Головуючий у 1-ій інстанції 
Цімбота В.І. Справа22а-269/08
Міжгірський районний суд
 №2а-35/07 Рядок статзвіту 21
Доповідач:Багрій В.М.
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД
П О С Т А Н О В А
Іменем України
21 січня 2008 року
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs14157642) )
Колегія суддів Львівського апеляційного адміністративного суду в складі:
головуючого-Багрія В.М.,
суддів: Обрізка І.М., Онишкевича Т.В.
при секретарі: Гідей К.М.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Львові справу за апеляційною скаргою управління пенсійного фонду України в Міжгірському районі Закарпатської області на постанову Міжгірського районного суду Закарпатської області від 6 липня 2007 року за позовом ОСОБА_1 до управління пенсійного фонду України в Міжгірському районі Закарпатської області про визнання права на пенсію за віком на пільгових умовах,
в с т а н о в и л а :
В травні 2007 року ОСОБА_1 звернувся до суду з адміністративним позовом до управління Пенсійного фонду України в Міжгірському районі Закарпатської області про визнання права на пенсію за віком на пільгових умовах.
Посилався на те, що з 1983 року працював водієм у Міжгірському ЛК, а з 01.03.1990 року в порядку переводу до 20.12.2002 року - водієм лісовозної машини у НПП "Синевир", що стверджується записом у трудовій книжці.
У вересні 2006 році звернувся до управління Пенсійного фонду за призначенням пенсії по віку на пільгових умовах.
05.03.2007 року прийнято рішення про відмову у призначенні пенсії у зв'язку з недостатністю стажу, який би давав право на пільгову пенсію.
Просив визнати за ним право на пенсію за віком на пільгових умовах та зобовязати відповідача провести перерахунок пенсії на пільгових умовах з моменту виникнення права на таку пенсію.
Постановою Міжгірського районного суду Закарпатської області від 6 липня 2007 року позов задоволено, визнано рішення управління Пенсійного фонду України в Міжгірському районі від 05.03.2007 року про відмову ОСОБА_1 у призначенні пільгової пенсії по віку незаконним та зобов'язано відповідача призначити ОСОБА_1 пільгову пенсію за вислугу років із часу звернення та отримання права на даний вид пенсії.
З постановою суду першої інстанції не погодилося управління Пенсійного фонду України в Міжгірському районі Закарпатської області, подавши на неї апеляційну скаргу.
В апеляційній скарзі зазначає, що рішення суду прийняте з порушенням норм матеріального права.
Відповідно до п. "в" статті 55 Закону України "Про пенсійне забезпечення" право на пенсію за вислугу років мають робітники, майстри (у тому числі старші майстри), безпосередньо зайняті на лісозаготівлях і лісосплаві, включаючи зайнятих на обслуговуванні механізмів і обладнання, - за списком професій, посад і виробництв, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України. 12.10.1992 року КМУ прийнято постанову № 583 (583-92-п) , відповідно до якої право на пенсію за вислугу років мають працівники підприємств лісової промисловості та лісового господарства, постійно діючих лісопунктів, лісництв, лісозаготівельних дільниць, зайнятих на заготівлі лісу, лісогосподарських роботах, підсочці лісу та лісосплаві.
Можливість створення НПП "Синевир" для виконання своїх завдань і проведення природоохоронних, господарських та інших заходів відповідних підрозділів транспорту, зв'язку, заготівлі, переробки деревини та інших природніх ресурсів не відносить парк, у якому навіть немає штатних професій передбачених вищеназваним Списком до підприємств лісового господарства.
Вищеназване рішення суду прийняте всупереч вимогам Закону України "Про пенсійне забезпечення" (1788-12) , тому просять скасувати постанову Міжгірського районного суду Закарпатської області від 6 липня 2007 року, прийняти нову постанову про відмову в позові позивачу.
Вислухавши суддю-доповідача, представника управління Пенсійного фонду України в Міжгірському районі Закарпатської області, який апеляційну скаргу підтримав, ОСОБА_1, який просить апеляційну скаргу відхилити, а постанову суду першої інстанції залишити без змін, дослідивши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, колегія суддів приходить до висновку про те, що апеляційна скарга задоволенню підлягає з таких підстав.
Задовольняючи позовні вимоги ОСОБА_1, Міжгірський районний суд Закарпатської області виходив з того, що позивач працював водієм лісовозної машини в НПП "Синєвир" та відповідно до ст. 55 Закону України "Про пенсійне забезпечення" має право на пільгову пенсію за вислугу років.
Проте, з такими висновками суду першої інстанції погодитися не можна.
Відповідно до ст. 55 Закону України "Про пенсійне забезпечення" право на пенсію за вислугу років мають робітники, майстри ( в тому числі старші майстри), безпосередньо зайняті на лісозаготівлях і лісосплаві, включаючи зайнятих на обслуговуванні механізмів і обладнання, - за списком професій, посад і виробництв, що затверджуються в порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 12.10.1992р. №583 "Про затвердження нормативних актів з питань пенсійного забезпечення" (583-92-п) затверджено список професій і посад працівників підприємств лісової промисловості та лісового господарства, постійно діючих лісопунктів, лісництв, лісозаготівельних дільниць, зайнятих на заготівлі лісу, лісогосподарських роботах, підсочці лісу та лісосплаві, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років. Згідно зазначеного списку водії автомобілів по вивезенню лісу мають право на пільгову пенсію.
Як видно з матеріалів справи, позивач ОСОБА_1 з 1.03.1990р. по 20.12.2002р. працював водієм лісовозної машини в Національному природному парку "Синєвир", який не віднесений до підприємств лісової промисловості та лісового господарства, робота в яких дає право на пенсію на пільгових умовах, а відповідно до Положення про національний природній парк "Синєвир" є неприбутковою, природоохоронною, рекреаційною, культурно-освітньою, науково-дослідною установою загальнодержавного значення.
За таких обставин період роботи позивача водієм лісовозної машини в НПП "Синєвир" не дає права ОСОБА_1 на призначення йому пенсії на пільгових умовах відповідно до ст. 55 Закону України "Про пенсійне забезпечення".
Суд першої інстанції уваги на ці обставини не звернув, прийняв незаконну постанову, яка підлягає скасуванню з прийняттям нової про відмову в задоволенні позову.
Керуючись ст. 195, 196, 198, 202, 205, 206 КАС України, колегія суддів,
п о с т а н о в и л а :
Апеляційну скаргу управління Пенсійного фонду України в Міжгірському районі Закарпатської області задоволити.
Постанову Міжгірського районного суду Закарпатської області від 6 липня 2007 року скасувати, прийняти нову постанову, якою ОСОБА_1 в позові до управління Пенсійного фонду України в Між гірському районі Закарпатської області про визнання права на пенсію на пільгових умовах відмовити.
Постанова набирає законної сили з моменту її проголошення.
Постанова протягом одного місяця може бути оскаржена безпосередньо до адміністративного суду касаційної інстанції.
Головуючий:
Судді :
В.М.Багрій
І.М.Обрізко
Т.В. Онишкевич