму гірних робіт та почати експлуатацію родовища, та позивача було попереджено про можливе анулювання спеціального дозволу в разі невиконання вказаних приписів та подальшого затягування вводу в експлуатацію родовища.
В акті також зазначено, що вказані в акті перевірки від 19.01. 2006 року приписи надрокористувачем не виконані, договір оренди земельної ділянки не укладений, експлуатація родовища не розпочата. Підприємство ґірновидобувним обладнанням, спеціалістами для ведення гірних робіт та їх геолого-макшейдерського обслуговування не забезпечено.
Згідно до п.14 Порядку надання у 2006 році спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 лютого 2006р. N 168 (168-2006-п) , надрокористувач, який отримав дозвіл на користування надрами (крім нафтогазоносних), повинен розпочати діяльність, пов'язану з користуванням надрами, протягом двох років починаючи від дати надання дозволу.
За приписами п.20 наведеного Порядку (168-2006-п) анулювання дозволу здійснюється у разі: непровадження діяльності, пов'язаної з користуванням надрами, у строк, визначений пунктом 14 цього Порядку (168-2006-п) . Анулювання дозволу здійснюється Мінприроди. Анулювання дозволу передбачає розірвання з надрокористувачем угоди про умови користування надрами.
Згідно наказу Міністерства охорони навколишнього природного середовища України-№ 253 від 22 травня 2006 року в порядку п. 20 Порядку надання у 2006 році спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20лютого № 168 (168-2006-п) , та рішення Міжвідомчої робочої групи з питань надрокористування було анульовано спеціальний дозвіл № 2740 від 15.07.2002 року, виданий позивачу на видобування глини у Никифорівському родовищі у зв’язку з тим, що надрокористувач протягом більше 2-х років не приступив до користування надрами.
З матеріалів справи вбачається, що позивач з метою експлуатації Никифорівського родовища звернувся до Артемівської районної державної адміністрації з листом № 7/33 від 25.04.2003року про надання дозволу на погодження місця розташування кар'єру Никифорівського родовища тугоплавких глин з доданням матеріалів та розрахунків, що підтверджують необхідну площу, розміри та обґрунтовують місце розташування об'єкта.
Згідно розпорядження голови Артемівської районної державної адміністрації № 386 від 21.05.2003року позивачу було надано дозвіл на збір матеріалів погодження місця розташування земельної ділянки загальною площею 7га Никифорівської сільської ради для надання її в оренду терміном на 5 років для розробки родовищ тугоплавких глин.
26.05.2003р. було складено акт вибору земельної ділянки, який було погоджено з постійною діючою районною комісією з питань вибору земельних ділянок, представниками органів земельних ресурсів природоохоронним органом, санітарно – епідеміологічною службою, органами містобудування і архітектури та охорони культурної спадщини з метою його подання до Никифорівської сільської ради для прийняття відповідного рішення. Метою отримання вказаної земельної ділянки в оренду є розміщення кар'єру Никифорівського родовища тугоплавких глин позивача.
Рішенням Никифорівської сільської Ради від 25.08.2003р. № IV/9-81 позивачеві було погоджено місце розташування кар'єру Никифорівського родовища тугоплавких глин та виробничих об'єктів до нього загальною площею 7,0 га. Матеріали погодження місця розташування кар'єру по видобуванню тугоплавких глин Никифорівського родовища також було направлено на розгляд до Артемівської районної державної адміністрації та Донецької обласної державної адміністрації.
За наслідкками розгляду матеріалів погодження місця розташування кар'єру по
видобуванню тугоплавких глин Никифорівського родовища та виробничих об'єктів до нього (склад паливно-мастильних матеріалів, підстанція та під'їздна технологічна автодорога) з урахуванням позитивних висновків уповноважених державних органів, Никифорівської сільської ради Артемівського району згідно розпорядження голови обласної державної адміністрації від 08.02.2002 № 55 "Про схвалення Методичних рекомендацій про порядок оформлення документів щодо вилучення (викупу), надання, передачі місцевими державними адміністраціями земельних ділянок юридичним особам та громадянам на території Донецької області", ст.ст. 17, 151, п, 12 Перехідних положень Земельного кодексу України (2768-14) , ст.ст. 13, 21 Закону України "Про місцеві державні адміністрації", Артемівською районною державною адміністрацією було видано розпорядження №726 від 08.09.2004, яким погоджено позивачу місце розташування кар'єру по видобуванню тугоплавких глин Никифорівського родовища та виробничих об'єктів до нього на земельних ділянках загальною площею 7,0 га на території Никифорівської сільської ради Артемівського району за межами населенного пункту, в оренду строком на 10 років (але не більше терміну дії ліцензії).
