ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
28 жовтня 2008 року м. Львів
( Додатково див. постанову Вищого адміністративного суду України (rs20891408) )
Колегія суддів Львівського апеляційного адміністративного суду у складі:
доповідача у справі судді Любашевського В.П.
суддів Довгополова О.М.
Попко Я.С.
розглянувши у порядку письмового провадження справу
за апеляційною скаргою Управління праці та соціального захисту населення Калуської міської ради
на постанову Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 18 грудня 2007 року у справі № 2а-200/2007
за позовом ОСОБА_1
до Управління праці та соціального захисту населення Калуської міської ради
про стягнення недоплаченої одноразової щорічної допомоги, -
В С Т А Н О В И Л А:
Постановою Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області від від 18 грудня 2007 року у справі № 2а-200/2007 адміністративний позов ОСОБА_1до Управління праці та соціального захисту населення Калуської міської ради задоволено. Зобов'язано Управління праці та соціального захисту населення Калуської міської ради здійснити виплату на користь ОСОБА_11180 грн. за 2007 рік.
Не погодившись із постановою суду першої інстанції відповідач оскаржив її в апеляційному порядку. У апеляційній скарзі просить скасувати постанову Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 18 грудня 2007 року у справі № 2а-200/2007 та прийняти нову постанову, якою відмовити у задоволенні позовних вимог.
З'ясувавши обставини справи, перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав:
Судом першої інстанції вірно встановлено, що позивач по справі є учасником війни, що підтверджується наявною у матеріалах справи копією посвідчення серії НОМЕР_1, виданим 15.08.1996 року Калуським міським відділом соціального забезпечення.
Головуючий у 1-й інст. суддя Гавриленко В.Г. 22-а-4402-08.doc
Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області, справа № 2-а-200/2007 Справа № 22а-4402/08 Доповідач у 2-й інст. суддя Любашевський В.П. реєстр 28.10.2008 р. ряд. ст. зв. № 28
Статтею 14 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" передбачено щорічно до 5 травня виплачувати учасникам війни разову допомогу у розмірі 3 мінімальних пенсій за віком.
В силу ст. 62 Закону України "Про Державний бюджет україни на 2007 рік" та ст. 28 Закону України "Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування", у 2007 році розмір мінімальної пенсії у зазначений період складає 410 грн.
Законом України "Про державний бюджет України на 2007 рік" (489-16) щорічна разова грошова допомога учасникам війни встановлена у розмірі 50 грн.
Даними нормами були внесені зміни, зокрема, до ст. 15 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".
В силу ст. 95 Конституції України виключно Законом України про Державний бюджет України визначаються будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби, розмір і цільове спрямування цих видатків. Згідно з п. 37 ст. 2 Бюджетного кодексу України, субвенції - між бюджетні трансферти для використання на певну мету в порядку, визначеному тим органом, який прийняв рішення про надання субвенцій. Постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.2004 року № 177 (177-2004-п) "Про забезпечення щорічної виплати разової грошової допомоги, передбаченої Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (3551-12) встановлено, що Міністерство фінансів і Державне казначейство забезпечує щороку до 10 квітня виділення коштів Міністерству праці та соціальної політики для виплати разової грошової допомоги, передбаченої Законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (3551-12) , у розмірах, установлених Законом України Про Державний бюджет на відповідний рік, і для подальшого перерахування їх місцевим органам праці та соціального захисту.
Положення ст. 29 Закону України "Про державний бюджет України на 2007 рік" втратило чинність на підставі Рішення Конституційного Суду України від 09.07.2007 року (v0a6p710-07) № 6-рп. Отже, позивач має право на отримання недоплаченої частини щорічної разової грошової допомоги як учасник війниза 2007 рік в розмірі 1180 грн.
Наведене підтверджується практикою Європейського Суду з прав людини, зокрема, як зазначив Європейського Суду з прав людини в рішенні від 08.11.2005 року у справі Кечко проти України, заява № 63134/00, в межах свободи дій держави визначати, які надбавки виплачувати своїм робітникам з державного бюджету. Держава може вводити, призупиняти чи закінчити виплату таких надбавок, вносячи відповідні зміни в законодавство. Однак, якщо чинне правове положення передбачає виплату певних надбавок, і дотримано всі вимоги, необхідні для цього, органи державної влади не можуть свідомо відмовляти у цих виплатах доки відповідні положення є чинними (п. 23 Рішення). Згідно з п. 26 даного Рішення Суд не приймає аргумент Уряду щодо бюджетних асигнувань, оскільки органи державної влади не можуть посилатися на відсутність коштів як на причину невиконання своїх зобов'язань.
Саме приймаючи Закони України про Державні бюджети України на відповідні роки держава, в особі Верховної Ради, в межах повноважень передбачених ст. 95 Конституції України, визначає видатки на загальносуспільні потреби, розмір та їх цільове спрямування. Одночасно, прийняття Верховною Радою законів про Державний бюджет України не залежить від дій, волевиявлення відповідних Управлінь праці та соціального захисту населення, Міністерства фінансів України та Державного казначейства України, тобто органів, які є виконавцями вказаних законів і прийняття яких знаходиться поза межами їх повноважень.
За таких обставин оскаржувана постанова є законною та обґрунтованою, доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду.
Відповідно до ст. 200 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.
З огляду на викладене, керуючись ст.ст. 160, 198, 200, 206 КАС України, колегія суддів, -
У Х В А Л И Л А:
Апеляційну скаргу Управління праці та соціального захисту населення Калуської міської ради на постанову Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 18 грудня 2007 року у справі № 2а-200/2007 - залишити без задоволення, а постанову суду - без змін.
Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення і може бути оскаржена, шляхом подання касаційної скарги, безпосередньо до адміністративного суду касаційної інстанції протягом одного місяця після набрання нею законної сили.
Судді
В.П. Любашевський
О.М. Довгополов
Я.С. Попко