Я учасник війни. Маю право на пільгову оплату за спожиту електричну енергію. Я маю дачу, гараж і сплачую повністю за спожиту електроенергію. Чи маю я право на пільги в оплаті за спожиту електричну енергію для освітлення дачі і гаража?

Відповідно до п.31 Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 1357 від 26.07.1999 р. та п.1.7 Порядку застосування тарифів на електроенергію, що відпускається населенню і населеним пунктам, затвердженого постановою Національної комісії електроенергетики України № 309 від 10.03.1999 p., пільги в оплаті електроенергії, передбачені чинним законодавством для різних категорій громадян, надаються тільки за місцем постійного проживання.-

Відповідно до ст. 29 Цивільного кодексу України місцем проживання фізичної особи є житловий будинок, квартира, інше приміщення, придатне для проживання в ньому, у відповідному населеному пункті, в якому фізична особа проживає постійно або тимчасово.

Таким чином, пільгова оплата за спожиту електричну енергію для потреб садових ділянок, дач, а також для освітлення гаражів для громадян, які відповідно до законодавства України належать до пільгових категорій, чинними нормативно-правовими актами не передбачена.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 10/2008