Тимчасовий реєстраційний талон


Чи потрібен тимчасовий реєстраційний талон на автомобіль, який підприємство орендує у фізичної особи?


Відповідно до статей 773 та 800 Цивільного кодексу України підприємство-наймач самостійно здійснює використання транспортного засобу у своїй діяльності та має право без згоди наймодавця укладати від свого імені договори перевезення, а також інші договори відповідно до призначення транспортного засобу та умов договору. У даному випадку саме договір найму (оренди) автомобіля, а не довіреність, надає право наймачу керувати автомобілем. При передачі автомобіля у найм (оренду) наймодавець має надати наймачу відповідну технічну документацію на транспортний засіб (зокрема, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу), перелік та строк передачі якої доцільно обумовити у договорі найму (оренди).

Слід мати на увазі, що укладення договору найму транспортного засобу не є достатнім для його використання. Як відзначено, наприклад, у постанові донецького апеляційного господарського суду від 18.06.2007 p., до початку використання транспортного засобу орендар повинен здійснити певну процедуру, а саме при передачі у найм автомобіля необхідно дотримуватись вимог абз. З п. 15 Правил державної реєстрації та обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів та мотоколясок, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 07.09.1998 р. № 1388, згідно з яким якщо власник транспортного засобу передає в установленому порядку право керування та (або) розпорядження ним іншій фізичній або юридичній особі, підрозділом ДАІ такій особі видається тимчасовий реєстраційний талон на період дії документа, що підтверджує право керування та (або) розпорядження. При цьому у графі "особливі відмітки" тимчасового реєстраційного талона робиться запис "Дійсний до ______за наявності свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу /технічного паспорта/ серія №_________". Один примірник копії документа, що підтверджує право користування та (або) розпорядження транспортним засобом (у нашому випадку — договору оренди), залишається в підрозділі ДАІ.

У розглядуваній ситуації документом, що підтверджує право керування та (або) розпорядження автомобілем, є договір найму транспортного засобу, а період дії тимчасового реєстраційного талона обмежується строком дії цього договору. Таким чином, юридична особа, яка отримала у користування транспортний засіб на підставі договору найму, повинна отримати в підрозділах ДАІ тимчасовий реєстраційний талон на період дії договору найму, без якого експлуатація транспортного засобу стає неможливою.

Відповідну вимогу установлено також у пп. 2.1 п. 2 Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2001 р. № 1306, а саме: водій механічного транспортного засобу повинен мати при собі, зокрема, реєстраційний документ на транспортний засіб (для транспортних засобів Збройних Сил — технічний талон), а у разі відсутності в транспортному засобі його власника, крім того, — свідоцтво про право спільної власності на цей транспортний засіб чи тимчасовий реєстраційний талон.

Таким чином, орендарю на період дії договору оренди автомобіля необхідно оформити тимчасовий реєстраційний талон, який засвідчує право керування транспортним засобом.

Сторінку підготувала Катерина ФОМІНА

Юридичний вісник України № 51 (22-28 грудня 2007 року)