ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
06 лютого 2008 року м. Київ
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:
Головуючого Співака В.І.
суддів: Білуги С.В.
Гаманка О.І.
Загороднього А.Ф.
Заїки М.М.
при секретарі Міненку І.М.,
за участю ОСОБА_1,
розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Маріуполя на рішення Жовтневого районного суду м. Маріуполя від 08.02.06 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 04.05.06 року у справі за позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Маріуполя, державної податкової інспекції у м. Маріуполі про перерахунок пенсії, -
в с т а н о в и л а:
У жовтні 2005 року ОСОБА_1 звернулася до Жовтневого районного суду м. Маріуполя з позовом до управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Маріуполя, державної податкової інспекції у м. Маріуполі про перерахунок пенсії.
Рішенням Жовтневого районного суду м. Маріуполя від 08.02.06 року позовні вимоги ОСОБА_1 було задоволено частково.
Ухвалою апеляційного суду Донецької області від 04.05.06 року апеляційні скарги управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Маріуполя, державної податкової інспекції у м. Маріуполі було залишено без задоволення, а рішення Жовтневого районного суду м. Маріуполя від 08.02.06 року - без змін.
У касаційній скарзі управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Маріуполя не погоджуючись з даними рішеннями, посилається на допущені судом порушення норм матеріального права, просить скасувати рішення Жовтневого районного суду м. Маріуполя від 08.02.06 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 04.05.06 року та ухвалити нове рішення, яким відмовити ОСОБА_1 у задоволенні позовних вимог.
Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 3 Кодексу адміністративного судочинства України адміністративний суд - це суд загальної юрисдикції, до компетенції якого цим Кодексом віднесено розгляд і вирішення адміністративних справ.
Згідно статті 210 Кодексу адміністративного судочинства України судом касаційної інстанції в адміністративних справах є Вищий адміністративний суд України, який відповідно до правил інстанційної підсудності, передбачених частини 3 статті 20 Кодексу адміністративного судочинства України, переглядає судові рішення місцевих та апеляційних адміністративних судів у касаційному порядку як суд касаційної інстанції.
До створення системи адміністративних судів Вищий адміністративний суд, відповідно до статті 210 Кодексу адміністративного судочинства України та вимог пунктів 6, 7 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) , є судом касаційної інстанції в адміністративних справах, які розглядаються судами інших юрисдикцій, але за правилами, встановленими Кодексом адміністративного судочинства України (2747-15) .
Так, пунктом 7 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) передбачено, що після набрання чинності цим Кодексом заяви і скарги у справах, що виникають з адміністративно-правових відносин, заяви у справах щодо відмови органу державної реєстрації актів цивільного стану внести виправлення в актовий запис цивільного стану (глави 29-32 і 36 Цивільного процесуального кодексу України 1963 (1501-06) року), позовні заяви у господарських справах, що віднесені цим Кодексом до адміністративної юрисдикції, а також апеляційні, касаційні скарги (подання), заяви (подання) про перегляд судових рішень у зв'язку з нововиявленими та винятковими обставинами у таких справах, подані і не розглянуті до набрання чинності Кодексом адміністративного судочинства України (2747-15) , розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом.
Пунктом 10 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) встановлено, що касаційні скарги (подання) на рішення загальних судів у справах, визначених пунктом 7 цього розділу, що подані до набрання чинності цим Кодексом і не розглянуті Верховним Судом України, передаються для вирішення до Вищого адміністративного суду України.
Між тим, із рішень судів вбачається, що дану справу було розглянуто Жовтневим районним судом м. Маріуполя 08.02.06 року і переглянуто апеляційним судом Донецької області 04.05.06 року, тобто вже після набуття чинності Кодексом адміністративного судочинства України (2747-15) , за правилами, встановленими Цивільним процесуальним кодексом України (1618-15) , а тому вона не може бути переглянута Вищим адміністративним судом України у касаційному порядку.
На підставі викладеного, колегія суддів вважає, що компетенція Вищого адміністративного суду України не поширюється на перегляд у касаційному порядку судових рішень, постановлених не за правилами Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) місцевими та апеляційними судами інших юрисдикцій, а тому касаційна скарга підлягає передачі до Верховного Суду України.
Керуючись статтями 157, 210, 214, 221, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів -
у х в а л и л а:
Касаційне провадження за касаційною скаргою управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Маріуполя на рішення Жовтневого районного суду м. Маріуполя від 08.02.06 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 04.05.06 року у справі за позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Маріуполя, державної податкової інспекції у м. Маріуполі про перерахунок пенсії закрити.
Касаційну скаргу управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Маріуполя на рішення Жовтневого районного суду м. Маріуполя від 08.02.06 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 04.05.06 року у справі за позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Маріуполя, державної податкової інспекції у м. Маріуполі про перерахунок пенсії передати до Верховного Суду України для вирішення питання про прийняття.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий В.І. Співак судді: С.В. Білуга О.І. Гаманко А.Ф. Загородній М.М. Заїка