ВИЩИЙ АДМIНIСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
IМЕНЕМ УКРАЇНИ
05 лютого 2008 року м. Київ
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:
головуючого: Смоковича М.I.
суддів: Весельської Т.Ф.
Горбатюка С.А.
Мироненка С.В.
Чумаченко Т.А.,
розглянувши у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1на постанову апеляційного суду Iвано-Франківської області від 19 жовтня 2006 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1до Новицької сільської ради Iвано-Франківської області про визнання незаконною бездіяльності та зобов'язання встановити межі земельної ділянки, -
в с т а н о в и л а:
ОСОБА_1. звернулась до суду з позовом до Новицької сільської ради Iвано-Франківської області про визнання незаконною бездіяльності та зобов'язання встановити межі земельної ділянки.
Постановою Калуського міськрайонного суду Iвано-Франківської області від 23 серпня 2006 року у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1. відмовлено.
Постановою апеляційного суду Iвано-Франківської області від 19 жовтня 2006 року постанову Калуського міськрайонного суду Iвано-Франківської області від 23 серпня 2006 року залишено без зміни.
Не погоджуючись з рішенням суду апеляційної інстанції, позивачка звернулась до Вищого адміністративного суду України з касаційною скаргою, в якій посилається на неправильне застосування судом норм матеріального права, просить скасувати постанову апеляційного суду Iвано-Франківської області від 19 жовтня 2006 року і ухвалити нове рішення, яким задовольнити її позовні вимоги.
Заслухавши доповідь судді щодо обставин, необхідних для ухвалення рішення судом касаційної інстанції, перевіривши доводи касаційної скарги, правильність правової оцінки обставин у справі та застосування судами норм матеріального і процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню за таких підстав.
Судами встановлено, що рішенням 10 сесії IV демократичного скликання Новицької сільської ради Калуського району Iвано-Франківської області від 17.03.2004 року "Про передачу в приватну власність земельних ділянок жителям с. Новиця" ОСОБА_1. передано у приватну власність земельну ділянку загальною площею 0,45 га, в тому числі 0,15 га для обслуговування житлового будинку та 0,30 га для ведення особистого підсобного господарства.
02.12.2004 року ОСОБА_1. звернулась до Новицької сільської ради Калуського району Iвано-Франківської області з заявою, в які просила встановити межі земельної ділянки.
В процесі розгляду зазначеної заяви ОСОБА_1 09.12.2004 року комісією Новицької сільської ради Калуського району Iвано-Франківської області були проведені обміри земельної ділянки, в результаті яких було встановлено, в тому числі і самовільне захоплення ОСОБА_1. землі в розмірі 0,0254 га, про що був складений акт, де встановлені межові знаки з записів в господарській книзі та з планів забудови її сусідки ОСОБА_2. Підписати запропонований комісією акт погодження меж земельної ділянки ОСОБА_1. відмовилась.
Від встановлення тої межі, яку запропонувала позивачка, відмовились суміжні межівники.
Відповідно до вимог частини 1 статті 158 Земельного кодексу України (2768-14) земельні спори вирішуються судами, органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади з питань земельних ресурсів.
Главою 1 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (280/97-ВР) визначені повноваження сільських, селищних, міських рад, в тому числі і в питаннях регулювання земельних відносин.
Відповідно до статті 33 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (280/97-ВР) до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить вирішення земельних спорів у порідку встановленому законом.
Згідно з частиною 3статті 158 Земельного кодексу України (2768-14) органи місцевого самоврядування вирішують земельні спори у межах населених пунктів щодо меж земельних ділянок, що перебувають у власності і користуванні громадян, та додержання громадянами правил добросусідства, а також спори щодо розмежування меж районів у містах.
Відповідно до вимог частини 5 статті 158 Земельного кодексу України (2768-14) у разі незгоди власників землі або землекористувачів з рішенням органів місцевого самоврядування, органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів спір вирішується судом.
Колегія суддів погоджується з висновками суду апеляційної інстанції, які відмовляючи у задоволенні позову, виходили з того, що Новицькою сільською радою Калуського району Iвано-Франківської області було вжито належних заходів щодо вирішення питання, поставленого ОСОБА_1. у заяві від 02.12.2004 року, відповідно до вимог чинного законодавства.
Доводи касаційної скарги не дають підстав для висновку, що судом апеляційної інстанції при розгляді справи допущені порушення норм матеріального чи процесуального права, які зазначені у статтях 225 - 229 Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) .
Оскаржувані судові рішення ухвалені з додержанням норм матеріального та процесуального права і підстави для їх зміни чи скасування відсутні.
Керуючись статтями 220, 222, 224, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) , колегія суддів, -
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_1залишити без задоволення.
Постанову апеляційного суду Iвано-Франківської області від 19 жовтня 2006 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1до Новицької сільської ради Iвано-Франківської області про визнання незаконною бездіяльності та зобов'язання встановити межі земельної ділянки залишити без зміни.
Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення і оскарженню не підлягає, крім як у порядку та з підстав, передбачених статтями 237 - 239 Кодексу адміністративного судочинства України (2747-15) .
Судді: