СПРОСТУВАННЯ ІНФОРМАЦІЇ, ПОШИРЕНОЇ В ІНТЕРНЕТІ


На форумі сайту, який належить нашому підприємству, розмістили інформацію про певну особу. На сьогодні вона погрожує звернутися до суду з вимогою про спростування інформації та відшкодування моральної шкоди. Чи повинні ми нести відповідальність за таку інформацію, враховуючи те, що її розмістила анонімна особа?


У разі розміщення інформації в мережі Інтернет у вигляді, доступному для публічного ознайомлення, особа, чиї права та законні інтереси порушені її поширенням, може подавати відповідні позовні вимоги до власника веб-сайту, на якому розміщена ця інформація. Дані про власника веб-сайту можуть бути витребувані відповідно до вимог Господарського процесуального кодексу України від особи, яка адмініструє систему реєстрації та обліку доменних назв і адресу українського сегмента мережі Інтернет.

Якщо інформацію, яка завдає шкоди діловій репутації суб'єкта господарювання, було розповсюджено на інтернет-сайті (хоча б і не зареєстрованому як засіб масової інформації) і судом встановлено, що така інформація не відповідає дійсності, то згідно із судовим рішенням її має бути спростовано на тому ж самому сайті з додержанням вимог, визначених частями 3 — 6 ст. 37 Закону України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні".

У разі коли відповідну інформацію розповсюджено у вигляді повідомлень не власником сайту, доступ до якого є вільним, а третіми особами, що є анонімними, то відповідальність за таке розповсюдження інформації та завдану у зв'язку з цим шкоду діловій репутації суб'єкта господарювання має нести саме власник сайту, оскільки його діяльність створила технологічні можливості та умови для поширення негативної інформації, яка не відповідає дійсності та порушує права і законні інтереси особи.

Тому на практиці досить часто для форумів призначають модераторів, які слідкують за повідомленнями, які розміщуються на сайті, та знищують інформацію, яка може нанести шкоду при її розміщенні.


Автор: Ірина ДИБА

Юридичний вісник України 45/2008