УКРАЇНА
Харківський апеляційний адміністративний суд
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
"15" січня 2008 року м. Харків Справа № 22-а-101/08
Категорія: 73 Головуючий 1 інстанції: Прохоров С.А.
Доповідач: Водолажська Н.С.
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs18882094) )
Колегія суддів у складі:
Головуючий суддя Філатов Ю.М.,
Суддя Водолажська Н.С., Суддя Шевцова Н.В.
при секретарі Волошиній Я.В.
за участю представників:
представників позивача - Старостенко С.А., Логвінов О.Б.
представника відповідача - Санін А.О.
розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Харківського апеляційного адміністративного суду адміністративну справу за апеляційною скаргою ПФ "Центр сільськогосподарського інвестування "Аграрій" на постанову Господарського суду Харківської області від 20.06.2007 року по справі № АС-53/65-07
за позовомВовчанської МДПІ Харківської області
до ПФ "Центр сільськогосподарського інвестування "Аграрій"
про спонукання до вчинення дій, -
ВСТАНОВИЛА:
Позивач, Вовчанська МДПІ Харківської області, звернувся до Господарського суду Харківської області з позовом, в якому просив зобовязати ПФ "Центр сільськогосподарського інвестування "Аграрій" надати даниі бухгалтерського та податкового обліку з підтверджуючими документами за період з 01.10.05 р. по 31.12.06 р. для проведення планової перевірки.
Постановою Господарського суду Харківської області від 20.06.07 р. адміністративний позов Вовчанської МДПІ Харківської області до ПФ "Центр сільськогосподарського інвестування "Аграрій" про спонукання до вчинення дій був задоволений повністю.
Відповідач не погодився з зазначеною постановою та подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати оскаржувану постанову та прийняти нову, якою відмовити в задоволенні позову, посилаючись на обставини, викладені в скарзі.
В судовому засіданні представники позивача заперечували проти задоволення апеляційної скарги та просили суд залишити без змін постанову суду першої інстанції.
Представник ПФ "Центр сільськогосподарського інвестування "Аграрій" в судовому засіданні наполягав на задоволенні апеляційної скарги, посилаючись на обставини, викладені в ній.
Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши доводи апеляційної скарги, постанову суду першої інстанції, вислухавши представників сторін, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Судом першої інстанції було встановлено та підтверджено у суді апеляційної інстанції, що згідно плану - графіка проведення документальних перевірок субєктів господарської діяльності - юридичних осіб на 1 квартал 2007 р. на березень місяць поточного року була запланована планова виїзна перевірка ПФ "Центр сільськогосподарського інвестування "Аграрій". Вищевказане підприємство було повідомлено про проведення планової виїзної перевірки листом Вовчанської МДПІ Харківської області від 20.02.07 р. № 438/10/23-082/68, яке було отримано 22.02.07 р. уповноваженою особою ПФ "Центр сільськогосподарського інвестування "Аграрій" Агафоновою.
На підставі направлення від 02.03.07 р. № 72, виданого Вовчанською МДПІ Харківської області, головним державним податковим ревізор-інспектором відділу аудиту юридичних осіб Яно Ю.В., головним державним податковим ревізор-інспектором відділу аудиту юридичних осіб Недовес В.М., старшим державним податковим ревізор-інспектором відділу аудиту юридичних осіб Гуньковською Н.О., старшим державним податковим ревізор-інспектором відділу оподаткування фізичних осіб Літвіненко С.А., начальником відділу погашення прострочених податкових зобов'язань Круподеря Л.А., головним державним податковим інспектором відділу погашення прострочених податкових зобов'язань Рубан Л.О., старшим оперуповноваженим Вовчанського сектору Харківського відділу податкової міліції Гордієнко К.В., головним державним податковим ревізор-інспектором управління боротьби з відмиванням доходів одержаних злочинним шляхом ДПА у Харківській області Коваленко В.М. 02.03.07р., було здійснено виїзд з метою проведення планової виїзної перевірки ПФ "Центр сільськогосподарського інвестування "Аграрій" за адресою: Вовчанський район, м. Вовчанськ, вул. Фрунзе, 1.
