КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
 Головуючий у 1-й інстанції Усатенко І.В.
Суддя-доповідач Коротких А.Ю.
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
28 листопада 2008 року Справа № 22-а-5311/08
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs16850676) )
Київський апеляційний адміністративний суд у складі:
головуючого – судді Коротких А.Ю.,
суддів Глущенко Я.Б.,
Саприкіної І.В.,
при секретарі Антошині А.В.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві справу за апеляційною скаргою Державної податкової інспекції у Святошинському районі м. Києва на постанову Господарського суду м. Києва від 07 травня 2007 року у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Автоцентр Київ" до Державної податкової інспекції у Святошинському районі м. Києва про скасування рішення про застосування штрафних санкцій № 0003642340/0 від 14.12.2006 року, -
В С Т А Н О В И В:
У березні 2007 року позивач звернувся з зазначеним позовом до суду, зазначаючи, що він не порушував вимоги п. 1 та п. 2 ст. 3 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг", оскільки при здійсненні повернення фізичним особам сум часткових попередніх оплат за товар керувався п. 12 ст. 9 цього ж Закону та Положенням про ведення касових операцій у національній валюті України, затвердженого Постановою правління НБУ від 15.12.2004 № 637 (z0040-05) .
Постановою Господарського суду м. Києва від 07 травня 2007 року позов задоволено.
Не погоджуючись з судовим рішенням, відповідач подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати постанову суду першої інстанції як таку, що постановлена з порушенням норм матеріального права та ухвалити нову постанову, якою відмовити у задоволенні позову.
Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає залишенню без задоволення, а постанова суду - без змін з таких підстав.
Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 198, ст. 200 КАС України, суд апеляційної інстанції залишає скаргу без задоволення, а постанову суду – без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.
Суд першої інстанції всебічно, повно та об’єктивно розглянув справу, правильно встановив обставини, яким та наданим доказам дав правильну правову оцінку і прийшов до обґрунтованого висновку про задоволення позову.
Судом першої інстанції встановлено, що повернення коштів, внесених в якості часткової попередньої оплати за товар в даному випадку є касовою операцією, а не розрахунковою.
З таким висновком суду не можна не погодитися.
Колегією суддів встановлено, що відповідачем прийняте податкове повідомлення-рішення № 0003642340/0 від 14.12.2006 року, яким до позивача застосовано штрафні (фінансові) санкцій в розмірі 1486402,80 грн. за порушення п.1 ст. 3 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг".
Згідно з ч.1 ст. 3 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг", суб'єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов'язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом (265/95-ВР) , із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.
Як встановлено в акті перевірки, позивачем за період з 01.07.2004 року по 30.06.2006 року на підставі видаткових касових ордерів TOB "Автоцентр Київ" здійснено повернення фізичним особам сум часткових попередніх оплат за товар на загальну суму 297280,56 грн.
Відповідно до ч. 12 ст. 9 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгів, громадського харчування та послуг", реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються, якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (оптова торгівля тощо).
Як вбачається з матеріалів справи, повернення коштів здійснювалось з каси підприємства на підставі заяв покупців про повернення коштів, внесених в якості часткової попередньої оплати за товар, з видачею відповідних видаткових ордерів, в яких вказана сума готівки прийнята від ПриватБанку для повернення коштів покупцю за товар.
Відповідно до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15 грудня 2004 року N 637 (z0040-05) , касові операції - операції підприємств (підприємців) між собою та з фізичними особами, що пов'язані з прийманням і видачею готівки під час проведення розрахунків через касу з відображенням цих операцій у відповідних книгах обліку.
Згідно з п. 2.5 зазначеного Положення (z0040-05) , якщо підприємства (підприємці) та фізичні особи здійснюють готівкові розрахунки без відкриття поточного рахунку шляхом унесення до банків готівки для подальшого її перерахування на рахунки інших підприємств (підприємців) або фізичних осіб, то такі розрахунки для платників коштів є готівковими, а для отримувачів коштів безготівковими.
З огляду на вищевикладене, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції, що повернення коштів, внесених в якості часткової попередньої оплати за товар в даному випадку є касовою операцією, яка здійснювалась позивачем у відповідності до п. 9 ст. 12 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг".
Доводи апелянта спростовуються вищенаведеним, матеріалами справи та не відповідають вимогам чинного законодавства.
Керуючись ст.ст. 160, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 212, 254 КАС України, суд
У Х В А Л И В :
Апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Святошинському районі м. Києва на постанову Господарського суду м. Києва від 07 травня 2007 року – залишити без задоволення.
Постанову Господарського суду м. Києва від 07 травня 2007 року – залишити без змін.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення, але може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України в порядку і строки, визначені ст.212 КАСУ.
Головуючий суддя
Судді: