Головуючий у 1-ій інст.Радченя Д.І. 
Рядок статзвіту №47
Госп.суд Хмельницької обл. №11\1864-А 
Справа №22а-39/08
Доповідач: Кушнерик М.П.
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
П О С Т А Н О В А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
17 квітня 2008 р.
колегія суддів Львівського апеляційного адміністративного суду
в складі: головуючого – судді: КУШНЕРИКА М.П.
суддів: ОЛЕНДЕР І.Я.,ШАВЕЛЬ Р.М.
при секретарі: КУЧЕР Г.Я.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Львові справу за апеляційною скаргою Товариства з обмеженою відповідальністтю "Альянс-С" на постанову Господарського суду Хмельницької області від 16 травня 2007р. у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністтю "Альянс-С" до Кам’янець-Подільської міської ради, про зобов’язання розгляду на сесії заяви від 15.12.2005р. про приватизацію приміщення кінотеатру "Дружба",-
в с т а н о в и л а :
Постановою Господарського суду Хмельницької області від 16.05.2007р. відмовлено в задоволенні позову ТзОВ "Альянс-С" до Кам’янець-Подільської міської ради, про зобов’язання розгляду на сесії заяви від 15.12.2005р. про приватизацію приміщення кінотеатру "Дружба", мотивуючи тим, що ст. 3 Закону України "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)", приватизація об'єктів малої приватизації здійснюється як конкурентними, так неконкурентними способами: шляхом викупу, продажу на аукціоні, за конкурсом.
Переліки об'єктів, які перебувають у загальнодержавній власності, власності Автономної Республіки Крим та комунальній власності і підлягають продажу на аукціоні, за конкурсом, викупу, за поданням органів приватизації затверджують, відповідно, Фонд державного майна України, Верховна Рада Автономної Республіки Крим, місцеві Ради. Включення об'єктів малої приватизації до вказаних переліків здійснюється відповідно до Державної та місцевих програм приватизації чи з ініціативи відповідних органів приватизації або покупців (ч.ч.1,3 ст.7 Закону України "Про приватизацію майна невеликих державних підприємств (малу приватизацію)".
Передумовою для вирішення органом приватизації питання про включення об'єкта права комунальної власності до відповідного Переліку є подання потенційним покупцем відповідної заяви, в якій заявник вправі пропонувати проведення приватизації конкретного об'єкта малої приватизації у вказаний ним спосіб. Орган приватизації розглядає подану заяву і в разі відсутності підстав для відмови у приватизації включає підприємство до відповідного переліку ч.5 ст.7 Закону України "Про приватизацію майна невеликих державних підприємств (малу приватизацію)".
Законом України від 18 травня 2000 року № 1723-11 (1723-14) затверджено Державну програму приватизації на 2000-2002 роки, яка діє до затвердження чергової Державної програми приватизації.
Відповідно до п.51 цієї Програми у разі прийняття рішення про приватизацію орендованого державного майна (будівлі, споруди, приміщення) орендар одержує право на викуп цього майна, якщо орендарем за згодою орендодавця здійснено за рахунок власних коштів поліпшення орендованого майна, яке неможливо відокремити від відповідного об'єкта без завдання йому шкоди, вартістю не менш як 25 відсотків залишкової (відновної за врахуванням зносу) вартості майна.
Виходячи з наведених норм, у покупця та в орендаря виникає право викупу майна, стосовно якого прийняте рішення про приватизацію.
Відповідно до ст. 71 КАС України обов'язок доказування та надання доказів розподіляється між сторонами, виходячи із того, хто посилається на юридичні факти, які обґрунтовують його вимоги і заперечення.
Умовами договору оренди не житлового приміщення площею 1355,9 кв.м. від 04.10.2000 р., укладеного між УЖКГ і ТзОВ "Альянс-С", не передбачено право викупу орендарем орендованого майна. Договір оренди укладений після набрання чинності Закону України "Про оренду державного і комунального майна" (2269-12) .
В матеріалах справи відсутні докази на підтвердження того, що органом приватизації приймалось рішення щодо включення спірного приміщення до переліку об'єктів, які підлягають приватизації шляхом викупу, як і відсутнє позитивне рішення Кам'янець-Подільського міськрайоннного суду, прийняте за результатами розгляду заяви прокуратури м. Кам'янець-Подільського від 07.09.2005р. № 2228-05.
Тому, вимога позивача про зобов'язання Кам'янець-Подільської міської ради прийняти рішення про приватизацію позивачем шляхом викупу цілісного майнового комплексу кінотеатру "Дружба", без наявного Переліку є передчасною та задоволенню не підлягає.
ТзОВ "Альянс-С" оскаржило дану постанову, вважає таку винесену при неповно з’ясованих обставинах, зокрема, судом не враховано, що підприємство починаючи з 2000р. орендує спірне приміщення та було виконано ремонтно-будівельні роботи на загальну суму 148 353 грн., що становить 42,6 відсотків від залишкової вартості об’єкта та дає право орендарю на викуп цього майна, відповідно до положення пункту 51 Закону України "Про державну програму приватизації на 2000-2002 роки" (1723-14)
Однак відповідач безпідставно відмовляється винести на розгляд сесії питання порядку денного, відповідно до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (280/97-ВР) їх заяву від 15.12.2005р. про приватизацію спірного об’єкту, тому просить задовольнити апеляційну скаргу та постановити рішення про задоволення позову.
Заслухавши доповідь судді-доповідача, розглянувши та обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши матеріали справи, колегія суддів, вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.
ТзОВ "Альянс-С" звернувся до суду з адміністративним позовом до Кам'янець-Подільської міської ради про зобов'язання останньої розглянути на черговій сесії його заяву від 15.12.2005р. про приватизацію приміщення кінотеатру "Дружба", що знаходиться за адресою м. Кам'янець-Подільський, вул. Лесі Українки, 20, обгрунтовуючи тим, що ним виконані ремонтно - будівельні роботи в орендованому приміщенні на загальну суму 148 353 грн., і яке становить 42,6 % від залишкової вартості орендованої будівлі кінотеатру, що відповідно до положень пункту 51 Закону України "Про Державну програму приватизації на 2000-2002 роки" (1723-14) , надавало право товариству, як орендарю будівлі кінотеатру, звернутися із заявою про включення приміщення даного кінотеатру до "Переліку об'єктів, які пропонуються для приватизації у 2005 році" шляхом його викупу, а, відповідно до змісту Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (280/97-ВР) дане питання повинно бути предметом розгляду на черговій сесії Кам'янець - Подільської міської ради яка, як власник майна зобов'язана вирішити дане питання.
Крім цього позивач посилається додатково на копію протесту прокурора міста Кам'янець-Подільський на незаконні дії працівників управління комунального майна міськвиконкому щодо відмови товариству у приватизації спірного приміщення та копію заяви прокуратури м. Кам'янця-Подільський від 07.09.2005 р. № 228-05 до Кам'янець-Подільського міськрайонного суду про визнання незаконними дій працівників управління комунального майна Кам'янець-Подільської міської ради в частині відмови у задоволенні заяви позивача про винесення на розгляд на чергової сесії міської ради питання про включення цього приміщення до Переліку об'єктів комунальної власності, що пропонуються для приватизації у 2005р.
Представники відповідача заперечили апеляційну скаргу, просять суд закрити провадження у справі, оскільки позивач звернувся до суду з пропуском річного строку позовної давності. Одночасно надали колегії суддів проект рішення міської ради 2006р. по розгляду зазначеної заяви з погодженими візами відповідних керівників апарату органу місцевого самоврядування, в т.ч. секретаря ради, однак пояснити причину нерозгляду заяви позивача на сесії міськради не змогли.
Викладене дає колегії суддів підстави вважати неправомірною бездіяльність відповідача щодо нерозгляду зазначеної заяви позивача.
Посилання суду першої інстанції щодо передчасності подання заяви позивача, колегія суддів не приймає до уваги, оскільки таке спростовується матеріалами справи та наданням представниками відповідача проекту рішення по розгляду заяви позивача від 15.12.2005р., що додатково свідчить про підставність позовних вимог.
Керуючись ст. 160ч.3, 198 ч.1 п.3, 202ч.1п.1, 205ч.2, 207, 254 КАС України, колегія суддів, -
п о с т а н о в и л а :
Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністтю "Альянс-С" – задовольнити.
Постанову Господарського суду Хмельницької області від 16 травня 2007р. у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністтю "Альянс-С" до Кам’янець-Подільської міської ради, про зобов’язання розгляду на сесії заяви від 15.12.2005р. про приватизацію приміщення кінотеатру "Дружба",- скасувати та постанови нову, якою позов задовольнити.
Зобов’язати Кам’янець-Подільську міську раду розглянути на черговій сесії заяву Товариства з обмеженою відповідальністтю "Альянс-С" від 15.12.2005р. про приватизацію приміщення кінотеатру "Дружба" по вул.Лесі Україники,20 в м. Кам’янець-Подільський.
Постанова набирає законної сили з моменту проголошення, однак може бути оскаржена безпосередньо до адміністративного суду касаційної інстанції протягом одного місяця, починаючи з 23.04.08р.
Головуючий:
Судді:
М.П.КУШНЕРИК
І.Я.ОЛЕНДЕР
Р.М.ШАВЕЛЬ