Заміна сертифіката


Чи буде заміна сертифіката [на право на земельну частку (пай)] на державний акт підставою припинення договору оренди?


Громадяни, які уклали договори оренди земельних часток (паїв), можуть реалізувати своє право на землю шляхом виділення її в натурі та одержання державного акта на право приватної власності на землю. Відповідно до розділу IX "Перехідні положення" Закону України "Про оренду землі" після виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) договір оренди землі переукладається відповідно до державного акта на право власності на земельну ділянку на тих самих умовах, що і раніше укладений, та може бути змінений лише за згодою сторін.

При цьому, Судова палата у цивільних справах' Верховного Суду України в ухвалі від 28.03.2007 р. встановила, що відповідно до п. 17 розділу X "Перехідні положення" Земельного кодексу України сертифікати на право на земельну частку (пай), отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) відповідно до законодавства. Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право приватної власності на землю. З огляду на зазначене, з часу отримання позивачами державних актів на право приватної власності на землю вони набули статусу власників земельних ділянок, тобто змінився предмет оренди та статус орендодавців, а тому договори слід вважати припиненими. Положення п. 8 розділу X "Перехідні положення" Земельного кодексу України та розділу IX "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про оренду землі" щодо переукладення договору оренди земельної частки (паю) не можуть бути примусом для власника земельної ділянки і передбачають право, а не обов'язок на переукладення договору оренди.

Крім того, в ухвалі Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України від 11.03.2004 р. вказано, що зобов'язання сторін за договором оренди земельної ділянки (паю) згідно з п. 2.3 Типового договору оренди земельної частки (паю), затвердженого наказом Державного комітету України по земельних ресурсах від 17.01.2000 р. № 5, можуть бути припинені після одержання державного акта на право приватної власності на землю і виділення земельної ділянки в натурі. При відмові орендаря розірвати цей договір та припинити користування земельною ділянкою право власника земельної ділянки (орендодавця) на землю підлягає захисту в загальному порядку.

Таким чином, заміна сертифіката на державний акт припиняє договір оренди земельної частки (паю), оскільки об'єкт раніше укладеного договору оренди земельної частки (паю) перестає існувати.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України № 41 (13-19 жовтня 2007 року)