У якому розмірі виплачується допомога на дитину-інваліда?

Згідно із Законом України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» № 2101 від 16.11.2000 р. інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам передбачено державну соціальну допомогу, виплата якої провадиться органами праці та соціального захисту населення. Розмір державної соціальної допомоги таким дітям, а також надбавки на догляд визначаються у відсотках від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, та прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку.

Допомога на дітей-інвалідів віком до 18 років призначається у розмірі 70 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Крім державної соціальної допомоги, дітям-інвалідам віком до 6 та від 6.до 18 років може бути призначена надбавка на догляд, яка становить 50 % прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку і призначається одному з батьків, які не працюють і фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом. Ця надбавка призначається без урахування середньомісячного сукупного доходу сім'ї, в якій виховується така дитина. Розмір державної соціальної допомоги на дитину-інваліда з 01.01.2007 р. становить 266 грн. Розмір надбавки на догляд за дитиною-інвалідом віком від 6 до 18 років з 01.01.2007 р. становить 279 грн. Якщо інвалід з дитинства перебував на обліку в органах Пенсійного фонду, то відповідно до Закону України «Про Державний бюджет на 2005 та на 2006 рік» з 1 квітня 2005 року по 31 грудня 2006 року інвалідам з дитинства, які перебували на обліку в органах Пенсійного фонду як отримувачі пенсії, та дітям інвалідам Пенсійний фонд з коштів державного бюджету виплачував різницю між розмірами державної соціальної допомоги та пенсії, яку вони отримували.

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет на 2007 рік» нинішнього року не передбачено виплати отримувачам пенсій з числа інвалідів із дитинства та дітей-інвалідів різниці між розмірами державної соціальної допомоги згідно із Законом України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам» і пенсії. У зв'язку з цим інвалідам з дитинства та законним представникам дітей-інвалідів, які отримували різницю між розмірами державної допомоги та пенсією, раджу звернутися до органів праці та соціального захисту населення за місцем проживання для призначення державної соціальної допомоги відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам». І якщо вони до 1 квітня 2007 року звернуться за державною соціальною допомогою, то згідно з погодженням Кабінету Міністрів України цій категорії громадян вона призначатиметься з 1 січня 2007 року, з урахуванням сум виплаченої пенсії.

До стажу роботи, який дає право на трудову пенсію, зараховується також час догляду за нівалідом І групи або за дитиною-інвалідом віком до 16 років.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 47 /2007