ПДВ ПРИ ПОВЕРНЕННІ КОШТІВ


Юридична особа — платник ПДВ отримала на розрахунковий рахунок від платника ПДВ помилково зараховані кошти. У той же день кошти було повернуто. Чи був момент власності на ці кошти i чи виникають щодо них податкові зобов'язання за першою подією, що сталася раніше?


Відповідно до ст. 6 Указу Президента України "Про заходи щодо нормалізації платіжної дисципліни в народному господарстві України" від 16.03.1995 р. № 227/95 підприємства незалежно від форм власності мають повертати платникам у п'ятиденний термін помилково зараховані на їхні рахунки кошти. У разі виявлення фактів такого порушення з керівника підприємства i головного бухгалтера стягується до Державного бюджету України штраф у розмірі двох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Нацбанк України листом від 09.01.1998 р.№ 25-011/46-181 надав роз'яснення, що підприємства незалежно від форми власності мають повертати платникам у п'ятиденний термін помилково зараховані на їхні рахунки кошти. Якщо власник рахунку не повернув у зазначений термін помилково отримані кошти, то їх повернення має здійснюватись у загальному претензійно-позовному порядку.

Оскільки об'єктом оподаткування ПДВ є операції з продажу товарів (робіт, послуг), які згідно з цивільно-правовими договорами передбачають передачу прав власності на них, то кошти, що не підтверджують таких взаємовідносин між суб'єктами господарювання та які повернуто в належні терміни, не підпадають під об'єкт оподаткування.

За наявності договірних відносин на предмет поставки товарів, виконання робіт, надання послуг податкові зобов'язання нараховуються відповідно до п. 7.3 ст. 7 Закону України "Про податок на додану вартість" від 03.04.1997 р. № 168/97.


Автор: Ірина ДИБА

Юридичний вісник України № 38/ 2008