копія
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
12 лютого 2008 року
м. Київ
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:
Головуючого, судді Смоковича М.І.,
суддів Горбатюка С.А., Мироненка О.В., Чумаченко Т.А.,Штульмана І.В.,
провівши у порядку письмового провадження касаційний розгляд адміністративної справи за позовом ОСОБА_1 до Святошинської районної у м. Києві державної адміністрації, Приватного вищого навчального закладу "Київський університет 'Східний світ", треті особи: Колективне учбово-виробниче підприємство (далі - КУВП) "Жайворонок", ОСОБА_2 (старший), ОСОБА_3, ОСОБА_4 ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7,ОСОБА_8,ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11,ОСОБА_12, ОСОБА_13, про скасування державної реєстрації за касаційною скаргою ОСОБА_1на рішення Святошинського районного суду м. Києва від 01 березня 2005 року та ухвалу апеляційного суду м. Києва від 23 травня 2005 року,
в с т а н о в и л а :
У листопаді 2004 рокуОСОБА_1 звернулася в суд з позовом до Святошинської районної у м. Києві державної адміністрації, Приватного вищого навчального закладу "Київський університет "Східний світ" про скасування державної реєстрації перетворення Колективного підприємства "Київський інститут східної лінгвістики і права" у Приватний вищий навчальний заклад "Київський університет "Східний світ", визнання недійсними Свідоцтва про державну реєстрацію та Статуту Приватного вищого навчального закладу "Київський університет "Східний світ".
В обґрунтування своїх вимог послалася на те, що 19 червня 1997 року засновники КП "Київський інститут східної лінгвістики і права", а саме - 26 членів трудового колективу КУЗГ "Жайворонок" на загальних зборах прийняли рішення про створення КП "Київський інститут східної лінгвістики і права", про що було складено протокол №3, яким також її було призначено на посаду ректора вказаного Інституту.
На посаді директора вона працювала до вересня 2004 року. Таке рішення вважала незаконним, оскільки воно проведено без згоди трудового колективу КП "Київський і інститут східної лінгвістики і права", який також не давав своєї згоди на затвердження Статуту приватного вищого навчального закладу "Київський університет "Східний світ".
Просила постановити рішення, яким визнати недійсними Статут та Свідоцтво про державну реєстрацію Приватного вищого навчального закладу "Київський університет "Східний світ", скасувати державну реєстрацію перетворення Колективного підприємства "Київський інститут східної лінгвістики і права" у приватний вищий навчальний заклад "Київський університет "Східний світ" та зобов'язати Державного реєстратора здійснити відповідний запис в Єдиному Державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців про скасування зміни керівника цього навчального закладу, а також визнати Колективне підприємство"Київський інститут східної лінгвістики права" таким, що діє.
Рішенням Святошинського районного суду м. Києва від 01 березня 2005 року в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1відмовлено.
Ухвалою апеляційного суду м. Києва від 23 травня 2005 року апеляційну скаргу ОСОБА_1відхилено. Рішення Святошинського районного суду м. Києва від 01 березня 2005 року залишено без зміни.
У касаційній скарзіОСОБА_1 вказуює на те, що судами попередніх інстанцій рішення прийняті з порушенням норм матеріального та процесуального права, просить їх скасувати та направити справу на новий розгляд до суду першої інстанції.
Заслухавши суддю-доповідача, дослідивши матеріали справи та доводи касаційної скарги, колегія суддів дійшла висновку, що касаційне провадження за касаційною скаргою ОСОБА_1на судові рішення у цій справі підлягає закриттю а справа - поверненню до Верховного Суду України для розгляду з таких підстав.
Дана справа надійшла для розгляду з Верховного Суду України. Кодекс адміністративного судочинства України (2747-15) набрав чинності 01 вересня 2005 року.
Відповідно до частини першої статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.
Згідно з частиною першою статті 17 Кодексу адміністративного судочинства України компетенція адміністративних судів поширюється, зокрема, на спори фізичних чи юридичних осіб із суб'єктами владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії) дій чи бездіяльності.
Судами встановлено, що у вересні 2004 року було здійснено державну реєстрацію перетворення КП "Київський інститут східної лінгвістики і права" в Приватний вищий навчальний заклад "Київський університет "Східний світ". Таке перетворення ОСОБА_1 вважає незаконним, оскільки вона є співзасновником та співвласником КП "Київський інститут східної лінгвістики і права" та членом трудового колективу, а внаслідок такого перетворення порушені її права як власника підприємства, на участь в управлінні підприємством, як керівника підприємства вчиняти певні дії від його імені, у тому числі й розпоряджатися банківським рахунком.
Участь у цій справі в якості відповідача суб'єкта владних повноважень не змінює правову природу спірних правовідносин, оскільки останній лише здійснює свої повноваження в сфері управлінської діяльності відповідно до чинного законодавства.
Таким чином, дана справа є спором про право, а не у зв'язку з реалізацією відповідачем, як суб'єктом владних повноважень, владних управлінських функцій, а тому не підлягає вирішенню у порядку адміністративного судочинства.
Згідно із пунктом 1 частини четвертої статті 214 КАС України, суддя-доповідач відмовляє у відкритті касаційного провадження за касаційною скаргою, якщо справа не підлягає касаційному розгляду у порядку адміністративного судочинства.
Якщо провадження за заявою, яку не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства було помилково порушено, суд закриває провадження у справі на підставі пункту 1 частини 1 статті 157 КАС України.
На підставі викладеного, керуючись статтями 210, 220, 222, 230 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів,
у х в а л и л а :
Касаційне провадження, відкрите за касаційною скаргою ОСОБА_1на рішення Святошинського районного суду м. Києва від 01 березня 2005 року та ухвалу апеляційного суду м. Києва від 23 травня 2005 року у справі за позовом ОСОБА_1до Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації, Приватного вищого навчального закладу "Київський університет "Східний Світ", треті особи: Колективне учбово-виробниче підприємство "Жайворонок", ОСОБА_2 (старший), ОСОБА_3,ОСОБА_4., ОСОБА_5, ОСОБА_6ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9., ОСОБА_10, ОСОБА_11,ОСОБА_12, ОСОБА_13 про скасування державної реєстрації, закрити.
Дану справу повернути до Верховного Суду України для розгляду.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення і оскарженню не підлягає, крім як у випадку та з підстав, передбачених статями 236, 237 Кодексу адміністративного судочинства України до Верховного Суду України лише за винятковими обставинами, протягом одного місяця з дня відкриття таких обставин.
Судді (підпис) Смокович М.І. (підпис) Горбатюк С.А. (підпис) Мироненко О.В. (підпис) Чумаченко Т.А. (підпис) Штульман І.В.
З оригіналом згідно
Відповідальний секретар Семяніста С.Л.