ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
УХВАЛА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
06 лютого 2008 року м. Київ
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:
головуючого: судді Леонтович К.Г,
суддів: Гордійчук М.П., Бим М.Є., Чалого С.Я., Шкляр Л.Т.,
при секретарі: Турчин Д.О.,
за участю представників сторін: Гаврилюка З.В., Бочана І.П.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Києві касаційну скаргу Державної компанії з утилізації відходів як вторинної сировини "Укрекокомресурси" на рішення господарського суду Тернопільської області від 28 лютого 2005 року та постанову Львівського апеляційного господарського суду від 26 жовтня 2005 року у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Герда ЛТД" до Виконавчого комітету Тернопільської міської ради, Державної компанії з утилізації відходів як вторинної сировини "Укрекокомресурси" Кабінету Міністрів України в особі виробничого комплексу "Галант", третя особа: Відділ містобудівного кадастру управління містобудування та архітектури м. Тернопіль про визнання недійсними рішень, –
встановила:
У серпні 2004 року Товариство з обмеженою відповідальністю (надалі – ТОВ) "Герда ЛТД" звернулося до суду з позовом до Виконавчого комітету Тернопільської міської ради, Державної компанії з утилізації відходів як вторинної сировини "Укрекокомресурси" Кабінету Міністрів України в особі виробничого комплексу "Галант", третя особа: відділ містобудівного кадастру управління містобудування та архітектури м. Тернопіль про визнання недійсними рішень виконкому Тернопільської міської ради від 23.07.1978 року №265, від 27.02.1981 року № 159, від 28.10.1983 року № 827 про виділення земельних ділянок гуртовій базі "Укроптгалантерея" (нині ТДОП "Галант") площею відповідно 400, 1000, 200 кв.м.
Позовні вимоги обґрунтовані тим, що вказані рішення прийнятті з порушенням вимог чинного законодавства України та порушують права позивача.
Рішенням господарського суду Тернопільської області від 28 лютого 2005 року задоволено позовні вимоги.
Ухвалою Львівського апеляційного господарського суду від 26 жовтня 2005 року рішення суду першої інстанції залишено без змін.
Не погоджуючись з судовими рішеннями судів першої та апеляційної інстанцій відповідач звернувся з касаційною скаргою.
У поданій касаційній скарзі Державна компанія з утилізації відходів як вторинної сировини "Укрекокомресурси" просить скасувати зазначені рішення судів першої та апеляційної інстанцій та постановити по справі нове рішення про відмову у задоволенні позову, посилається на порушення судами норм матеріального і процесуального права.
У запереченнях на касаційну скаргу ТОВ "Герда ЛТД" просить касаційну скаргу залишити без задоволення, а судові рішення без змін, як законні і обґрунтовані.
В судовому засіданні касаційної інстанції представники сторін підтримали свої позиції, викладені вище.
Відповідно до ст. 220 КАС України суд касаційної інстанції перевіряє правильність застосування судами першої та апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин у справі і не може досліджувати докази, встановлювати та визнавати доведеними обставини, що не були встановлені в судовому рішенні, та вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу.
Розглянувши касаційну скаргу та обговоривши її доводи за матеріалами справи, колегія суддів приходить до висновку про наявність підстав для її часткового задоволення.
Згідно ч. 2, ч. 4 ст. 227 Кодексу адміністративного судочинства України підставою для скасування судових рішень судів першої та (або) апеляційної інстанцій і направлення справи на новий судовий розгляд є порушення норм матеріального чи процесуального права, які призвели або могли призвести до неправильного вирішення справи і не можуть бути усунені судом касаційної інстанції.
Справа направляється до суду апеляційної інстанції для продовження розгляду або на новий розгляд, якщо порушення допущені тільки цим судом. В усіх інших випадках справа направляється до суду першої інстанції.
Судами першої та апеляційної інстанцій в ході з’ясування обставин по справі та перевірки їх доказами встановлено, що рішенням Виконавчого комітету Тернопільської міської ради депутатів трудящих від 23.03.1978 року № 256 "Про закріплення земельних ділянок та дозвіл на будівництво організаціям міста" вирішено закріпити земельну ділянку площею 4 00 кв.м. по вул. Збаразькій, 16 за Тернопільською базою "Укроптгалантерея" для встановлення збірно-розбірного металевого складського павільйону.
Рішенням Виконавчого комітету Тернопільської міської ради депутатів трудящих від 27.02.1981 року № 159 "Про закріплення земельних ділянок за організаціями міста та дозвіл на будівництво" вирішено закріпити за Тернопільською обласною оптовою базою "Укроптгалантерея" земельну ділянку площею 0,1 га по вул. Збаразькій під будівництво складу для зберігання галантерейних і парфюмерно-косметичних товарів .
Рішенням Виконавчого комітету Тернопільської міської ради депутатів трудящих від 28.10.1983 року № 827 "Про додаткове закріплення земельної ділянки за базою "Укроптгалантерея" вирішено додатково закріпити за базою "Укроптгалантерея" земельну ділянку площею 200 кв.м. по вул. Збаразькій, 16 під розширення складських приміщень та зобов’язано управління головного архітектора міста закріплення земельної ділянки оформити відповідною документацією.
