ІНДЕКСАЦІЯ ЗАРПЛАТИ Є ОБОВ'ЯЗКОВОЮ


Я довготривалий час працюю на підприємстві, за цей період керівництво не збільшило заробітну плату, хоча вона вже набагато менша за середню зарплату по місту в аналогічних спеціалістів. Зрозуміло, що це питання Залежить виключно від волі керівника, але індексація зарплати також не проводиться, хоча, наскільки я знаю, це вимога законодавства. Через це я маю намір звільнитися, але чи можливо через таке порушення законодавства стягти вихідну допомогу відповідно до ст. 44 КЗпП?

Відповідно до Закону України "Про Індексацію грошових доходів населення" від 03.07.1991 р. № 1282 (далі - Закон) індексація грошових доходів населення — це встановлений законами та іншими нормативно-правовими актами України механізм підвищення грошових доходів населення, що дає можливість частково або повністю відшкодовувати подорожчання споживчих товарів і послуг. Відповідно до ст. 5 Закону підприємства, установи та організації -підвищують розміри оплати праці у зв'язку з індексацією за рахунок власних коштів.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України "Про затвердження Порядку проведення індексації грошових доходів населення" від 17.07.2003 р. -№ 1078 (далі — Порядок) індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, зокрема, оплата праці найманих працівників підприємств, установ, організацій у грошовому виразі, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а і також інші компенсаційні виплати, що f мають постійний характер. It Відповідно до п.1.1. Порядку підвищення грошових доходів громадян у зв'язку з індексацією здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому офіційно опубліковано індекс споживчих цін.

Індексація грошових доходів населення проводиться у разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, який встановлюється в розмірі 101 відсотка. Індекс споживчих цін обчислюється Держкомстатом і не пізніше 10 числа місяця, що настає за звітним, публікується в офіційних періодичних виданнях.

Обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації грошових доходів населення провадиться наростаючим підсумком починаючи з березня 2003 р. — місяця опублікування Закону України від 06.02.2003 р. № 491 "Про внесення змін до Закону України "Про індексацію грошових доходів населення".

Відповідно до п. 4 Порядку індексації підлягають грошові доходи населення у межах прожиткового мінімуму, встановленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення. У межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, індексуються оплата праці (грошове забезпечення), допомога по безробіттю та матеріальна допомога у період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації безробітного, що надаються залежно від страхового стажу у відсотках середньої заробітної плати, стипендії.

У разі несвоєчасної виплати сум індексації грошових доходів громадян провадиться їх компенсація відповідно до законодавства.

Відповідно до ч. 3 ст. 38 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо власник або уповноважений ним орган не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору.

Відповідно до ст. 44 КЗпП при припиненні трудового договору з підстав, зазначених у пункті 6 статті 36 та пунктах 1, 2 і 6 статті 40 цього Кодексу, працівникові виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку; у разі призову або вступу на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу (пункт 3 статті 36) — у розмірі двох мінімальних заробітних плат; внаслідок порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного чи трудового договору (статті 38 і 39) — у розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного середнього заробітку.

У ст. 44 КЗпП вказано, що вихідна допомога сплачується у разі, якщо звільнення спричинило порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного чи трудового договору.

Підставою для виплати вихідної допомоги може бути не будь-яке порушення трудового законодавства, а саме те, яке змусило працівника прийняти рішення про звільнення.

Непроведения індексації заробітної плати є порушенням трудового законодаства в частині оплати праці. У випадку, якщо звільнення спричинене таким порушенням законодавством про працю, роботодавець має виплатити вихідну допомогу відповідно до ст. 44 КЗпП у розмірі, передбаченому колективним договором, але не менше тримісячного середнього заробітку.

Сторінку підготувала Ірина ДИБА

Юридичний вісник України №17 (26 квітня-2 травня 2008 року)