Передача авторського права на сайт


За результатами аудиторської перевірки нам зроблено зауваження, що в договорі на створення інтернет-магазину не передбачено перехід авторського права на веб-сайт, у зв'язку з чим ми безпідставно здійснюємо його амортизацію як нематеріального активу. Чи вірне дане зауваження?


Відповідно до п. 1.3 Порядку інформаційного наповнення та технічного забезпечення Єдиного веб-порталу органів виконавчої влади та Порядку функціонування веб-сайтів органів виконавчої влади, затвердженого наказом Держкомінформу України, Держкомзв'язку та інформатизації від 25.11.2002 р. № 327/225, веб-сайт — сукупність програмних та апаратних засобів з унікальною адресою у мережі Інтернет разом з інформаційними ресурсами, що перебувають у розпорядженні певного суб'єкта і забезпечують доступ юридичних та фізичних осіб до цих інформаційних ресурсів та інші інформаційні послуги через мережу Інтернет.

Враховуючи положення ч.1 ст. 433 Цивільного кодексу України та ст. 8 Закону України від 23 грудня 1993 року № 3792 "Про авторське право і суміжні права" веб-сайт відноситься до об'єктів права інтелектуальної власності (авторського права).

Відповідно до п.1.2 ст. 1 Закону України від 28 грудня 1994 р. № 334/94-ВР (далі — Закон) "Про оподаткування прибутку підприємств" (далі — Закон) нематеріальними активами визнаються об'єкти інтелектуальної, в тому числі промислової власності, а також інші аналогічні права, визнані у порядку, встановленому відповідним законодавством, об'єктом права власності платника податку.

При цьому згідно з пп. 8.1.2 п. 8.1 ст. 8 Закону витрати на придбання нематеріальних активів для власного виробничого використання підлягають амортизації, яка здійснюється відповідно до пп. 8.3.9 п. 8.3 ст. 8 Закону.

Тобто веб-сайт у податковому обліку є нематеріальним активом відповідно до визначення п. 1.2 Закону. Нарахування амортизації нематеріального активу в податковому обліку здійснюється на підставі пп. 8.3.9 Закону, зокрема, витрати на створення (придбання) нематеріального активу амортизуються з використанням прямолінійного методу, за яким нематеріальний актив амортизується рівними частинами виходячи з його первісної вартості протягом планового строку корисного використання (але не більше 10 років безперервної експлуатації).

Отже, якщо договір на створення веб-сайту передбачає перехід до платника податку — замовника права інтелектуальної власності (авторського права) на цей веб-сайт, то витрати, понесені таким платником згідно з цим договором, підлягають амортизації на підставі пп. 8.1.2 п. 8.1 ст. 8 Закону.

Юридичний вісник України № 28, липень 2008