Суддя-доповідач – Малашкевич С. А.
суддя І інстанції – Кошкош О. О.
Україна
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
У Х В А Л А
Іменем України
"05" листопада 2008 року справа № 22-а-11153/08
м. Донецьк, бул. Шевченка, 26
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs18882127) )
Колегія суддів Донецького апеляційного адміністративного суду у складі:
головуючого Малашкевича С. А.
суддів Геращенко І. В., Арабей Т. Г.
при секретарі судового засідання Літвіновій Л. О.
за участю представників сторін:
від позивача – Максимчук С. П. - за довір.
від відповідача – не прибули
розглянувши апеляційну скаргу
Державного підприємства "Селидіввугілля"
на постанову Донецького окружного адміністративного суду
від 24 червня 2008 року
по адміністративній справі № 2-а-8719/08
за позовом Державного підприємства "Селидіввугілля"
до Державної податкової інспекції у Мар"їнському районі Донецької області
про визнання дій протиправними та зобов"язання вчинити певні дії,
ВСТАНОВИЛА:
Державне підприємство "Селидіввугілля" звернулося до суду з позовом до Державної податкової інспекції у Мар"їнському районі Донецької області про визнання дій протиправними та зобов"язання вчинити певні дії.
Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 24 червня 2008 року у задоволенні позову відмовлено. Постанова вмотивована тим, що спірний податковий борг не має ознак безнадійного, а тому списанню не підлягає та сплата податкового боргу позивачем має проводитись у строгій відповідності, в порядку та на умовах укладеного між сторонами договору про реструктуризацію (розстрочення) податкового боргу, який укладений на підставі Законів України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" (2711-15) , "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" (2181-14) .
Не погодившись з судовим рішенням, ДП "Селидіввугілля" подало апеляційну скаргу, в якій просить скасувати постанову суду першої інстанції та прийняти нову, якою задовольнити позовні вимоги, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, зокрема п.п. 18.2.1 п. 18.2 ст. 18, п.п. 19.3.7 п. 19.3 ст. 19 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами"; п. 4 "Порядку списання безнадійного податкового боргу платників податків", затвердженого Наказом ДПА України від 14.03.01 р. № 103 (z0016-02) та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10 січня 2002 р. за № 16/6304 (z0016-02) ; ч. 1 ст. 9, ч. 2 ст. 71 КАС України.
Представник апелянта у судовому засіданні мотиви апеляційної скарги підтримав, просив її задовольнити.
Відповідач про день, час та місце судового засідання був повідомлений належним чином, проте до суду не прибув.
Колегія суддів, заслухавши доповідь судді-доповідача, перевіривши матеріали справи і обговоривши доводи апеляційної скарги вважє останні необґрунтованими, а судове рішення таким, що не підлягає зміні, з наступних підстав.
Під час розгляду спору встановлено наступне.
Державне підприємство "Селидіввугілля" зареєстровано виконавчим комітетом Селидівської міської ради Донецької області 06.06.05 р., включене до Реєстру підприємств паливно – енергетичного комплексу відповідно до Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно – енергетичного комплексу" (2711-15) .
Станом на 01.01.05 року ДП "Селидіввугілля" мало заборгованість по податку на землю на загальну суму 55201,17 грн., а саме податок на землю по коду 13050116 – 38117,11 грн., податок на землю по коду 13050110 – 17084,06 грн.
Між ДП "Селидіввугілля" та ДПІ у Мар"їнському районі Донецької області був укладений договір про реструктуризацію (розстрочення) податкового боргу від 30.05.2006 року № 67, за умовами якого ДПІ надає Платнику розстрочення сплати податкового боргу, що обліковується за даними карток особових рахунків на підставі довідок від 15 травня 2006 року про суми податкового боргу на загальну суму 55201,17 грн. терміном з 30.05.2006 року по 15.06.2016 р.
Вказаний договір укладений на підставі Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно – енергетичного комплексу" (2711-15) .
Між сторонами немає розбіжностей щодо обставин справи, встановлених судом першої інстанції та апеляційним судом.