Суди першої та апеляційної інстанцій зазначають, що виробничим комплексом "Галант" не подано суду відповідної документації щодо оформлення його права користування згаданими земельними ділянками, зокрема встановлення землевпорядними організаціями меж цієї ділянки в натурі (на місцевості) і одержання документа, що посвідчує це право.
Рішенням Виконавчого комітету Тернопільської міської ради депутатів трудящих № 699 від 15.12.1961 року за Тернопільською обласною базою "Укроптекстильторг" закріплена земельна ділянка площею 10200 кв.м. під будівництво виробничої бази по вул. Збаразькій, 16. Згідно даного рішення виготовлено план відводу земельної ділянки та проведено її відведення на місцевості, що стверджується відповідним актом від 09.01.1962 року.
Рішенням Виконавчого комітету Тернопільської міської ради депутатів трудящих № 707 від 24.12.1964 року за Тернопільською обласною базою "Укроптекстильторг" закріплена земельна ділянка площею 4000 кв.м. під розширення бази по вул. Збаразькій.
Рішенням Виконавчого комітету Тернопільської міської ради від 10.12.1997 року № 102 6 "Про надання земельних ділянок в користування" надано в постійне користування ТОВ "Герда Лтд" земельну ділянку площею 10224,57 кв.м. для обслуговування викуплених адміністративно-складських приміщень, розташованих за адресою: м. Тернопіль, вул. Збаразька, 16. Відповідно до даного рішення позивачу видано 05.03.1998 року Державний акт на право постійного користування землею серії І-ТР № 002219, зареєстрований за № 288.
Як зазначено в судових рішеннях судів, виробничий комплекс "Галант" приступив до використання спірних земельних ділянок по вул. Збаразькій, 16 в місті Тернополі самовільно, тобто без встановлення землевпорядними організаціями меж цих ділянок в натурі (на місцевості) і одержання документа, що посвідчує це право, чим порушив право користування земельною ділянкою по вул. Збаразькій, 16 в місті Тернополі позивача, якому згадана земельна ділянка відведена в натурі, і який має відповідний документ, що посвідчує його право користування нею.
Відповідно до вимог чинного законодавства України, рішення є законним тоді, коли суд, виконавши всі вимоги процесуального законодавства і всебічно перевіривши всі обставини справи, вирішив справу у відповідності з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин.
Суд касаційної інстанції зазначає таке: даний спір виник між ТОВ "Герда ЛТД" та Виконавчим комітетом Тернопільської міської ради, Державною компанією з утилізації відходів як вторинної сировини "Укрекокомресурси" Кабінету Міністрів України в особі виробничого комплексу "Галант", третя особа: відділ містобудівного кадастру управління містобудування та архітектури м. Тернопіль щодо визнання недійсними рішень про виділення земельних ділянок відповідачу, оскільки, нібито, зазначені спірні земельні ділянки належать на праві постійного користування позивачу. Тобто, фактично, між сторонами виник спір про право користування спірними земельними ділянками та відновлення порушеного права зі сторони виробничого комплексу "Галант", який, як і позивач, на підставі рішень владного органу, використовує спірні земельні ділянки.
Викладене вище виключає розгляд даного спору в порядку адміністративного судочинства.
Судом першої інстанції спір розглянутий за правилами, встановленими Господарським процесуальним кодексом України (1798-12) , натомість, суд апеляційної інстанції, не вірно визначивши підсудність даного спору, розглянув вказаний спір за правилами, встановленими Кодексом адміністративного судочинства України (2747-15) .
Враховуючи вищевикладене, суд касаційної інстанції приходить до висновку, що судом апеляційної інстанції розглянуто вказаний спір з порушеннями норм процесуального права. Оскільки вказаний спір, з зазначених вище обставин не є публічно-правовим, а належить до господарських спорів, то слід скасувати судове рішення суду апеляційної інстанції та направити справу на новий судовий розгляд до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими Господарським процесуальним кодексом України (1798-12) .
Суд касаційної інстанції зазначає, що розгляд таких справ віднесено до юрисдикції господарських судів за правилами, встановленими Господарським процесуальним кодексом України (1798-12) .
Керуючись ст.ст. 220, 221, 227, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, –
ухвалила:
Касаційну скаргу Державної компанії з утилізації відходів як вторинної сировини "Укрекокомресурси" задовольнити частково, постанову Львівського апеляційного господарського суду від 26 жовтня 2005 року – скасувати.
Справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Герда ЛТД" до Виконавчого комітету Тернопільської міської ради, Державної компанії з утилізації відходів як вторинної сировини "Укрекокомресурси" Кабінету Міністрів України в особі виробничого комплексу "Галант", третя особа: Відділ містобудівного кадастру управління містобудування та архітектури м. Тернопіль про визнання недійсними рішень направити на новий розгляд до суду апеляційної інстанції.
Ухвала набирає чинності з моменту проголошення і оскарженню не підлягає.
Судді: