ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА
01025, м. Київ, вул. Десятинна, 4/6, тел. 278-43-43
П О С Т А Н О В А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
м. Київ
16 березня 2010 року 11:10 № 2а-16211/09/2670
( Додатково див. ухвалу Вищого адміністративного суду України (rs24125293) ) ( Додатково див. ухвалу Київського апеляційного адміністративного суду (rs12389289) )
Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Літвінової А.В при секретарі судового засідання Денисенко Ю.М., за участю представників сторін:
від позивача: Блішуна Сергія Миколайовича
від відповідача: Бондаренко Олени Олександрівни
розглянув у судовому засіданні адміністративну справу
за позовом
товариства з обмеженою відповідальністю "ФАН ГЕЙМ"
до
державної податкової інспекції у Шевченківському районі міста Києва
про
скасування рішення про застосування штрафних санкцій від 15.12.2008 №001572/2305,
На підставі частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України в судовому засіданні 16 березня 2010 року проголошено вступну та резолютивну частини постанови. Виготовлення постанови у повному обсязі відкладено, про що повідомлено осіб, які брали участь у розгляді справи, з урахуванням вимог частини четвертої статті 167 Кодексу адміністративного судочинства України.
ОБСТАВИНИ СПРАВИ:
Товариство з обмеженою відповідальністю "ФАН ГЕЙМ"звернулося до суду з позовом про скасування рішення державної податкової інспекції у Шевченківському районі міста Києва від 15.12.2008 №001572/2305 про застосування штрафних (фінансових) санкцій у сумі 7300 грн.
Позовні вимоги обґрунтовано відсутністю порушень, за які відповідачем накладено штрафні санкції. Здійснюючи розрахунки із споживачами позивачем застосовувався належним чином зареєстрований, опломбований та переведений у фіскальний режим роботи реєстратор розрахункових операцій, який внесений до державного реєстру. На думку позивача, не оснащення гральних автоматів запам’ятовуючими пристроями (фіскальною пам’яттю) не може бути підставою для притягнення до відповідальності, оскільки ігрові автомати не включені до Державного реєстру регістраторів розрахункових операцій, а тому використовувати їх в якості реєстраторів розрахункових операцій не має правових підстав.
Відповідач проти позову заперечував з огляду на правомірність оспорюваного рішення. В обґрунтування свого заперечення відповідач вказує на те, що при проведенні органом державної податкової служби 17.11.2008 перевірки позивача, встановлено порушення пунктів 1, 2 та 3 статті 3 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг". Так, 20 працюючих гральних автоматів, обладнаних купюроприймачами, не переведені у фіскальний режим та не зареєстровані належним чином. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 07.02.2001 №121 "Про терміни переведення суб’єктів підприємницької діяльності на облік розрахункових операцій у готівковій та безготівковій формі із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій" (121-2001-п) встановлено термін для оснащення гральних автоматів фіскальною пам’яттю до 31.12.2006. Позивачем вимоги зазначеної постанови не виконано. Разом з тим, наказом Державної податкової адміністрації України до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій включено комп’ютерно-касову систему "Фіскал", яка призначена для фіскалізації гральних автоматів, автоматизації збору, обліку і контролю даних про функціонування залів гральних автоматів.
Відповідач зазначив, що реєстрація продажу товару (оплати послуги) через реєстратори розрахункових операцій проводиться одночасно з розрахунковою операцією та розрахунковий документ повинен видаватися покупцеві не пізніше завершення розрахункової операції. При проведенні розрахункової операції з надання послуг гри на автоматі на суму 100 грн. позивачем не проведено дані операції через реєстратор розрахункових операцій, чек не видавався.
Розглянувши подані сторонами документи, заслухавши пояснення представників сторін, всебічно і повно з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об’єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд
ВСТАНОВИВ:
Броварською об’єднаною державною податковою інспекцією Київської області 17.11.2008 відповідно до направлень на перевірку від 17.11.2008 №1299 та №1300 було проведено перевірку за дотриманням суб’єктами господарювання порядку проведення розрахунків за товари (послуги), вимог з регулювання обігу готівки, наявності торгових патентів і ліцензій. Перевіркою встановлено надання послуг гри на 20 гральних автоматах обладнаних купюроприймачами, не зареєстрованих в органах державної податкової служби і не переведених у фіскальний режим. Всі гральні автомати підключені до електромережі і знаходяться у робочому стані. Також, позивач не провів розрахункові операції на повну суму наданих послуг на суму 100 грн. через реєстратор розрахункових операцій, відповідний розрахунковий документ не видав.
За результатами перевірки державною податковою інспекцією у Шевченківському районі міста Києва за порушення товариством з обмеженою відповідальністю "ФАН ГЕЙМ" пунктів 1, 2 та 3 статті 3 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" винесено рішення від 15.12.2008 №001572/2305 про застосування штрафних (фінансових) санкцій у сумі 7300 грн.
Досліджуючи надані сторонами докази, аналізуючи наведені міркування та заперечення, оцінюючи їх в сукупності, суд бере до уваги наступне.
Відповідно до пунктів 1, 2 та 3 статті 3 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг"суб'єкти підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов'язані:
1) проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом (265/95-ВР) , із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок;
2) видавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, розрахунковий документ встановленої форми на повну суму проведеної операції;
3) застосовувати реєстратори розрахункових операцій, що включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій, з додержанням встановленого порядку їх застосування.
Відповідно до статті 2 Закону реєстратор розрахункових операцій - пристрій або програмно-технічний комплекс, в якому реалізовані фіскальні функції і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з купівлі-продажу іноземної валюти та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг). До реєстраторів розрахункових операцій відносяться: електронний контрольно-касовий апарат, електронний контрольно-касовий реєстратор, комп'ютерно-касова система, електронний таксометр, автомат з продажу товарів (послуг) тощо;
автомат з продажу товарів (послуг) - реєстратор розрахункових операцій, який в автоматичному режимі здійснює видачу (надання) за готівкові кошти або із застосуванням платіжних карток, жетонів тощо товарів (послуг) і забезпечує відповідний облік їх кількості та вартості.
Відповідно до розділу 1 Ліцензійних умов провадження організації діяльності з проведення азартних ігор, затверджених спільним наказом Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва та Міністерства фінансів України від 18.04.2006 №40/374, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30.05.2006 за №622/12496 (z0622-06) (у редакції на час виникнення спірних правовідносин) гральний автомат - механічне, електричне, електронне обладнання або пристрій, що використовується для проведення азартних ігор, результат яких визначається без участі працівника ліцензіата програмою роботи цього обладнання (пристрою) з використанням генератора випадкових чисел, який міститься всередині корпусу такого обладнання (пристрою), і сума виграшу нараховується обладнанням (пристроєм) автоматично.
Отже, із викладеного вбачається, що гральний автомат в автоматичному режимі здійснює видачу виграшу за готівкові кошти або із застосуванням жетонів як і автомат з продажу товарів (послуг) в автоматичному режимі за готівкові кошти або із застосуванням платіжних карток, жетонів здійснює видачу товарів (послуг), а отже, гральний автомат –це автомат з надання послуг у сфері грального бізнесу, що спростовує твердження позивача.
Згідно зі статтею 12 Закону на території України у сферах, визначених цим Законом (265/95-ВР) , дозволяється реалізовувати та застосовувати лише ті реєстратори розрахункових операцій вітчизняного та іноземного виробництва, які включені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій та конструкція і програмне забезпечення яких відповідає конструкторсько-технологічній та програмній документації виробника.
Позивачем не заперечується факт використання гральних автоматів, які не внесені до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій і не зареєстровані у органі державної податкової служби.
Відповідно до статті 13 Закону, вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування встановлюються Кабінетом Міністрів України. Постановою Кабінету Міністрів України від 07.02.2001 №121 "Про терміни переведення суб’єктів підприємницької діяльності на облік розрахункових операцій у готівковій та безготівковій формі із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій" (121-2001-п) дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій при використанні гральних автоматів до 31.12.2006.
Отже, виходячи з вищенаведеного, суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють підприємницьку діяльність у сфері грального бізнесу шляхом надання послуг з використанням гральних автоматів зобов’язані з 01 січня 2007 року використовувати у своїй ліцензованій діяльності з надання послуг грального бізнесу гральні автомати з продажу послуг, які оснащені запам’ятовуючими пристроями (фіскальною пам’яттю), в т.ч. тих, що вже задіяні у використанні.
Судом встановлено, що на виконання вимог даної постанови 04.06.2008 товариством з обмеженою відповідальністю "Експотрейд" було розроблено комп`ютерно - касову систему "Фіскал", яка наказом Державної податкової адміністрації України від 01.07.2008 №430 (v0430225-08) включена до Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій. Комп`ютерно –касова система "Фіскал" призначена для фіскалізації гральних автоматів, автоматизації збору, обліку і контролю даних про функціонування залів гральних автоматів.
Отже, підсумовуючи викладене, з липня 2008 року суб’єкти підприємницької діяльності, які надають послуги в сфері грального бізнесу з використанням рулетки чи гральних автоматів не тільки зобов’язані були перейти на оснащення гральних автоматів портативними електронними контрольно-касовими апаратами при здійсненні розрахункових операцій на окремо визначеному гральному апараті, а і мали технічну можливість це здійснити .
Таким чином, позивач зобов’язаний був надавати послуги через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій на індивідуальному гральному автоматі.
З пояснень представника позивача у судовому засіданні вбачається, що ним не вживались заходи із встановлення технічної можливості використання комп’ютерно-касової системи "Фіскал"у тих гральних автоматах, що використовувались товариством з обмеженою відповідальністю "ФАН ГЕЙМ"у залі гральних автоматів, що перевірявся.
Посилання позивача на використання зареєстрованого касового апарату не приймається судом до уваги, оскільки на час здійснення перевірки у позивача був обов’язок щодо оснащення гральних автоматів фіскальною пам’яттю. Таким чином, позивач зобов’язаний був надавати послуги через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій на індивідуальному гральному автоматі.
Відповідно до пункту 4.4. Порядку реєстрації, опломбування та застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 01.12.2000 №614 (z0105-01) , реєстрація продажу товару (оплати послуги) через реєстратори розрахункових операцій проводиться одночасно з розрахунковою операцією. Розрахунковий документ повинен видаватися покупцеві не пізніше завершення розрахункової операції. Розрахункова операція вважається проведеною через реєстратор розрахункових операцій, якщо дані про її обсяг уведені в режимі реєстрації.
При проведенні розрахункової операції з надання послуг гри на автоматі на суму 100 грн. позивачем не проведено дані операції через реєстратор розрахункових операцій, чек не видавався. Встановлене під час перевірки порушення не спростовано позивачем.
Згідно з приписами пунктів 1 і 2 статтті 17 Закону за порушення вимог цього Закону (265/95-ВР) до суб'єктів підприємницької діяльності, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), за рішенням відповідних органів державної податкової служби України застосовуються фінансові санкції у таких розмірах:
1) у п'ятикратному розмірі вартості проданих товарів (наданих послуг), на які виявлено невідповідність, - у разі проведення розрахункових операцій на неповну суму вартості проданих товарів (наданих - послуг), у разі непроведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій, у разі нероздрукування відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки;
2) двадцять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - у разі застосування при здійсненні розрахункових операцій непереведеного у фіскальний режим роботи, незареєстрованого, неопломбованого або опломбованого з порушенням встановленого порядку реєстратора розрахункових операцій.
На підставі пунктів 1 і 2 статті 17 Закону до позивача було застосовано штрафні санкції на загальну суму 7300 грн.: з них 500 грн. (100 грн.*5)–за здіснення розрахункових операцій без застосування реєстратора розрахункових операцій, нероздрукування відповідного розрахункового документа; 6800 грн. (340 грн.* 20) –за застосування незареєстрованого, неопломбованого, непереведеного у фіскальний режим роботи реєстратора розрахункових операцій.
Відповідно до частини першої статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.
Відповідно до частини другої статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.
Статтею 2 зазначеного Кодексу передбачено, що у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією (254к/96-ВР) та законами України; з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); безсторонньо (неупереджено); добросовісно; розсудливо; з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи несправедливій дискримінації; пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; своєчасно, тобто протягом розумного строку.
За наведених обставин та нормативного обґрунтування, суд дійшов висновку про правомірність винесеного державною податковою інспекцією у Шевченківському у районі міста Києва оскаржуваного рішення, в зв’язку з чим відмовляє у задоволенні адміністративного позову.
На підставі викладеного, керуючись статтями 69, 70, 71, 158- 163 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва,
П О С Т А Н О В И В:
В задоволенні позову відмовити повністю.
постанова відповідно до статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо таку заяву не було подано.
постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 185- 187 Кодексу адміністративного судочинства України.
Суддя
А.В. Літвінова