Порушення земельного законодавства


Враховуючи аграрну спрямованість економіки Сумської області, органи прокуратури краю особливу увагу приділяють забезпеченню законності при використанні земель різних категорій, додержанні вимог чинного законодавства про збереження та охорону земельних ресурсів, відтворення порушених земель, своєчасної сплати земельного податку, орендної плати, відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва і забезпечення цільового використання таких коштів, а також повної сплати сум завданих збитків та фактичного усунення порушень закону.


Службова недбалість

Земельні ресурси Сумщини налічують 2383,2 тис. га і характеризуються надзвичайно високим рівнем освоєння. Понад 73,2 відсотка загальної площі земель використовується у складі сільськогосподарських угідь. Ліси та інші вкриті лісом землі займають 19,1 відсотка, забудовані — 3,5 відсотка. На інші категорії земель припадає 4,2 відсотка загальної площі території області.

На Сумщині завершується процес обміну земельних сертифікатів на державні акти власникам земельних паїв. На сьогодні закінчено розробку необхідної технічної документації зі складання державних актів власникам земельних часток. Державні акти видані понад 232,6 тис. із 239,1 тис. громадян — власників земельних часток (паїв), яким можна їх видати, що становить 97,3 відсотка при середньому по Україні показнику 86,3 відсотка.

Як же додержуються органи місцевого самоврядування і суб'єкти господарювання вимог земельного законодавства при наданні земель у власність і користування, їх продажу та зміні цільового призначення? Аби з'ясувати це, органи прокуратури області провели цілий ряд перевірок. І виявили чимало грубих порушень закону, в тому числі й кримінально караних. Зокрема, виявлялись факти незаконного надання земель у приватну власність.

Так, у липні минулого року прокуратурою області порушено кримінальну справу за ч.. З ст. 365, ч. 2 ст. 366 і ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України стосовно службових осіб Сумського районного відділу земельних ресурсів, унаслідок службової недбалості яких у 2002 році було незаконно вилучено та передано у приватну власність ряду громадян 1,62 га особливо цінних земель на території Червоненської сільської ради Сумського району, що знаходились у постійному користуванні Сумського державного аграрного університету. їх вартість на момент приватизації складала 18146 гривень. Справу вже розслідувано і направлено до суду.

Нерідко органи влади та місцевого самоврядування приймають незаконні рішення, такі факти теж виявлені прокурорськими перевірками. Зокрема, за протестами Охтирського міжрайонного прокурора скасовані рішення Кардашівської сільської ради Охтирського району, згідно з якими чотирьом громадянам було незаконно надано дозволи на розробку технічної документації для отримання у приватну власність земель загальною площею 1 га. У ході вивчення матеріалів встановлено, що зазначені ділянки віднесені до земель лісогосподарського призначення (вони вкриті лісом, вік якого 20—30 років). Крім того, за втручання прокуратури скасовано незаконний висновок заступника начальника південного-східного регіонального відділу Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Сумській області про погодження одного такого проекту землеустрою щодо відведення однієї із вищевказаних земельних ділянок та порушено стосовно нього дисциплінарне провадження.

Перевірками у ряді районів області встановлено, що органами місцевого самоврядування приймались незаконні рішення про надання у користування земельних ділянок у межах населених пунктів Службі автомобільних доріг у Сумській області. На такі рішення принесено 21 протест. Усі вони задоволені.

На особливому контролі органів прокуратури області використання земель водного фонду. Проведені перевірки засвідчили, що в області ще "мають місце порушення самоврядними органами вимог Земельного кодексу України щодо розподілу повноважень з розпорядження землями при передачі в оренду водних об'єктів для різних цілей. Приміром, рішенням Білопільської міської ради про організацію зони відпочинку на базі водойми ТЕС" передано на обслуговування, благоустрій та упорядкування Білопільській районній молодіжній громадській організації "Відродження Білопільщини" закриту водойму площею 1,5 га із прибережною водоохоронною зоною. Як виявилось, водойма розташована на території Гуринівської сільської ради, тобто вищезгадане рішення прийняте з порушенням вимог п. 12 Перехідних положень Земельного кодексу України, які відносять вчинення таких дій до компетенції райдержадміністрації. За протестом прокурора району рішення міської ради скасоване.

Незаконне надання землі іноземцям

Враховуючи, що на півночі і сході протягом 562 км область межує із Брянською, Курською та Бєлгородською областями Російської Федерації, і рівень еміграції громадян є надзвичайно високим, у минулому році органами прокуратури області проведено перевірки з метою виявлення фактів надання у власність земельних паїв іноземним громадянам та особам без громадянства. Виявлено велику кількість порушень, які допускаються, в першу чергу, службовими особами органів самоврядування. До типових негативних моментів аграрної реформи слід віднести включення до списків працівників аграрних підприємств, що реформуються, осіб, які не мають права на відповідні земельні ділянки у зв'язку з тим, що у той час були громадянами інших держав.

Факти незаконного надання у власність земельних паїв громадянам Російської Федерації, республік Білорусь, Грузія виявлено у Краснопільському, Роменському, Охтирському, Тростянецькому та Шосткинському районах. Зокрема, колишній голова КСП ім. Леніна Жигайлівської сільської ради Тростянецького району під час розпаювання земель товариства включив до списку на отримання земельного паю громадянина П., який не був громадянином України. У результаті посвідчення цього факту без належної перевірки посадовими особами Жигайлівської сільської ради зазначена особа отримала право приватної власності на земельну частку (пай) вартістю 50 тис. грн. За вказаним фактом прокурором району порушена кримінальна справа за ч.2 ст. 367 КК України.

Пізніше було також встановлено, що цей же сільський голова, всупереч положенням ст. 6 Земельного кодексу України (в редакції 1990 p.), не виключив зі списку трьох громадян, які не були громадянами України і згодом незаконно отримали державні акти на право власності на землю загальною площею 16,67 га та вартістю понад 142 тис. грн. Згадані справи в ході слідства об'єднані в одне провадження та направлені до суду.

Всього для повернення незаконно наданих іноземцям земельних ділянок у державну власність прокурором району заявлено 4 позови до Тростянецького районного суду про визнання державних актів на право власності на земельну ділянку недійсними, звільнення незаконно зайнятих земельних ділянок та повернення їх до державної власності. Всі вони повернуті у власність держави.

У березні минулого року Охтирським міжрайонним прокурором направлено до суду кримінальну справу за ч. 5 ст. 365, ч.2 ст. 366, ч.2 ст. 367 Кримінального кодексу України стосовно колишнюю голови Чупахівської селищної ради Охтирського району, який не виключив із уточненого списку осіб, що мають право на отримання земельного паю, двох громадян Російської Федерації. Крім того, він підписав незаконне рішення сесії селищної ради про затвердження площ земельних ділянок та передачу їх у власність вказаним особам, хоча перевіркою встановлено, що фактично зазначене питання на розгляд сесії місцевої ради не виносилося. Внаслідок таких незаконних дій посадовця із державної власності незаконно вилучено понад 8 га сільськогосподарських земель вартістю 77 тис. грн. Зазначена справа направлена до суду. Земельні ділянки повернуті у державну власність.

Всього в минулому році органами прокуратури Сумської області порушено 9 кримінальних справ зазначеної категорії, 6 з яких направлено до суду.

Також на усунення виявлених порушень у порядку цивільного судочинства з метою повернення до державної власності таких земель прокурорами заявлено 8 позовів до місцевих судів про визнання державних актів на право власності на земельну ділянку недійсними, звільнення незаконно зайнятих земельних ділянок та повернення їх до державної власності. Всі позови розглянуті та задоволені, до державної власності повернуто 34,34 га земель сільськогосподарського призначення.

Охорона археологічної спадщини

На території Сумщини знаходиться значна кількість археологічних пам'яток (понад 770). Тому проведено також перевірки додержання вимог - законодавства про охорону археологічної спадщини при наданні у власність земельних ділянок громадянам. За їх результатами виявлено непоодинокі факти незаконного розпаювання та надання у приватну власність громадянам земель, на яких розміщені такі пам'ятки.

Так, прокурором Білопільського району за результатами перевірки законності розпаювання земель ПСП АФ "Дружба" на території Марківської сільської ради встановлено, що землі історико-культурного призначення, на яких розміщені ряд пам'яток археології (курганів), були розпайовані і передані у приватну власність громадянам, внаслідок чого державі заподіяно збитків на суму понад 390 тис. грн. Прокуратурою району стосовно колишнього начальника районного відділу земельних ресурсів М. порушено кримінальну справу за ознаками в його діях складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України. Досудове слідство триває. Всього в області порушено 6 кримінальних справ зазначеної категорії, 4 з яких направлено до суду. Протягом поточного року до судів загальної юрисдикції прокурорами направлено 4 позови про визнання недійсними державних актів, виданих на право власності на землі історико-культурного значення (курганів).

Захист інтересів держави та громадян

Значна увага прокурорів приділяється захисту інтересів держави та громадян з цих питань у судах. У минулому році в інтересах громадян направлено 220 заяв, з яких задоволено 182 на суму 71 тис. грн, фактично виконано на суму 47 тис. грн. На захист державних інтересів заявлено 89 позовів, з них задоволено 68 на суму 669 тис. грн, фактично стягнуто 449 тис. грн, з незаконного володіння повернуто державі 374 га земель.

Сумська міжрайонна природоохоронна прокуратура внесла подання на ухвалу господарського суду Сумської області про припинення провадження у справі за позовом прокурора в особі Охтирської райдержадміністрації до ВАТ "Укрнафта" в особі відокремленого підрозділу Нафтогазовидобувного управління "Охтирка-нафтогаз" про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки. Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 23.10.2007 р. подання прокурора задоволено, справа направлена на новий розгляд.

Крім цього, Генеральною прокуратурою задоволено клопотання прокуратури області про внесення касаційного подання до Верховного Суду України про перегляд постанови Вищого господарського суду України від 31.10.2006 р. у справі за позовом прокурора Недригайлівського району в інтересах Засульської сільської ради до ТОВ "Сумиптахоспілка" про стягнення 62 тис. грн. заборгованості за оренду землі. Касаційне подання Генерального прокурора України задоволено, справа направлена до суду першої інстанції на новий розгляд. При повторному її розгляді позов прокурора задоволений.

Перевірки на даному напрямі тривають.

Олександр ГОРБАНЬ, прокурор Сумської області, державний радник юстиції 3 класу

Юридичний вісник України №6 ( 9-15 лютого 2008 року)