Колегія суддів, заслухавши доповідь судді-доповідача, перевіривши матеріали справи і обговоривши доводи апеляційної скарги, вважає їх такими, що не підлягають задоволенню, а постанова місцевого суду – залишенню без змін, з наступних підстав
Відповідно до ст. 2 КАСУ завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних та юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку у тому числі органів державної влади. У справах щодо оскарження рішень суди перевіряють чи прийняті вони на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією (254к/96-ВР) та законами України.
Статтею 19 Конституції України встановлено, що правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією (254к/96-ВР) та законами України.
Згідно до ст. 9 Кодексу адміністративного судочинства України, суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їхні посадові і службові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією (254к/96-ВР) та законами України. Суд вирішує справи на підставі Конституції та законів України, а також міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.
ДП "Селидіввугілля" включене до Реєстру підприємств паливно – енергетичного комплексу відповідно до Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно – енергетичного комплексу" (2711-15) , які беруть участь у процедурі погашення заборгованості в порядку, передбаченому Законом України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" (2711-15) .
Згідно Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно – енергетичного комплексу" (2711-15) цей Закон визначає комплекс організаційних та економічних заходів, спрямованих на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу.
Метою цього Закону (2711-15) є сприяння поліпшенню фінансового становища підприємств паливно-енергетичного комплексу, запобіганню їх банкрутству та підвищенню рівня інвестиційної привабливості шляхом урегулювання процедурних питань та впровадження механізмів погашення заборгованості, надання суб'єктам господарської діяльності права їх застосування, визначення порядку взаємодії органів державної влади та органів місцевого самоврядування, розпорядників бюджетних коштів із суб'єктами господарської діяльності щодо застосування механізмів погашення заборгованості.
Учасники розрахунків – підприємства паливно-енергетичного комплексу, суб'єкти господарської діяльності, розпорядники коштів державного та місцевих бюджетів, державні цільові фонди, Державний комітет України з державного матеріального резерву, правонаступники ліквідованих фондів, що були передбачені законодавством, розпорядник цільового галузевого фонду створення ядерно-паливного циклу Міністерства палива та енергетики України, які мають дебіторську або кредиторську заборгованість та здійснюють заходи щодо її погашення на умовах, визначених цим Законом (2711-15) (п. 1.3 ст. 1 вказаного Закону). Законом України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно - енергетичного комплексу" (2711-15) встановлені заходи для стабілізації діяльності підприємств вугільної промисловості, відповідно до яких передбачене списання сум пені, штрафних і фінансових санкцій, нарахованих, але не сплачених на суми податкових зобов'язань, які входили в склад податкового боргу, зафіксованого на розрахункову дату, відповідно до п.10.2 та п.10.3 ст. 10 цього Закону передбачена реструктуризація податкового боргу шляхом укладення договору на реструктуризацію.
Як зазначалось вище, між позивачем та відповідачем, на виконання зазначених норм, був укладений договір від 30.05.06 р. № 67 про реструктуризацію податкового боргу.
Колегія суддів не приймає до уваги довід заявника скарги щодо наявності ознак безнадійного податкового боргу по сумі, включеній до вказаного договору, згідно Закону України "Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" (2181-14) , з наступних підстав.
Підпунктом 19.3.7. цього Закону (2181-14) , визначено, що на період дії процедури погашення заборгованості згідно із Законом України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" (2711-15) для платників податків - учасників розрахунків, визначених цим Законом (2711-15) , порядок погашення зобов'язань юридичних осіб перед бюджетами та державними цільовими фондами з податків і зборів (обов'язкових платежів) визначається з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу" (2711-15) .
Відповідно до п. 1.3 ст. 1 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" податковий борг - податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгоджене платником податків або узгоджене в адміністративному чи судовому порядку, але не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'язання вважається податковим боргом (недоїмкою).
Згідно п.п. 18.2.1 п.18.2 ст.18 цього Закону списанню підлягає безнадійний податковий борг, у тому числі пеня, нарахована на такий податковий борг, а також штрафні санкції.
Під терміном "безнадійний" слід розуміти:
з) податковий борг юридичних та фізичних осіб, стосовно якого минув строк позовної давності, встановлений цим Законом (2181-14) . Законом України "Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" (2181-14) встановлений загальний строк позовної давності – 1095 днів. Внаслідок того, що строки сплати податкового боргу, який просить списати позивач, перенесені відповідно до умов договору про реструктуризацію заборгованості, по такому боргу не сплинув строк давності, визначений Законом України (2181-14) № 2181.
