ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
05 лютого 2008 року м. Київ
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України у складі:
Головуючого - судді Фадєєвої Н.М.
Суддів - Бим М.Є., Гордійчук М.П., Маринчак Н.Є., Харченка В.В.
За участю секретаря - Кулеші А.О.
розглянувши у судовому засіданні касаційну скаргу ДПІ у Ворошиловському районі м. Донецька на ухвалу апеляційного суду Донецької області від 16.08.2006р. у справі за позовом ДПІ у Ворошиловському районі м. Донецька до ТОВ "Енергоком", ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 про визнання недійсними установчих документів, -
В С Т А Н О В И Л А :
Справа №К-30702/06
Доповідач Фадєєва Н.М.
16.11.2005р. ДПІ у Ворошиловському районі м. Донецька звернулась до суду з позовною заявою до ТОВ "Енергоком", ОСОБА_1. ОСОБА_2, ОСОБА_3 про визнання установчих документів недійсними.
Постановою Ворошиловського районного суду м. Донецька від 11.05.2006р. відмовлено в задоволенні позовних вимог.
Ухвалою апеляційного суду Донецької області від 16.08.2006р. апеляційна скарга ДПІ у Ворошиловському районі м. Донецька залишена без розгляду.
Не погоджуючись з вищезазначеним судовим рішенням апеляційного суду Донецької області, ДПІ у Ворошиловському районі м. Донецька звернулась з касаційною скаргою до Вищого адміністративного суду України, у якій просить скасувати вищезазначене судове рішення, направити справу для розгляду до апеляційного суду, посилаючись на порушення норм процесуального права.
Касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Як встановлено судом, 29.06.2006р. позивач подав заяву про апеляційне оскарження постанови Ворошиловського районного суду м. Донецька від 11.05.2006р. суду, в той же день подав апеляційну скаргу.
В заяві про поновлення строку на апеляційне оскарження позивач просив поновити строк на апеляційне оскарження.
Відповідно до вимог ч.3 ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а у разі складання постанови у повному обсязі відповідно до ст.. 160 цього Кодексу - з дня складання в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.
Як встановлено судом, 11 травня 2006р. в судовому засідання, в якому був присутній представник позивача, була проголошена постанова суду. Заява про апеляційне оскарження постанови суду надійшла 29.06.2006р., за межами строку, встановленого законом на апеляційне оскарження постанови.
Відповідно до вимог ч. 6 ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України заява про апеляційне оскарження чи апеляційна скарга, подані після закінчення строків, встановлених цією статтею залишаються без розгляду, якщо суд апеляційної інстанції за заявою особи, яка їх подала, не знайде підстав для поновлення строку, про що постановляється ухвала.
Таким чином, суд апеляційної інстанції дійшов вірного висновку про відсутність підстав для поновлення процесуального строку і обґрунтовано залишив апеляційну скаргу без розгляду.
Відповідно до ст. 224 Кодексу адміністративного судочинства України суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а судові рішення - без змін, якщо визнає, що суди першої та апеляційної інстанцій не допустили порушень норм матеріального і процесуального права при ухваленні судових рішень чи вчиненні процесуальних дій.
Керуючись ст.ст. 220, 221, 224, 231 Кодексу адміністративного судочинства України, колегія суддів, -
У Х В А Л И Л А :
Касаційну скаргу ДПІ у Ворошиловському районі м. Донецька залишити без задоволення, а ухвалу апеляційного суду Донецької області від 16.08.2006р. - без змін.
Ухвала набирає чинності з моменту проголошення і оскарженню не підлягає.
Судді :