Чи індексуються заробітна плата і пенсія працюючим пенсіонерам?

З березня 2003 року запроваджено захисний механізм від інфляції відповідно до Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» № 491-IV від 06.02,2003 p., а порядок проведення такої індексації затверджено постановою Кабінету Міністрів України №1078 від 17.07.2003 р.

Індексації підлягають грошові доходи громадян, отримані в гривнях на території України, не разового характеру: заробітна плата, пенсії, допомоги тощо.

Індексація заробітної плати проводиться в межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, а індексація пенсії, в межах прожиткового мінімуму,— для осіб, які втратили працездатність.

Працюючим пенсіонерам у першу чергу індексується сума оплати праці. Індексація пенсії проводиться після індексації суми оплати праці на підставі довідки підприємства, установи, організації, де працює пенсіонер.

В усіх випадках загальний дохід працюючого пенсіонера, який підлягає індексації, не повинен перевищувати прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи.

Отже, працюючим пенсіонерам у першу чергу індексують суму оплати праці, а вже потім — пенсію (на підставі довідки роботодавця), але в усіх випадках загальний дохід працюючого пенсіонера, який підлягає індексації, не повинен перевищувати прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи.

Матеріали підготував ВАСИЛЬ МОРОЗ, юрист

Інформаційно-довідкова газета ЮРИСТ КОНСУЛЬТУЄ 19/2008