Хто із членів підприємств, які відпрацювали у господарстві довгий час і вибули з поважних причин, має право на отримання майнового паю?

Постановою Кабінету Міністрів України «Про врегулювання питань щодо забезпечення захисту майнових прав селян у процесі реформування аграрного сектору економіки» № 177 від 28.02.2001 р. до списку осіб, які грають право на майновий пай, включаються всі члени підприємства, а також особи, за якими відповідно до законодавства зберігається право на майновий пай: пенсіонери; жінки, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами; особи, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною; особи, які втратили працездатність внаслідок каліцтва або іншого ушкодження здоров'я, пов'язаного з виконанням трудових обов'язків на цьому підприємстві; особи, які припинили трудові відносини з підприємством, але не отримали при цьому належного їм майнового паю натурою, грошима чи цінними паперами; спадкоємці померлих осіб, які мали право на майновий пай та за рішенням зборів співвласників особи, які відпрацювали у господарстві довгий час і вибули з поважних причин, а також особи, які мали право на майновий пай, але не були включені до списку.

Щодо нарахування плати за майнові паї, то указами Президента України «Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки» № 1529 від 03.12.1999 р. та «Про заходи щодо забезпечення захисту майнових прав селян у процесі реформування аграрного сектора економіки» № 62 від 29.01.2001 р. передбачене укладання підприємствами, установами, організаціями договорів оренди майнових паїв з власниками цих паїв з виплатою орендної плати у натуральній або грошовій формах не менше одного відсотка вартості паю.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 40 /2007