ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
"05" листопада 2009 р. м. Київ К-63/07
Вищий адміністративний суд України у складі:
судді Костенка М.І. - головуючого, суддів Бившевої Л.І., Маринчак Н.Є., Усенко Є.А., Шипуліної Т.М.,
при секретарі судового засідання: Гусєвій К.О.
розглянув у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу державної податкової інспекції у місті Рівне (далі –ДПІ)
на постанову господарського суду Рівненської області від 14.09.2006
та ухвалу Львівського апеляційного господарського суду від 27.11.2006
у справі № 10/178
за позовом суб’єкта підприємницької діяльності –фізичної особи ОСОБА_1 (далі –СПД ОСОБА_1.)
до ДПІ
про визнання протиправним рішення та дій.
Судове засідання проведено за участю представників сторін:
СПД ОСОБА_1. (особисто),
відповідача – не з’явились.
За результатами розгляду касаційної скарги Вищий адміністративний суд України
ВСТАНОВИВ:
Позов подано про визнання протиправним рішення ДПІ від 25.07.2006 № 0003542343/0/23-235, згідно з яким до позивача було застосовано штрафні санкції у сумі 2258 грн., та про визнання протиправними дій ДПІ з проведення перевірки.
Постановою господарського суду Рівненської області від 14.09.2006, залишеною без змін ухвалою Львівського апеляційного господарського суду від 27.11.2006, позов задоволено частково; оспорюване рішення ДПІ визнано протиправним, а решту позовних вимог залишено без розгляду. У прийнятті названих рішень попередні судові інстанції виходили з того, що електромеханічний ігровий автомат КМ-7 не можна вважати гральним автоматом у розумінні приписів Закону України "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності" (98/96-ВР) (далі – Закон), а тому використання цього автомата не потребує придбання торгового патенту на здійснення операцій з надання послуг у сфері грального бізнесу.
У касаційній скарзі до Вищого адміністративного суду України ДПІ просить скасувати названі судові акти попередніх інстанцій зі спору та відмовити у задоволенні позову. В обґрунтування касаційних вимог скаржник зазначає, що діяльність, пов’язана з влаштуванням гральних автоматів з грошовим або майновим виграшем, є гральним бізнесом відповідно до частини другої статті 5 Закону, а тому обов’язковою умовою здійснення такої діяльності є придбання торгового патенту.
У запереченнях на касаційну скаргу СПД ОСОБА_1. зазначає про правильність та обґрунтованість висновків попередніх інстанцій та просить залишити оскаржувані рішення без змін, а скаргу –без задоволення.
Заслухавши суддю-доповідача по справі та присутніх у судовому засіданні представників сторін, перевіривши правильність застосування судами норм матеріального та процесуального права, надання правової оцінки обставин справи, колегія суддів дійшла висновку про наявність правових підстав для задоволення касаційної скарги з урахуванням такого.
Судовими інстанціями у розгляді справи встановлено, що оспорювані штрафні санкції було застосовано до позивача за наслідками проведення ДПІ перевірки господарської одиниці –належних позивачеві гральних електромеханічних автоматів КМ-7 з грошовим виграшем, оформленої актом від 20.07.2006 № 007205, в ході якої було виявлено факт здійснення СПД ОСОБА_1. підприємницької діяльності з використанням названих автоматів без придбання торгових патентів на здійснення операцій з надання послуг у сфері грального бізнесу.
Причиною виникнення спору зі справи стало питання щодо необхідності придбання позивачем торгових патентів для використання названих гральних автоматів.
Згідно з частинами першою, другою статті 5 Закону патентуванню підлягають операції з надання послуг у сфері грального бізнесу, які здійснюються суб'єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами.
Під гральним бізнесом у цьому Законі слід розуміти діяльність, пов'язану з влаштуванням казино, інших гральних місць (домів), гральних автоматів з грошовим або майновим виграшем, проведенням лотерей (крім державних) та розиграшів з видачею грошових виграшів у готівковій або майновій формі.
Як вбачається із з’ясованих судовими інстанціями фактичних даних, спірний гральний електромеханічний автомат КМ-7 є гральним пристроєм, призначеним для гри одного гравця, який за допомогою важеля керування та кнопок керує процесом гри з метою захватити обраний приз та доставити його до виконавця видачі призів.
Таким чином, позивач у своїй діяльності використовує технічний пристрій, який вводиться в дію монетами і дозволяє гравцю отримати виграш у майновій формі, тобто дає змогу одержати виграш з випадковою вірогідністю та за умови сплати грошима права на участь в отриманні такого виграшу. Отже, спірний гральний електромеханічний автомат КМ-7 є гральним автоматом з майновим виграшем в розумінні статті 5 Закону.
Здійснення ж суб’єктами підприємницької діяльності операцій з надання послуг у сфері грального бізнесу, в тому числі використання грального автомату з грошовим або майновим виграшем, без одержання торгового патенту відповідно до статті 8 Закону тягне за собою відповідальність у вигляді штрафу у подвійному розмірі вартості торгового патенту за повний термін діяльності суб’єктів підприємницької діяльності із зазначеним порушенням.
За таких обставин застосування ДПІ до позивача штрафних санкцій у сумі 2258 грн. згідно з оспорюваним рішенням слід визнати правомірним, у зв’язку з чим ухвалені у справі судові акти підлягають скасуванню.
Керуючись статтями 160, 167, 220, 221, 223, 229, 232 Кодексу адміністративного судочинства України, Вищий адміністративний суд України
ПОСТАНОВИВ:
1. Касаційну скаргу державної податкової інспекції у місті Рівне задовольнити.
2. Постанову господарського суду Рівненської області від 14.09.2006 та ухвалу Львівського апеляційного господарського суду від 27.11.2006 у справі № 10/178 скасувати.
3. У позові відмовити.
постанова набирає законної сили з моменту її проголошення і може бути оскаржена до Верховного Суду України за винятковими обставинами протягом 1 місяця з дня виявлення цих обставин.
Головуючий суддя М.І. Костенко