Приміщення за вказаною адресою було орендовано ПФ "Центр сільськогосподарського інвестування "Аграрій" у ЦКТ "Лавлайс" (договір суборенди приміщення від 01.03.07 р.) та запропоновано приватною фірмою для забезпечення зручності співробітникам Вовчанської МДПІ Харківської області при проведенні перевірки. Юридична адреса підприємства згідно реєстраційних документів: Харківська обл., м. Вовчанськ, вул. К.Лібкнехта,119.
За наслідками здійсненого виїзду встановлено, що засновник ПФ "Центр сільськогосподарського інвестування "Аграрій" - ОСОБА_1 та керівник ПФ "Центр сільськогосподарського інвестування "Аграрій" Подвезько О.Е. (згідно реєстраційної частини облікової справи ПФ "Центр сільськогосподарського інвестування "Аграрій") на місці проведення перевірки були відсутні, а інтереси фірми представляла уповноважена особа - Подвезько Д.В. (довіреність від 19.12.06 р. дійсна до 17.10.09 р., видана ПФ "Центр сільськогосподарського інвестування "Аграрій"), яким і було отримано направлення на проведення перевірки.
Уповноваженою особою ПФ "Центр сільськогосподарського інвестування "Аграрій" Подвезьком Д.В. були надані на перевірку наступні документи: податкові накладні за період з 01.10.05 р. по 31.12.06 р.; реєстри виданих та отриманих податкових накладних за період з 01.10.05 р. по 31.12.06 р.; договори за період з 01.10.05 р. по 31.12.06 р.; видаткові та прибуткові накладні за період з 01.10.05 р. по 31.12.06 р.; авансові звіти за період з 01.10.05 р. по 31.12.06 р.; виписки банку та платіжні доручення за період з 01.10.05 р. по 31.12.06 р.; акти виконаних робіт за період з 01.10.2005 по 31.12.2006 рік.
Але надані до перевірки документи не дали можливості об'єктивно перевірити та дослідити всі обставини фінансово-господарської діяльності ПФ "Центр сільськогосподарського інвестування "Аграрій", оскільки не можливо було відслідкувати чи правомірно було здійснено повернення покупцям та постачальникам попередньої оплати за товари (роботи, послуги), які були віднесені приватною фірмою до складу валових доходів та валових витрат по податку на прибуток, податкових зобов'язань та податкового кредиту по ПДВ та для визначення обсягів продажу та придбання товарів (робіт, послуг), стану розрахунків на початок та на кінець кожного звітного періоду із-за відсутності журналів-ордерів і відомостей по бухгалтерських рахунках, які значаться в приватній фірмі (№ 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками", № 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками", № 37 "Розрахунки з різними дебіторами", № 685 "Розрахунки з іншими кредиторами" та інші); обрахування суми амортизаційних відрахувань, які в свою чергу зменшують суму скоригованого валового доходу із-за відсутності залишку основних засобів у розрізі найменувань на початок (01.10.05 р.) і кінець перевіряємого періоду (31.12.06 р.), а також їх рух протягом перевіряємого періоду (Журнал-ордер 10 "Основні засоби"); обрахування приросту (убутку) балансової вартості запасів, які є складовою частиною валового доходу (валових витрат) із-за відсутності залишків товарно-матеріальних цінностей в розрізі найменувань на початок та на кінець кожного звітного періоду (для цього потрібні дані головної книги, або оборотно-сальдової відомості, дані балансу підприємства).
Вовчанською МДПІ Харківської області на юридичну адресу ПФ "Центр сільськогосподарського інвестування "Аграрій" був надісланий лист від 12.03.07 р. № 602/10/23-082 із зверненням до засновника ПФ "Центр сільськогосподарського інвестування "Аграрій" про надання бухгалтерських документів до перевірки в повному обсязі, який отримано за довіреністю 14.03.07 р. Агафоновою.
Лист був відправлений на ім'я засновника ПФ "Центр сільськогосподарського інвестування "Аграрій", який був відповідальним за фінансово-господарську діяльність підприємства за період з 01.10.05 р. по 11.09.06 р. і на момент перевірки є засновником ПФ "Центр сільськогосподарського інвестування "Аграрій", а також власноручно підписував надані до Вовчанської МДПІ Харківської області листи, в яких відображено перелік фактично наданих ПФ "Центр сільськогосподарського інвестування "Аграрій" первинних бухгалтерських документів до перевірки.
На звернення фахівців Вовчанської МДПІ Харківської області від ПФ "Центр сільськогосподарського інвестування "Аграрій" не надійшло відповіді, а також не були надані документи до останнього дня проведення перевірки (30.03.07 р.).
Відповідно ч. 2 ст. 11-1 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" (із змінами та доповненнями) планова виїзна перевірка проводиться за сукупними показниками фінансово-господарської діяльності платника податків. Всі ці показники згідно ст. 3 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" ґрунтуються на даних бухгалтерського обліку, який є обов'язковим видом обліку, який ведеться підприємством.
Згідно ст. 9 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, що фіксують факти здійснення господарських операцій і які повинні бути складені під час здійснення господарських операцій. Інформація, що міститься у прийнятих до обліку первинних документів, систематизується на рахунках бухгалтерського обліку в регістрах синтетичного та аналітичного обліку шляхом подвійного запису їх на взаємопов'язаних рахунках бухгалтерського обліку. Дані аналітичних рахунків повинні бути тотожні відповідним рахункам синтетичного обліку на перше число кожного місяця. У разі складання та зберігання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку на машинних носіях інформації підприємство зобов'язане за свій рахунок виготовити їх копії на паперових носіях на вимогу інших учасників господарських операцій, а також правоохоронних органів та відповідних органів у межах їх повноважень, передбачених законами.
Відповідно до ст. 11 вищевказаного Закону підприємство на основі даних бухгалтерського обліку зобов'язані складати фінансову звітність. Фінансова звітність підприємства включає: баланс, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів, звіт про власний капітал.
Колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції, що ненадання ПФ "Центр сільськогосподарського інвестування "Аграрій" бухгалтерських та податкових документів за період з 01.10.05 р. по 31.12.06 р. фактично позбавляє Вовчанську МДПІ Харківської області можливості проведення планової виїзної перевірки за вказаний період і тим самим грубо порушуються законні права останньої як органу державної податкової служби, нехтуються вимоги ст. 68 Конституції України, згідно якої кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України (254к/96-ВР) та законів України.
Зважаючи на встановлені обставини справи, колегія суддів дійшла до висновку стосовно того, що постанова Господарського суду Харківської області від 20.06.07 р. по справі № АС-53/65-07 прийнята з дотриманням норм чинного процесуального та матеріального права і підстав для її скасування не виявлено.
Керуючись ст. ст. 160, 164, 195, 196, 198, 200, 205, 206, 209, 254 КАС України колегія суддів, -
УХВАЛИЛА:
Апеляційну скаргу ПФ "Центр сільськогосподарського інвестування "Аграрій" на постанову Господарського суду Харківської області від 20.06.2007 року по справі № АС-53/65-07 - залишити без задоволення.
Постанову Господарського суду Харківської області від 20.06.2007 року по справі № АС-53/65-07 за позовом Вовчанської МДПІ Харківської області до ПФ "Центр сільськогосподарського інвестування "Аграрій" про спонукання до вчинення дій - залишити без змін.
Ухвала набирає чинності негайно з моменту її проголошення і може бути оскаржена до Вищого адміністративного суду України шляхом подання касаційної скарги протягом 30 днів з моменту виготовлення повного тексту.
Головуючий
Судді
Ю.М. Філатов
Н.С. Водолажська
Н.В. Шевцова
Повний текст ухвали виготовлений та підписаний 21.01.2008 року.
ЗГІДНО З ОРИГІНАЛОМ
Суддя Харківського апеляційного
адміністративного суду Н.С. Водолажська