КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
Справа: № 22-а-1436/08 
Головуючий у І інстанції: Власов Ю.Л.
Суддя-доповідач: Усенко В.Г.
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
"17" червня 2008 року м. Київ
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs12154797) )
Колегія суддів Київського апеляційного адміністративного суду у складі:
головуючого - судді Усенка В.Г,
суддів Бєлової Л.В. та Малиніна В.В,
при секретарі Літоміній Н.В.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві справу за апеляційною скаргою Заступника прокурора міста Києва в інтересах держави в особі Державного комітету України по земельних ресурсах на постанову господарського суду міста Києва від 10 квітня 2007 року у справі за позовом Заступника прокурора міста Києва в інтересах держави в особі Державного комітету України по земельних ресурсах до Київської міської ради, третя особа – Товариство з обмеженою відповідальністю "Інвест-Фінанс", про скасування рішення частково, -
В С Т А Н О В И Л А:
Постановою господарського суду міста Києва від 10 квітня 2007 року у задоволенні адміністративного позову Заступника прокурора міста Києва в інтересах держави в особі Державного комітету України по земельних ресурсах до Київської міської ради, про скасування рішення – відмовлено (а.с.64-69).
Судове рішення мотивовано тим, що відповідно до ч.6 ст. 123 Земельного кодексу України (в редакції, що діяла на момент виникнення спірних правовідносин) проект відведення земельної ділянки погоджується iз землекористувачем, органом по земельних ресурсах, природоохоронним i санітарно-епідеміологічними органами, органами архітектури та охорони культурної спадщини i після одержання висновку державної землевпорядної експертизи по об'єктах, які їй підлягають, подається до відповідної державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради, які розглядають його у місячний строк та в межах своїх повноважень, визначених цим Кодексом, приймають рішення про надання земельної ділянки.
Оскільки надання земельної ділянки ТОВ "Інвест-Фінанс" погоджено виконуючим обов’язків. головного державного санітарного лікаря м. Києва, Управлінням охорони навколишнього природного середовища, Головним управлінням охорони культурної спадщини та реставраційно-відновлювальних робіт, Шевченківською районною у м.Киеві державною адміністрацією, Головним управлінням містобудування, архітектури та дизайну міського середовища, Головним управлінням земельних pecypciв Київської міської державної адміністрації.
Враховуючи викладене суд вважає, що проект відведення земельної ділянки погоджено всіма необхідними органами згідно з ст. 123 Земельного кодексу України.
В апеляційній скарзі Заступник прокурора міста Києва в інтересах держави в особі Державного комітету України по земельних ресурсах просить скасувати постанову господарського суду та прийняти нову постанову, якою задовольнити відмовити у задоволенні позовних вимог господарського суду та прийняти нову постанову, якою задовольнити його позовні вимоги (а.с.76-80).
Зазначає, що суд першої інстанції не взяв до уваги положення статей 39 та 42 Земельного кодексу України та положень норм Закону України "Про планування та забудову територій" (1699-14) .
Апеляційний розгляд справи здійснюється за відсутності Заступника прокурора міста Києва, представників позивача та відповідача, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання.
Відповідно до ч.4 ст. 196 КАС України неприбуття у судове засідання сторін або інших осіб, які беруть участь у справі, належним чином повідомлених про дату, час та місце апеляційного розгляду, не перешкоджає судовому розгляду справи.
Заслухавши пояснення учасника процесу, який з’явився в судове засідання, дослідивши матеріали справи, апеляційний адміністративний суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення апеляційної скарги, виходячи з наступного.
Згідно зі ст.ст. 198 ч. 1 п. 1, 200 КАС України, суд апеляційної інстанції залишає скаргу без задоволення, а постанову суду – без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.
Відповідно до ч.6 ст. 123 Земельного кодексу України проект відведення земельної ділянки погоджується iз землекористувачем, органом по земельних ресурсах, природоохоронним i санітарно-епідеміологічними органами, органами архітектури та охорони культурної спадщини після одержання висновку державної землевпорядної експертизи по об'єктах, які їй підлягають, подається до відповідної державної адміністрації або сільської, селищної, міської ради, які розглядають його у місячний строк i, в межах своїх повноважень, визначених цим Кодексом, приймають рішення про надання земельної ділянки.
Як свідчать матеріали справи, 12 серпня 2003 року листом №5965 Виконуючим обов’язків Головного державного санітарного лікаря м. Києва погоджено відведення земельної ділянки для будівництва, експлуатації та обслуговування житлового будинку з об’єктами соціально-громадського призначення на вул.Артема,70 у Шевченківському районі міста Києва для Товариства з обмеженою відповідальністю "Інвест-Фінанс" (далі – "ТОВ "Інвест-Фінанс") за умови вирішення вcix майново-правових питань (а.с.8).
18 серпня 2003 року Управління охорони навколишнього природного середовища листом №119/04-4-10/370 надало згоду на відведення ТОВ "Інвест-Фінанс" земельної ділянки з тим же цільовим призначенням на вул. Артема,70 у Шевченківському районі м. Києва (а.с.9-10).
В свою чергу, 15 вересня 2003 року Головне управління охорони культурної спадщини та реставраційно-відновлювальних робіт в листі №5369 погодило відведення ТОВ "Інвест-Фінанс" земельної ділянки для будівництва, експлуатації та обслуговування житлового будинку з об'єктами соціально-громадського призначення на вул.Артема,70 у Шевченківському районі м. Києва за умови виконання замовником відповідно до п.8 Постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2002р. історико-містобудівного обгрунтування та погодження його згідно зі ст. 7 Закону України "Про охорону культурної спадщини" (а.с.36).
