Чому не виконується рішення Конституційного Суду України щодо невідповідності Конституції України Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» і не виплачується допомога мені як постраждалому внаслідок Чорнобильської катастрофи?

Законом України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» було призупинено деякі виплати постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, передбачені чинним законодавством, оскільки не були внесені зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» і не збільшено фінансування чорнобильських виплат, тобто був відсутній механізм реалізації рішення Конституційного Суду.

Держава гарантує виплату окремих видів компенсацій і допомог, зокрема, у розмірах, визначених постановами Кабінету Міністрів України.

Згідно з ч.2 ст. 95 Конституції України виключно Законом України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» визначаються будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби, розмір і цільове спрямування цих видатків. Відповідно до п.5 ст. 51 Бюджетного кодексу України розпорядники бюджетних коштів беруть бюджетні зобов'язання та проводять видатки тільки в межах бюджетних асигнувань.

Ст. 101 Закону України «Про Державний бюджет України на 2007 рік» у 2007 році надано право встановлювати розміри соціальних виплат, які відповідно до законодавства визначаються - залежно від розміру мінімальної заробітної плати, в абсолютних сумах у межах асигнувань, передбачених за відповідними бюджетними програмами.

Отже, у 2007 році фінансування програм соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. громадян проводиться в обсязі відповідно до призначень, передбачених Законом України «Про Державний бюджет України на 2007 рік».

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 19/2008