Як оплачується робота за суміщення професій (посад) та за сумісництвом?

У порушених питаннях потрібно відрізняти терміни «робота за сумісництвом» та «суміщення професій (посад)».

Поняття «суміщення професій (посад)» визначено постановою Ради Міністрів СРСР № 1145 від 04.12.1981 р. «Про порядок та умови суміщення професій (посад)», чинною на цей час відповідно до постанови Верховної Ради України № 1545-ХІІ від 12.09.1991 р. «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства СРСР».

Зазначеною постановою визначено, що суміщення професій (посад) — це виконання працівником поряд із своєю основною роботою, зумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією (посадою), у межах робочого часу за основною роботою, на одному і тому самому підприємстві, в одних і тих самих установі, організації за згодою працівника, і якщо це економічно доцільно та не призводить до погіршення якості виконуваних обов'язків.

Ст. 105 Кодексу законів про працю України передбачено, що працівникам, які виконують на тому ж підприємстві, в установі, організації поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професій (посад).

Розміри доплат за суміщення професій (посад) встановлюються на умовах, передбачених у колективному договорі.

Доплати за суміщення професій (посад) одному працівнику не обмежуються максимальними розмірами і визначаються наявністю економії за тарифними ставками і окладами суміщуваних посад працівників. Конкретний розмір доплат визначається адміністрацією підприємства (уповноваженого представника роботодавця) і профкому (цехкому).

Отже, однією із умов встановлення доплати за суміщення професій (посад) є наявність вакантної посади у штатному розписі підприємства, у випадку відсутності вакансії — немає економії, а отже не провадиться доплата за суміщення професій (посад).

Безпосередній розмір доплати за суміщення професій (посад) встановлюється в наказі про покладення на працівників виконання додаткових обов'язків у порядку суміщення професій (посад) з урахуванням норм колективного договору підприємства.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 48 /2007