В листі №1061 від 13.10.2003р. Шевченківська районна у м. Києві державна адміністрація погодила відведення ТОВ "Інвест-Фінанс" земельної ділянки по вул.Артема, 70 у Шевченківському районі м. Києва для будівництва багатоповерхового житлового будинку в установленому порядку згідно з чинним законодавством (а.с.37).
10 лютого 2004 року Головне управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища підготувало висновок №19-1083, яким погодило ТОВ "Інвест-Фінанс" розроблення проекту відведення та на його підставі надання земельної ділянки у встановленому законодавством порядку для будівництва житлового будинку з об'єктами соціально-громадського призначення та підземним паркінгом за умови дотримання вказаних у цьому висновку вимог i обмежень землекористування.
Відповідно до висновку Головного управління земельних pecypciв Київської міської державної адміністрації від 22.03.2004р. №03-23/366-В, яким погоджено передачу ТОВ "Інвест-Фінанс" в довгострокову оренду на 5 років земельну ділянку загальною площею 0,16га для будівництва, експлуатації та обслуговування жилого будинку з підземним паркінгом на 68 машиномісць з об'єктами соціально-громадського призначення на вул. Артема,70 у Шевченківському районі (а.с.38).
15 квітня 2004 року відповідачем було прийнято рішення №183/1393 "Про надання i вилучення земельних ділянок та припинення права користування землею" (ra0183023-04) , відповідно до п.12 якого було затверджено проект відведення земельної ділянки ТОВ "Інвест-Фінанс" для будівництва, експлуатації та обслуговування житлового будинку з підземним паркінгом на 68 машиномісць та об'єктами соціально-громадського призначення на вул. Артема,70 у Шевченківському районі міста Києва. Передати третій особі за умови виконання п.12.1 цього рішення, в короткострокову оренду на 5 років земельну ділянку загальною площею 0,16га для будівництва, експлуатації та обслуговування житлового будинку з підземним паркінгом на 68 машиномісць та об'єктами соціально-громадського призначення на вул. Артема,70 у Шевченківському районі м.Києва, у тому числі площею 0,07 га - за рахунок земель громадської та житлової забудови; площею 0,09 га - за рахунок земель міської забудови.
Згідно з п. 12.1.7. вказаного рішення зазначена земельна ділянка була передана ТОВ "Інвест-Фінанс" за умови виконання вимог, викладених у вищенаведених погодженнях, зокрема, В.о. головного державного санітарного лікаря м.Києва, Управління охорони навколишнього природного середовища, Головного управління охорони культурної спадщини та реставраційно-відновлювальних робіт, Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища.
Колегія суддів апеляційної інстанції погоджується з висновком господарського суду про відсутність підстав для задоволення позову Заступника прокурора міста Києва в інтересах держави в особі Державного комітету України по земельних ресурсах до Київської міської ради з таких підстав.
Як встановлено судом першої інстанції, надання земельної ділянки третій особі у справі було погоджено В.о. головного державного санітарного лікаря м. Києва, Управлінням охорони навколишнього природного середовища, Головним управлінням охорони культурної спадщини та реставраційно-відновлювальних робіт, Шевченківською районною у м. Києві державною адміністрацією, Головним управлінням містобудування, архітектури та дизайну міського середовища, Головним управлінням земельних pecypciв Київської міської державної адміністрації.
Наведене свідчить, що проект відведення земельної ділянки ТОВ "Інвест-Фінанс" на виконання вимог ст. 123 Земельного кодексу України погоджено всіма необхідними органами.
Доводи, викладені в апеляційній скарзі, про неправильне застосування судом першої інстанції статей 39 та 42 Земельного кодексу України та положень Закону України "Про планування та забудову територій" (1699-14) не беруться судом апеляційної інстанції до уваги, зважаючи на таке.
Відповідно до ст. 39 Земельного кодексу України використання земель житлової та громадської забудови здійснюється відповідно до генерального плану населеного пункту, іншої містобудівної документації, плану земельно-господарського устрою з дотриманням державних стандартів i норм, регіональних та місцевих правил забудови.
Згідно з ст. 42 Земельного кодексу України земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні жилі будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території державної або комунальної власності, надаються в постійне користування підприємствам, установам i організаціям, які здійснюють управління цими будинками. У разі приватизації громадянами багатоквартирного жилого будинку відповідна земельна ділянка може передаватися безоплатно у власність або надаватись у користування об'єднанню власників. Порядок використання земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні жилі будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території, визначається співвласниками. Розміри та конфігурація земельних ділянок, на яких розташовані багатоквартирні жилі будинки, а також належні до них будівлі, споруди та прибудинкові території, визначаються на підставі проектів розподілу території кварталу, мікрорайону та відповідної землевпорядної документації.
Вказані норми регулюють відносини надання та використання земельних ділянок на яких знаходяться вже побудовані жилі будинки. Дані норми не регулюють відносини надання в оренду вільних від забудови земельних ділянок для будівництва на них об'єктів житлового та соціального призначення.
Таким чином, оскільки оскаржене судове рішення є законним та обґрунтованим, то воно підлягає залишенню без змін.
Керуючись ст.ст.195, 196 198, 200, 205, 206, 212, 254 Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) , колегія суддів Київського апеляційного адміністративного суду, -
У Х В А Л И Л А :
Апеляційну скаргу Заступника прокурора міста Києва в інтересах держави в особі Державного комітету України по земельних ресурсах залишити без задоволення, а постанову господарського суду міста Києва від 10 квітня 2007 року, – без змін.
Ухвала суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту проголошення.
Касаційну скаргу може бути подано безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом одного місяця з дня складення ухвали в повному обсязі.
Головуючий-суддя:
судді:
Усенко В.Г.,
Бєлова Л.В.,
Малинін В.В.