Київський апеляційний адміністративний суд
У х в а л а
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
2 вересня 2008 року місто Київ
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs17311803) )
Київський апеляційний адміністративний суд в складі колегії суддів:
головуючого судді - Бараненка І.І.,
суддів: Маслія В.І.,
Саприкіної І.В.,
при секретарі судового засідання - Калініній Л.М.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в Теплицькому районі Вінницької області на постанову Теплицького районного суду Вінницької області на постанову Теплицького районного суду Вінницької області від 16 травня 2007 року в адміністративній справі №2-а-15/07 за позовомОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в Теплицькому районі Вінницької області про відмову у призначення пенсії за віком на пільгових умовах,
в с т а н о в и в :
У березні 2007 року позивач звернувся до Теплицького районного суду Вінницької області з адміністративним позовом в якому, посилаючись на порушення відповідачем положень Конституції України (254к/96-ВР) , Закону України "Про пенсійне забезпечення" (1788-12) , Постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній" №637 від 12 серпня 1993 року (637-93-п) , просив визнати дії Управління Пенсійного фонду України в Теплицькому районі Вінницької області щодо відмови у призначенні пенсії за віком на пільгових умовах незаконними, зобов'язати відповідача призначити пенсію за віком на пільгових умовах та провести нарахування пенсі у повному обсязі за минулий час.
Постановою Теплицького районного суду Вінницької області від 16 травня 2007 року вказаний позов задоволено.
Приймаючи рішення, суд першої інстанції застосував до спірних правовідносин положення ст.ст. 13, 81, 101 Закону України "Про пенсійне забезпечення", п.20 Постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній" №637 від 12 серпня 1993 року (637-93-п) , і на підставі зазначених норм права дійшов висновку про те, що позовні вимоги підлягають задоволенню.
В апеляційній скарзі відповідач, вказуючи на неповне з'ясування судом обставин, що мають значення для справи, недоведеність обставин, які суд вважає встановленими, а також на порушення норм матеріального та процесуального права, просить, скасувати постанову Теплицького районного суду та прийняти нове судове рішення.
Заслухавши суддю-доповідача про обставини справи та, перевіривши доводи апеляції наявними в матеріалах справи письмовими доказами, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає з наступних підстав.
Відповідно до п."в" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" право на пенсію за віком на пільгових умовах мають трактористи-машиністи, безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, - чоловіки після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 20 років на зазначеній роботі.
Відповідно до п.1 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №637 від 12.08.1993р. (637-93-п) основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка.
За відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.
Відповідно до п.3 вказаного Порядку (637-93-п) за відсутності трудової книжки, а також у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні необхідні записи або містяться неправильні чи неточні записи про періоди роботи, для підтвердження трудового стажу приймаються довідки, виписки із наказів, особові рахунки і відомості на видачу заробітної плати, посвідчення, характеристики, письмові трудові договори і угоди з відмітками про їх виконання та інші документи, які містять відомості про періоди роботи.
Згідно п.20 зазначеного Порядку (637-93-п) у тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників.
У довідці має бути вказано: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, до якого включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка.
Також, стосовно трактористів-машиністів підприємств сільського господарства (в тому числі колгоспів) додатково в довідці наводяться відомості про безпосередню зайнятість у виробництві сільськогосподарської продукції.
На виконання зазначених вимог позивач надав довідку видану ВАТ "Агрохім" від 2 березня 2007 року №22 про те, що ОСОБА_1 працював в ВАТ "Райагрохім" трактористом-машиністом з 1 листопада 1979 року по 26 грудня 1989 року. За період роботи був безпосередньо зайнятий на вирощуванні сільськогосподарської продукції протягом повного польового періоду в рослинництві, та на протязі календарного року в тваринництві.
Відповідно до довідки СВК "Веселківський" виданої 7 липня 2003 року ОСОБА_1 працював в даному господарстві з 26 грудня 1989 року по 31 грудня 1998 року трактористом-машиністом і був безпосередньо зайнятий у виробництві сільськогосподарської продукції на протязі повного польового періоду в рослинництві, або на протязі календарного року в тваринництві.
Відповідно до довідки АФ ПСП "Ташлик", виданої 25 листопада 2006 року №408 ОСОБА_1 працював в даному господарстві з 1 квітня 2003 року по 2 листопада 2006 року трактористом-машиністом і був безпосередньо зайнятий у виробництві сільськогосподарської продукції на протязі польового періоду в рослинництві, або на протязі календарного року в тваринництві.
Відповідно до п.1 Роз'яснення Міністерства соціального забезпечення України Про порядок призначення пенсій на пільгових умовах трактористам-машиністам, які безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах і на інших підприємствах сільського господарства від 20.01.1992р. №7 (v0007333-92) до трактористів-машиністів, безпосередньо зайнятих у виробництві сільськогосподарської продукції, відносяться працівники, які оформлені на роботу трактористами-машиністами, мають відповідне посвідчення, постійно зайняті на тракторах та інших самохідних сільськогосподарських машинах на протязі повного сезону сільськогосподарських робіт в рослинництві та тваринництві.
Згідно з п. 4 вказаного Роз'яснення (v0007333-92) при зверненні тракториста-машиніста за призначенням пенсії на пільгових умовах адміністрація (правління) господарства подає в органи соціального забезпечення довідку про стаж роботи, який дає право на пільгове пенсійне забезпечення.
Стаж зазначеної роботи визначається комісією в складі керівника господарства, працівника по кадрах, головного бухгалтера і представника профспілкового комітету на підставі відповідних документів.
Враховуючи те, що позивач надав належні документи для призначення пенсії на пільгових умовах, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про те, що дії Управління Пенсійного фонду України в Теплицькому районі щодо відмови у призначенні пенсії за віком на пільгових умовах є безпідставним та незаконним.
Відповідно до ч.1 ст. 200 КАС України, суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а постанову або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального та процесуального права.
Зважаючи на те, що Теплицький районний суд Вінницької області правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального та процесуального права, апеляційну скаргу належить залишити без задоволення, а постанову суду - без змін.
На підставі викладеного та, керуючись ст.ст. 160, 198, 200, 205, 206 КАС України, Київський апеляційний адміністративний суд,
ухвалив:
Апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в Теплицькому районі Вінницької області залишити без задоволення, а постанову Теплицького районного суду Вінницької області від 16 травня 2007 року в адміністративній справі №2-а-15/07 - без змін.
Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення, проте на неї може бути подана касаційна скарга до Вищого адміністративного суду України протягом одного місяця з дня складення цієї ухвали у повному обсязі.
Головуючий
Судді:
І.Бараненко
В.Маслій
І.Саприкіна
ДАНУ УХВАЛУ СКЛАДЕНО У ПОВНОМУ ОБСЯЗІ 8 ВЕРЕСНЯ 2008 РОКУ