ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ
У Х В А Л А
І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И
28 лютого 2008 року м. Київ
Колегія суддів Вищого адміністративного суду України в складі:
Головуючого – судді Ліпського Д.В.,
суддів: Амєліна С.Є., Цуркана М.І., Юрченка В.В., Федорова М.О.
секретар: Мудрицька Ю.В.
за участю представника позивача – Степаненко Ю.М., представника відповідача – Висторобець В.О., представника ТОВ "Бриг-А" - Корнілової Ю.Є.
розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом Державного підприємства "Пансіонат Ізумруд" до Балаклавської районної державної адміністрації про зобов'язання до виправлення описки, яка була допущена при державної реєстрації за касаційною скаргою товариства з обмеженою відповідальністю "Бриг-А" на постанову господарського суду м.Севастополя від 27 жовтня 2006 року та на ухвалу Севастопольського апеляційного господарського суду від 21 грудня 2006 року, -
В С Т А Н О В И Л А :
У жовтні 2006 року Державного підприємства "Пансіонат Ізумруд" звернулося до господарського суду з позовом до Балаклавської районної державної адміністрації про зобов'язання до виправлення описки, яка була допущена при державної реєстрації Державного підприємства "Пансіонат Ізумруд". Свої вимоги обгрунтовували тим, що державної реєстрації позивача відповідач не дотримався вимог ст. 32 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців", оскільки дана реєстрація була здійснена згідно ст. 24 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців". Просили суд зобов'язати відповідача усунути допущену помилку при здійснені державної реєстрації юридичної особи – Державного підприємства "Пансіонат "Ізумруд" та внести зміни до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України запис про державну реєстрацію юридичної особи – Державного підприємства "Пансіонат "Ізумруд" відповідно до вимог ст. 32 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців".
Ухвалою Севастопольського апеляційного господарського суду від 21 грудня 2006 року залишена без змін постанова господарського суду м.Севастополя від 27 жовтня 2006 року, якою позовні вимоги задоволено.
Не погоджуючись з зазначеними судовими рішеннями ТОВ "Бриг-А" звернулося з касаційною скаргою до Вищого адміністративного суду України, в якій просить скасувати рішення суду першої та апеляційної інстанції, ухвалити нове судове рішення про відмову в задоволенні позову, змінивши вимоги касаційної скарги просили справу направити на новий судовий розгляд, оскільки, як товариство вважає, суди порушили норми матеріального та процесуального права. Зокрема зазначає, що судом першої інстанції в порушення ст. 112 КАС України було прийнято визнання відповідачем позовних вимог; висновки суду не відповідають обставинам справи; суд вийшов за межі позовних вимог; було допущено неповне з'ясування всіх обставин по справі; суд апеляційної інстанції вирішивши питання щодо права та обов'язків ТОВ "Бриг-А", які не приймали участі у справі, залишив в силі рішення суду першої інстанції, чим порушив права ТОВ "Бриг-А" на участь у справі.
Заслухавши доповідь судді Вищого адміністративного суду України, перевіривши доводи касаційної скарги за матеріалами справи щодо правильності застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Судом першої та апеляційної інстанції було встановлено, що відповідно до наказу №102 "Про реорганізацію виробничого об’єднання шахтної геології та технічного буріння "Укрвуглегеологія" Міністерства вугільної промисловості України від 20 грудня 2005 року було наказано реорганізувати виробниче об’єднання шахтної геології та технічного буріння (ВО) "Укрвуглегеологія" шляхом виділення з його складу структурної одиниці – пансіонату "Ізумруд" та створити на її базі державне підприємство "Пансіонат "Ізумруд". Саном на 31 грудня 2005 року була проведена інвентаризація майна ДП "Пансіонат ‘ "Ізумруд"; проведена на конкурсних підставах оцінка майна ДП "Пансіонат "Ізумруд"; майно ДП "Пансіонат "Ізумруд" передано від ВО "Укрвуглегеолопя" на баланс ДП "Пансіонат "Ізумруд", відповідно до розподільчого балансу.
Відповідно до Наказу Міністерства вугільної промисловості України №102 від 20 грудня 2005 року ДП "Пансіонат "Ізумруд" були надані до Балаклавської районної державної адміністрації м. Севастополя необхідні документи для здійснення державної реєстрації юридичної особи – ДП "Пансіонат "Ізумруд". 16 січня 2006 року державним і реєстратором Балаклавської районної державної адміністрації м. Севастополя була здійснена державна реєстрація юридичної особи – ДП "Пансіонат "Ізумруд", відповідно до статті 24 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців" як знову утвореного підприємства, та видано Свідоцтво про державну реєстрацію №10751020000000319, а також внесена запис до ЄДРПОУ про державну реєстрацію ДП "Пансіонат "Ізумруд".
