ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
05 лютого 2008 року м. Київ
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:
Головуючого: Співака В.І.
суддів: Білуги С.В.
Гаманка О.І.
Заїки М.М.
Загороднього А.Ф.
при секретарі Міненку І.М.,
розглянувши у порядку письмового провадження касаційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Калінінського районного суду м. Донецька від 23.03.04 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 06.07.04 року у справі за позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України в Калінінському районі м. Донецька про стягнення заборгованості у зв'язку з підвищенням розміру пенсії, -
в с т а н о в и л а:
У січні 2004 року ОСОБА_1 звернувся до Калінінського районного суду м. Донецька з позовом до управління Пенсійного фонду України в Калінінському районі м. Донецька про стягнення заборгованості у зв'язку з підвищенням розміру пенсії
Рішенням Калінінського районного суду м. Донецька від 23.03.04 року позовні вимоги ОСОБА_1 було задоволено частково.
Ухвалою апеляційного суду Донецької області від 06.07.04 року апеляційну скаргу ОСОБА_1 було залишено без задоволення, а касаційна скаргу управління Пенсійного фонду України в Калінінському районі м. Донецька задоволено. Рішення Калінінського районного суду м. Донецька від 23.03.04 року в частині задоволення позовних вимог про стягнення недоплаченої суми надбавки до пенсії, як особі яка зазнала політичних репресій, скасовано. В іншій частині рішення суду першої інстанції залишено без змін.
У касаційній скарзі ОСОБА_1 не погоджуючись з даними рішеннями, посилається на допущені судами порушення норм матеріального права, просить скасувати рішення Калінінського районного суду м. Донецька від 23.03.04 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 06.07.04 року та ухвалити нове рішення, яким задовольнити його позовні вимоги.
Перевіривши наведені доводи в касаційній скарзі, рішення судів щодо правильності застосування судами норм матеріального права, колегія суддів вважає, що скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Відповідно до статті 77 Закону України "Пенсійне забезпечення" призначені пенсії підвищуються: громадянам, які необгрунтовано зазнали політичних репресій і згодом були реабілітовані, призначені пенсії - на 50 процентів мінімальної пенсії за віком. Постановою Кабінету Міністрів України "Про підвищення розмірів пенсій та інших соціальних виплат окремим категоріям пенсіонерів, фінансування яких здійснюється за рахунок коштів державного бюджету" № 1 від 03.01.02 року (1-2002-п) встановлено, що виходячи з розміру 19,91 грн. провадиться розрахунок підвищення громадянам, які необгрунтовано зазнали політичних репресій і згодом були реабілітовані, та членам їх сімей, яких було примусово переселено.
Враховуючи, що постановою Кабінету Міністрів України № 1 від 03.01.02 року (1-2002-п) чітко передбачено, що розрахунок підвищення громадянам, які необгрунтовано зазнали політичних репресій і згодом були реабілітовані здійснюється виходячи з розміру 19,91 грн., а не з суми мінімальної пенсії за віком, то суд апеляційної інстанції дійшов вірного висновку відмовивши ОСОБА_1 у задоволенні позовних вимог.
Також суди дійшли вірного висновку відмовивши позивачу у задоволенні позовних вимог в частині призначення йому з 01.01.04 року пенсії у розмірі 1154,45 грн., оскільки відповідно до статті 19 Закону України "Про пенсійне забезпечення" максимальний розмір пенсії обмежено 3-ма мінімальними розмірами пенсії за віком. З 01.07.03 року розмір мінімальної пенсії за віком, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України "Про підвищення розмірів трудових пенсій" № 544 від 15.04.03 року (544-2003-п) , становить 50 грн.
Таким чином, судами першої та апеляційної інстанції правильно дана правова оцінка обставин по справі, правильно застосовані норми матеріального права при прийнятті рішення, а тому касаційну скаргу слід залишити без задоволення, а судові рішення - без змін.
Керуючись статтями 220, 222, 223, 224, 230, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів -
у х в а л и л а:
Касаційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення, а рішення Калінінського районного суду м. Донецька від 23.03.04 року та ухвалу апеляційного суду Донецької області від 06.07.04 року у справі за позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України в Калінінському районі м. Донецька про стягнення заборгованості у зв'язку з підвищенням розміру пенсії - без змін.
Ухвала оскарженню не підлягає.
Головуючий В.І. Співак судді: С.В. Білуга О.І. Гаманко М.М. Заїка А.Ф. Загородній