Таким чином, сума податкового боргу, включена позивачем та відповідачем до договору реструктуризації не має ознак безнадійного податкового боргу в розумінні Закону України "Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" (2181-14) .
Враховуючи вищевикладене, колегія суддів дійшла висновку, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.
Враховуючи викладене, керуючись Законом України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно – енергетичного комплексу" (2711-15) , Законом України "Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" (2181-14) , ст. 2, ст. 9, ст. 71, ст. 72, ст. 160, ст. 167, ст. 195, ст. 196, п.1 ст. 198, ст. 200, п. 1 ч. 1 ст. 205, ст. 206, ст. 211, ст. 212, ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -
У Х В А Л И В :
Апеляційну скаргу Державного підприємства "Селидіввугілля" на постанову Донецького окружного адміністративного суду від 24.06.2008 року у справі № 2а-8719/08 - залишити без задоволення.
Постанову Донецького окружного адміністративного суду від 24.06.2008 року у справі № 2а-8719/08 за позовом Державного підприємства "Селидіввугілля" до ДПІ у Мар"їнському районі Донецької області про визнання дій неправомірними та зобов"язання вчинити певні дії – залишити без змін.
У судовому засіданні 05.11.2008 року проголошена вступна та резолютивна частина ухвали, повний текст ухвали виготовлений 10.11.2008 року.
Ухвала Донецького апеляційного адміністративного суду набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України протягом одного місяця після набрання законної сили судовим рішенням суду апеляційної інстанції, а в разі складення в повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу - з дня складення в повному обсязі.
Головуючий
Судді
С. А. Малашкевич
І. В. Геращенко
Т. Г. Арабей
Згідно з оригіналом
Суддя С. А. Малашкевич
Суддя-доповідач – Малашкевич С. А.
суддя І інстанції – Кошкош О. О.
Україна
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
У Х В А Л А
Іменем України
(Вступна та резолютивна частини)
"05" листопада 2008 року справа № 22-а-11153/08
м. Донецьк, бул. Шевченка, 26
Колегія суддів Донецького апеляційного адміністративного суду у складі:
головуючого Малашкевича С. А.
суддів Геращенко І. В., Арабей Т. Г.
при секретарі судового засідання Літвіновій Л. О.
за участю представників сторін:
від позивача – Максимчук С. П. - за довір.
від відповідача – не прибули
розглянувши апеляційну скаргу
Державного підприємства "Селидіввугілля"
на постанову Донецького окружного адміністративного
суду від 24 червня 2008 року
по адміністративній справі№ 2-а-8719/08
за позовом Державного підприємства "Селидіввугілля"
до Державної податкової інспекції у Мар"їнському районі Донецької області
про визнання дій протиправними та зобов"язання вчинити певні дії,
Враховуючи викладене, керуючись Законом України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно – енергетичного комплексу" (2711-15) , Законом України "Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" (2181-14) , ст. 2, ст. 9, ст. 71, ст. 72, ст. 160, ст. 167, ст. 195, ст. 196, п.1 ст. 198, ст. 200, п. 1 ч. 1 ст. 205, ст. 206, ст. 211, ст. 212, ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -
У Х В А Л И В :
Апеляційну скаргу Державного підприємства "Селидіввугілля" на постанову Донецького окружного адміністративного суду від 24.06.2008 року у справі № 2а-8719/08 - залишити без задоволення.
Постанову Донецького окружного адміністративного суду від 24.06.2008 року у справі № 2а-8719/08 за позовом Державного підприємства "Селидіввугілля" до ДПІ у Мар"їнському районі Донецької області про визнання дій неправомірними та зобов"язання вчинити певні дії – залишити без змін.
У судовому засіданні 05.11.2008 року проголошена вступна та резолютивна частина ухвали, повний текст ухвали буде виготовлений 10.11.2008 року.
Ухвала Донецького апеляційного адміністративного суду набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України протягом одного місяця після набрання законної сили судовим рішенням суду апеляційної інстанції, а в разі складення в повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу - з дня складення в повному обсязі.
Головуючий
Судді
С. А. Малашкевич
І. В. Геращенко
Т. Г. Арабей