ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
Справа № 22а - 2921/08 
Головуючий суддя у 
1-ій інстанції -Беспалько Г. Д.
Категорія - 41 (справа №2а-67/07)
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
17 липня 2008 року м. Дніпропетровськ
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs18655577) )
Колегія суддів Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду у складі:
головуючого - Поплавського В.Ю.(доповідача),
суддів - Уханенка С.А., Сафронової С.В.,
при секретарі - Фірсік Д.Ю.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Дніпропетровську апеляційну скаргу Вільнянської міжрайонної податкової інспекції Запорізької області
на постанову Вільнянського районного суду Запорізької області від 27 листопада 2007 року у справі за позовом Прокурора Вільнянського району Запорізької області в інтересах Вільнянської міжрайонної податкової інспекції Запорізької області до ОСОБА_1про стягнення податкового боргу, -
в с т а н о в и л а :
В травні 2007 року прокурор Вільнянського району Запорізької області в інтересах Вільнянської міжрайонної податкової інспекції звернувся з позовом до ОСОБА_1. про стягнення податкового боргу в сумі 4864,61 грн. В обґрунтування своїх вимог позивач посилався на те, що відповідач отримав спадщину, а саме: акції вартістю 2151,50грн., грошові вклади на суму 6405,14 грн. та право на земельну частку (пай) вартістю 32805 грн., а тому повинен був задекларувати ці доходи та сплатити податок з доходів фізичних осіб у розмірі 4864,61грн.
Постановою Вільнянського районного суду Запорізької області від 27 листопада 2007 року позов було задоволено частково: стягнено з ОСОБА_1. на користь Вільнянської МДПІ Запорізької області суму податкового боргу в розмірі 599,96 грн.
Приймаючи таке рішення суд першої інстанції виходив з того, що не зважаючи на те, що ОСОБА_1. є спадкоємцем першого ступеня спорідненості, одержані в спадщину акції та грошові вклади оподатковуються за ставками 13% та 5% відповідно, а отримане в спадщину право на земельну частку (пай) повинно оподатковуватись відповідно до абз. 1 пп. "а" п. 13.2.1 ст. 13 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб", тобто за нульовою ставкою.
Позивач оскаржив її у апеляційному порядку та вимагає скасувати постанову суду і постановити нову постанову про задоволення його позовних вимог повністю.
Перевіривши матеріали справи, законність і обґрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги, а також правильність застосування судом норм матеріального і процесуального права та правової оцінки обставин у справі, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційну скаргу необхідно залишити без задоволення, а постанову суду без змін виходячи з наступного.
Суд першої інстанції при вирішенні справи вірно визначив, що відповідно до ст. 6 Закону України "Про систему оподаткування" об'єктами оподаткування є доходи (прибуток), додана вартість продукції, майно фізичних і юридичних осіб та інші об'єкти, визначені законами України про оподаткування.
З матеріалів справи вбачається, що відповідач, який є спадкоємцем першого ступеню спорідненості, отримав у спадок акції ВАТ "Дружба" на суму 2151,50 грн., грошові вклади та право на земельну частку (пай) у колективній власності ВАТ "Дружба" вартістю 16 830 грн. та право на земельну частку (пай) у колективній власності ВАТ "Запорізька Січ" вартістю 15975 грн.
Колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції, що у відповідності до вимог Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" (889-15) , отримані відповідачем в спадок грошові вклади повинні оподатковуватись за ставкою 5%, а акції - за ставкою 13%.
Доводи апелянта про те, що оподаткуванню підлягають отримані в спадщину відповідачем права на майнові паї, як об'єкт комерційної власності - корпоративне право, колегія суддів не приймає, оскільки це є оціночним судженням відповідача, яке не ґрунтується на законі.
Статтею 167 ГК України дано визначення поняття корпоративних прав, а саме, це права особи, частка якої визначається у статутному фонді (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.
Сертифікат про право на земельну частку (пай), відповідно до вимог ст. 1, 3 Закону України "Про цінні папери і фондову біржу" не є цінним папером. Сертифікат посвідчує право на земельну частку - не визначену в натурі земельну ділянку.
Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їх державних актів на право власності на землю.
Відповідач на підставі отриманих прав на земельні частки (паї) не має права управляти ані ВАТ "Дружба", ані ВАТ "Запорізька Січ".
Згідно п.13.1 ст. 13 Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" від 22.05.2003 року №889-ІV, до об'єктів комерційної власності належать: цінні папери (крім депозитних (ощадних), іпотечних сертифікатів), корпоративне право, власність на об'єкт бізнесу як такий, тобто власність на цілісний майновий комплекс, інтелектуальна (промислова) власність або право на отримання доходу за нею. Закон України "Про цінні папери та фондову біржу" (1201-12) визначає цінні папери як грошові документи, що засвідчують право володіння, визначають взаємовідносини між особою, яка їх випустила та їхнім власником і передбачають, виплату доходу у вигляді дивідендів або відсотків, а також можливість передачі грошових та інших прав, що випливають з цих документів, іншим особам.
В даному законі подано вичерпний перелік видів цінних паперів, серед яких право на земельну частку (пай) не значиться. Тому посилання позивача, що право на земельну частку (пай), тобто майнове право власника повинно розглядатися при оподаткуванні як об'єкт комерційної власності поряд з корпоративним правом, є безпідставними.
За таких обставин, колегія суддів вважає, що судом першої інстанції повно з'ясовані всі обставини даної справи, не були допущені порушення норм матеріального та процесуального права, у зв'язку з чим апеляційна скарга задоволенню не підлягає.
Керуючись ст.ст. 198, 200 КАС України, колегія суддів, -
у х в а л и л а:
Апеляційну скаргу Вільнянської міжрайонної податкової інспекції залишити без задоволення.
Постанову Вільнянського районного суду Запорізької області від 27 листопада 2007 року залишити без змін.
Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення але може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України протягом одного місяця.
Судді: