УКРАЇНА
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ
УХВАЛА
Іменем України
05 квітня 2007 року
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs12246783) )
апеляційний суд Житомирської області в складі:
головуючої - судді Косигіної Л.М.
суддів: Олексієнко М.М., Худякова A.M.
при секретарі Нечипоренко І.Г.
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Житомирі адміністративну справу за позовом ОСОБА_1до ДП "Овруцький лісгосп", Управління праці та соціального захисту населення Овруцької райдержадміністрації про стягнення невиплачених коштів за апеляційною скаргою ОСОБА_1
на постанову Овруцького районного суду Житомирської області від 16 листопада 200 6 року, -
встановив:
В травні 2006 року ОСОБА_1. звернувся до суду з позовом, в якому просив стягнути з відповідачів недоплачені кошти, виплата яких передбачена ст.ст. 37, 39, Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (796-12) , всього в сумі 18057 грн. 60 коп. В обґрунтування позову зазначив, що є потерпілим внаслідок Чорнобильської катастрофи 3 категорії. Всупереч вимогам Закону, який пов'язує розмір цих виплат із мінімальною заробітною платою, соціальні виплати він отримує в розмірах, визначених Постановою Кабінету Міністрів України від 26.07.96 р. за № 836 (836-96-п) , з чим не згодний.
Постановою Овруцького районного суду Житомирської області від 16 листопада 2006 року в задоволені позову ОСОБА_1. відмовлено за безпідставністю.
В апеляційній скарзі ОСОБА_1. просить скасувати постанову суду і ухвалити нове рішення про задоволення його позову. Апелянт посилається на порушення судом норм матеріального і процесуального права.
Скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Статтею 62 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" передбачено, що роз'яснення порядку застосування цього Закону (796-12) провадиться у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, рішення якого є обов'язковими для виконання міністерствами та іншими центральними органами державної виконавчої влади України, місцевими органами державної виконавчої влади, всіма суб'єктами господарювання незалежно від їх відомчої підпорядкованості та форм власності. Розмір виплат, передбачених вищезазначеним Законом (796-12) , визначений постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1996 р. № 836 "Про компенсаційні виплати особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (836-96-п) , що відповідає вимогам ст.ст. 62,67 даного Закону (796-12) .
Крім того, відповідно до вимог ст. 95 Конституції України будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби, розмір і цільове спрямування цих видатків визначаються виключно законом про Державний бюджет України.
Справа №22-а/575 Головуючий у суді 1-ї інстанції Ваховський В.Л.
Категорія 69 Суддя-доповідач Косигіна Л.М.
Відмовляючи в задоволенні позову, суд першої інстанції правильно застосував вимоги ст. 2 Закону України "Про встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2002 рік" від 13 грудня 2001 p., згідно якої до прийняття Верховною Радою України змін до законів, у нормах яких для розрахунків застосовується мінімальна заробітна плата, Кабінет Міністрів України здійснює перегляд цих норм, виходячи з реальних можливостей видаткової частини Державного бюджету України на поточний рік. Отже, в межах існуючих фінансових можливостей держава гарантує виплату окремих видів компенсацій і допомоги, в т.ч. тих, що є предметом позову, у розмірах визначених постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1996 року № 836 (836-96-п) .
ОСОБА_1. отримує виплати згідно вказаної Постанови \а.с. 5\, а тому підстав для задоволення його позову немає.
Доводи апеляційної скарги висновків суду не спростовують, підстав для скасування постанови немає.
Керуючись ст.ст. 195, 198, 200, 205, 206, 211, 212, 254 КАС України, апеляційний суд, -
ухвалив :
Апеляційну скаргу ОСОБА_1 відхилити.
Залишити без змін постанову Овруцького районного суду Житомирської області від 16 листопада 2006 року.
Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення і може бути
оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Вищого адміністративного суду України протягом одного місяця після набрання нею законної сили.