Розпорядженням Донецької обласної державної адміністрації № 399 від 28.09.2004 року також було погоджено позивачу місце розташування кар'єру по видобуванню тугоплавких глин Никифорівського родовища.
На виконання вказаних рішень позивач звернувся до Артемівської районної державної адміністрації з клопотанням про надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду для видобування тугоплавких глин Никифорівського родовища та обслуговування виробничих об'єктів до нього.
За результатами розгляду клопотання позивача Артемівською районною державною
адміністрацією було видано розпорядження № 882 від 08.11.2004 року, яким позивачу надано дозвіл на виготовлення проекту земелеустрою щодо відведення земельної ділянки загальною площею 7,0 га в межах території Никифорівської сільської ради в оренду для видобування тугоплавких глин Никифорівського родовища та обслуговування виробничих об'єктів до нього та рекомендовано позивачу оформити через землевпорядну організацію виготовлення такого проекту в тримісячний термін та надати на затвердження у встановленому законом порядку.
Згідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 26.05.2004р. № 677 (677-2004-п) , ст. 9 Закону України "Про державну експертизу землевпорядної документації" позивачем було укладено договір з ПП "Топограф" за № 45/12/01 про виконання робіт з виготовлення проекту відводу земельної ділянки для видобування тугоплавких глин Никифорівського родовища та обслуговування виробничих і об'єктів до нього.
За результатами виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки позивачем було отримано висновки Артемівського районного відділу земельних ресурсів, Артемівської міжрайонної санітарно-епідеміологічної станції, відділу архітектури та містобудування Артемівської райдержадміністрації, відділу культури Артемівської райдержадміністрації та природоохоронного органу.
Крім того, було отримано акт про надання гірничого відводу № 774 від 28 жовтня 2003року Державного комітету України з нагляду за охороною праці.
Тобто, матеріалами справи доводиться здійснення позивачем необхідних дій, встановлених законом, для початку діяльності, пов'язаної з користуванням надрами.
З матеріалів справи вбачається, що позивачем приймалися заходи щодо поновлення спеціального дозволу на користування надрами. 09.11.06р. відбулося засідання Міжвідомчої робочої групи з питань надрокористування, за результатами якого було складено протокол № 26 від 09.11.06р., який затверджено першим заступником Міністра Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, відповідно до якого Міжвідомча робоча група прийняла рішення про поновлення дії спеціального дозволу від 15.07.02р. № 2740 позивача на розробку Никифорівського родовища тугоплавких глин. За таких обставин, колегія суддів вважає, що є підстави для поновлення строку на звернення до адміністративного суду.
Враховуючи вищевикладене, колегія суддів дійшла висновку, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.
Керуючись статтями 24, 184, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 211, 212, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -
УХВАЛИЛА:
Апеляційну скаргу Міністерства охорони навколишнього природного середовища України на постанову Донецького окружного адміністративного суду від 17 липня 2008 року по справі № 2-а-10917/08 залишити без задоволення.
Постанову Донецького окружного адміністративного суду від 17 липня 2008 року по справі № 2-а-10917/08 залишити без змін.
Вступна та резолютивна частини ухвали прийняті у нарадчій кімнаті та проголошені у судовому засіданні 10 грудня 2008 року. Ухвала у повному обсязі складена у нарадчій кімнаті 15 грудня 2008 року.
Ухвала суду апеляційної інстанції за наслідками перегляду набирає законної сили з моменту проголошення.
Ухвала може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України протягом одного місяця після набрання законної сили судовим рішенням суду апеляційної інстанції, а в разі складення в повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу - з дня складення в повному обсязі.
Головуючий:
Судді:
Гаврищук Т.Г.
Білак С.В.
Сухарьок М.Г.