ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
"26" листопада 2009 р. м. Київ К-11503/09
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:
Суддів:
Сіроша М.В.
Гончар Л.Я.
Бим.М.Є.
Чалого С.Я.
Харченка В.В.
розглянувши в порядку письмового провадження в залі суду адміністративну справу за касаційною скаргою Управління Пенсійного фонду України в Центрально-Міському районі м. Кривого Рогу на постанову Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 29 січня 2009 року в справі за позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в Центрально-Міському районі м. Кривого Рогу про зобов’язання перерахунку пенсії і стягнення недоплачених пенсійних виплат, -
в с т а н о в и л а :
ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до Управління Пенсійного фонду України в Центрально-Міському районі м. Кривого Рогу про зобов’язання перерахунку пенсії і стягнення недоплачених пенсійних виплат.
Постановою Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу від 14 липня 2008 року ОСОБА_1. в задоволенні позову відмовлено.
Постановою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 29 січня 2009 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 задоволено, постанову Центрально-Міського районного суду м. Кривого Рогу від 14 липня 2008 року скасовано. Позов задоволено частково. Визнано протиправною бездіяльність відповідача щодо нарахування та виплати у період з 12 січня 2005 року по 31 грудня 2007 року включно позивачці і додаткової пенсії передбаченої ст.51 Закону України "Про статус і соціальний захист потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи", з урахуванням визначеного частиною 1 статті 28 Закону України від 9 липня 2003 року "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування"розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Зобов’язано відповідача здійснити перерахунок та забезпечити виплату позивачці суми недоотриманої за період з 12 січня 2005 року по 31 грудня 2007 року включно додаткової пенсі передбаченої ст.51 Закону України "Про статус і соціальний захист потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи", з урахуванням визначеного частиною 1 статті 28 Закону України від 9 липня 2003 року "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування"розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. В іншій частині позову залишено без задоволення.
У поданій касаційній скарзі Управління Пенсійного фонду України в Центрально-Міському районі м. Кривого Рогу, з посиланням на порушення судом норм матеріального права, просило скасувати оскаржуване судове рішення та залишити в силі рішення суду першої інстанції.
Заслухавши доповідь судді Вищого адміністративного суду України стосовно обставин, необхідних для прийняття рішення судом касаційної інстанції, перевіривши і обговоривши доводи касаційної скарги, правильність правової оцінки обставин справи та застосування судами першої та апеляційної інстанції норм матеріального і процесуального права, колегія суддів вважає, що скарга не підлягає задоволенню.
Судами попередніх інстанцій встановлено та не заперечувалося сторонами, що ОСОБА_1 є учасником ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесена до 2 категорії, користується правами та пільгами, передбаченими Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (796-12) .
Відповідно до ст. 51 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи"передбачає, що особам, віднесеним до категорії 2, зокрема призначається щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, у відповідних розмірах –30 процентів мінімальної пенсії за віком.
Виплата зазначеної пенсії відповідно до статті 53 даного Закону здійснюється повністю незалежно від заробітку, пенсії чи іншого доходу. Законом України "Про Державний бюджет України на 2006 рік"від 20 грудня 2005 року (3235-15) установлено, що розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги та пенсій за особливі заслуги перед Україною та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством), призначених у 2006 році відповідно до цього Закону, не може перевищувати 12 мінімальних пенсій за віком, встановленої абзацом першим частини першої статті 28 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" від 9 липня 2003 року.
Згідно з частиною 1 статті 28 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування"мінімальна пенсія за віком встановлюється в розмірі визначеного законом прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.
Суд апеляційної інстанції дійшов вірного висновку, що з огляду на загальні засади пріоритету законів над підзаконними актами при розрахунку додаткової пенсії, передбаченої ст. 51 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи"застосуванню підлягає розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, установлений у законі про Державний бюджет України на відповідний рік, з урахуванням якого визначається мінімальний розмір пенсії за віком.
Згідно з ч.3 ст. 211 КАС України підставами касаційного оскарження є порушення судом норм матеріального чи процесуального права.
Оскільки доводи касаційної скарги не спростовують висновків суду і не свідчать про неправильність судового рішення, колегія суддів вважає за необхідне відхилити касаційну скаргу.
Керуючись наведеним, ст.ст. 220, 221, 224, 230, 231 КАС України, колегія суддів, -
у х в а л и л а :
Касаційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в Центрально-Міському районі м. Кривого Рогу залишити без задоволення, а постанову Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 29 січня 2009 року залишити без змін.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена в порядку ст.ст. 237- 239 Кодексу адміністративного судочинства України.