Згідно зі ст. 32 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців" для проведення державної реєстрації юридичної особи, що створюється шляхом виділу, засновники (учасники) або уповноважені ними орган чи особа крім документів, які передбачені частинами першою – сьомою статті 24 цього Закону, повинні додатково подати нотаріально посвідчену копію розподільчого балансу.
Стаття 38 даного Закону передбачає, що підставами для прийнятті судового рішення щодо припинення юридичної: особи, що не пов’язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є визнання недійсним запису про проведення державної реєстрації через порушення закону, допущені при створенні юридичної особи, які не можна усунути.
Суди першої та апеляційної інстанції прийшли до правильного висновку про те, що при державної реєстрації юридичної особи – ДП "Пансіонат "Ізумруд" була допущена помилка, яка не є суттєвою, та не вплинула на господарську діяльність ДП "Пансіонат "Ізумруд" та на його відносини з іншими суб’єктами господарювання.
Крім того, ДП "Пансіонат "Ізумруд" вказане порушення Закону, повністю усунено, були надані державному реєстратору реєстратором Балаклавської районної державної адміністрації м. Севастополя: додатково нотаріально засвідчена копія розподільчого балансу ДП "Пансіонат "Ізумруд";" та копії публікації повідомлень про реорганізацію ВО "Укрвуглегеологія", які опубліковані в бюлетенях державної реєстрації № 13 та № 14 за 2006 рік.
Враховуючи наведене, суди дійшли до обгрунтованого висновку про задоволення позовних вимог обов’язав державного реєстратора Балаклавської районної державної адміністрації м.Севастополя усунути допущену помилку при : здійснені державної реєстрації і юридичної особи –Державного підприємства "Пансіонат "Ізумруд" та внести зміни до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України запис про державну реєстрацію юридичної особи – Державного підприємства "Пансіонат "Ізумруд" відповідно до вимог статті 32 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців".
Колегія суддів вважає безпідставними посилання ТОВ "Бриг-А" на те, що зазначене усунення помилки у державній реєстрації ДП "Пансіонат Ізумруд" порушує права та інтереси ТОВ "Бриг-А". Дані спірні правовідносини що виникли між ДП "Пансіонат Ізумруд" та Балаклавської райдержадміністрацією щодо державної реєстрації цього підприємства не зачіпають інтересів ТОВ "Бриг-А".
Таким чином, відсутні підстави для скасування постановлених по справі судових рішень, як через правильність вирішення спору, так і через те, що вказаними рішеннями суди не вирішували питання про права, інтереси та обов'язки ТОВ "Бриг-А", тому суд першої інстанції обгрунтовано не залучив останнього до участі у справі.
Відповідно до ст. 220 КАС України суд касаційної інстанції перевіряє правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин у справі і не може досліджувати докази, встановлювати та визнавати доведеними обставини, що не були встановлені в судовому рішенні, та вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу.
Враховуючи те, що посилання ТОВ "Бриг-А" в касаційній скарзі на порушення судами норм матеріального та процесуального права не знайшли свого підтвердження при розгляді даної справи, а судами повно та всебічно перевірені надані сторонами докази, дана їм належна оцінка у рішеннях, які належним чином мотивовані і за своїм змістом та формою відповідають вимогам матеріального та процесуального закону, касаційна скарга підлягає залишенню без задоволення, а судові рішення - без змін.
Керуючись ст.ст. 220, 221, 223, 224, 230 КАС України, колегія суддів -
У Х В А Л И Л А :
Касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Бриг-А" залишити без задоволення, а ухвалу Севастопольського апеляційного господарського суду від 21 грудня 2006 року та постанову господарського суду м.Севастополя від 27 жовтня 2006 року по справі за позовом Державного підприємства "Пансіонат Ізумруд" до Балаклавської районної державної адміністрації про зобов'язання до виправлення описки, яка була допущена при державної реєстрації – без змін.
Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення і оскарженню не підлягає, крім випадків, передбачених ст.ст. 237 КАС України.
ГОЛОВУЮЧИЙ : Д.В. Ліпський СУДДІ : С.Є. Амєлін М.І. Цуркан В.В. Юрченко М.О. Федоров